Vi snakker om Raymond Johansen, byens mest kjente og populære politiker, byrådslederen som tapte valget 11. september etter åtte år som Oslos øverste politiske leder.

Les også

Åtte rødgrønne år var åpenbart nok for velgerne, men hva får vi nå? Det vet vi ikke

Raymond er født, oppvokst og har bodd hele sitt liv her - han er så Oslo at du kan kalle ham Nilsen, for å låne fra Don Martin og Tommy Tees klassiker.

I disse dager jobber en annen mann fra Oslo, statsministeren fra Ris i Vestre Aker, med å forberede endringer i regjeringen. Bakteppet er at Arbeiderpartiet gjorde sitt svakeste valg siden 1924, altså for 99 år siden. I Oslo fikk partiet kun 18,5 prosent.

Ifølge en rekke andre medier vil skiftene i statsråd skje tidlig i neste uke.

Mine kilder forteller meg: Raymond Johansen skal etter planen ikke inn i regjeringen ved denne utskiftningen og omrokkeringen, og at kun helt uforutsette ting kan endre på dette.

Og Johansen selv har, etter det Avisa Oslo erfarer, ikke den ringeste anelse om hva som måtte vente ham.

Er denne artikkelen å betrakte som et kampskrift for å få Raymond inn i regjeringen?

Nei.

Det er ikke så vanskelig å se at kabalen i denne omgang ikke går opp i Johansens favør.

Som nevnt er statsminister Støre (63) fra Oslo. Det er strengt tatt også Aps nestleder og næringsminister Jan Christian Vestre (37) fra Nordberg i Nordre Aker, og han skal ikke ut av regjeringen.

I tillegg kommer dagens klima- og miljøminister minister Espen Barth Eide (59), som har vært både forsvarsminister og utenriksminister tidligere. Eide skal ifølge flere medier være den som vil overta på Victoria Terrasse dersom utenriksminister må gå av som følge av hennes manns handling med aksjer. Det blir tre fra Oslo.

Med Raymond Johansen ville det ha blitt fire.

Alle menn, hvorav tre rundt 60, fra Oslo i regjeringen. Det ville gjort nok østlandsdominansen for tung å bære i Ap for Støre.

Så hvis Johansen skulle inn, måtte det være som utenriksminister. Som tidligere statssekretær i UD i to perioder, under både Støre og Thorbjørn Jagland, samt hans år som generalsekretær for Flyktninghjelpen, hadde han vært kvalifisert.

Men i tilfelle måtte altså Støre ha kastet ut Espen Barth Eide fra regjeringen.

Er jeg rede til å si at det ville ha vært bedre med Johansen enn Eide som sjef i UD, eller omvendt?

Nei.

Så hvorfor skriver jeg da denne artikkelen?

Fordi det uansett ligger betydelig paradoks her:

Man si mye godt om både Støre, Eide og Vestre, men noen spesiell interesse eller omsorg for Oslo har jeg aldri lagt merke til fra dem, verken i ord eller i handling. De markerer seg så å si utelukkende som nasjonale politikere.

Og i Støre og Eides tilfelle, først og fremst som internasjonale politikere.

Raymond Johansen har en helt annen profil, selvsagt først og fremst fordi han i åtte år var en uredd talsmann for Oslo, ikke minst overfor regjering, storting - og eget parti.

Selv om han har vært en konsekvent forsvarer av Oslos interesser, men har aldri henfalt til sjåvinisme eller falt for fristelsen til å omtale andre deler av Norge på en ufordelaktig måte (noe jeg håper den neste byrådslederen kopierer, dette handler ikke om partipolitikk).

Regjeringen Støre, bestående av Ap og Sp, fikk til sammen stemmene fra kun 26,1 prosent av velgerne her i byen i 2021 - henholdsvis 23 og 3,1 prosent. Kanskje ikke så rart etter en valgkamp der særlig Sp, ikke overraskende, men også Ap, langt mer overraskende, hadde en klar brodd mot Oslo og oss som bor her.

LES KOMMENTAR HER: Ap har pådratt seg betennelse i balansenerven mellom by og land

Ved kommunevalget i høst ble oppslutningen enda lavere: Ap fikk 18,4 prosent.

Senterpartiet fikk 0,8 prosent!

De falt helt ut av bystyret.

Hvordan kan jeg innledningsvis skrive at Raymond Johansen er Oslos mest populære politiker? Er dette riktig når hans koalisjon tapte valget til de borgerlige, og Johansens eget parti gjorde det så dårlig?

Tja, for hva det er verdt:

Johansen fikk 22.222 såkalte personstemmer, altså at folk som har stemt på Ap et ekstra kryss.

Høyres Eirik Lae Solberg fikk riktig nok 22.299 personstemmer, altså 77 flere personstemmer. Men Høyre fikk nesten dobbelt så mange stemmer som Ap - 32,6 mot 18,4 prosent.

Det er også mulig for velgere som stemmer på ett parti å føre opp kandidater fra andre partier på sin liste.

Her slår Raymond knock-out på den neste byrådslederen:

Raymond fikk hele 3.496 såkalte «slengere» fra andre partier. Lae Solberg fikk 361 slengere.

Så hvilken skjebne venter det Raymond Johansen etter at han går av som byrådsleder under bystyremøtet 25. oktober?

Arbeidsledighet og fornedrelse?

Jeg er ikke så bekymret. Rørleggere fra Tveita er det alltids bruk for.