For noen måneder siden fikk Ine Malene Hervik (22) beskjeden hun ikke helt hadde turt å håpe på.

Hun var en av de ni personene som var utvalgt til å være med på talentprogrammet til Circle K, hvor hun jobber.

– Jeg var så letta da de ringte. Jeg var på intervju på en torsdag og skulle egentlig få beskjed på fredag, men endte opp med å vente hele helga. Jeg ble skikkelig glad, for jeg tenker at dette kan åpne nye dører, sier Hervik til Avisa Oslo.

Hervik har bodd i Oslo siden 2017, men kommer opprinnelig fra Skien i Telemark. Det var der hun fikk den første smakebiten av arbeidslivet på en bensinstasjon.

– Jeg flytta til Oslo for å gå på skole, men det var ikke noe for meg. Så søkte jeg på jobb hos Circle K på Storo, fordi jeg hadde erfaring fra Porsgrunn og tenkte jeg hadde god sjans for å få den, sier hun.

Og jobben, den fikk hun. Siden den gang har hun fått stadig mer ansvar, og jobber nå fulltid på stasjonen hvor hun også er verneombud.

Vil bli stasjonssjef

Drømmen på sikt er å bli sjef for sin helt egen bensinstasjon, men 22-åringen har foreløpig ikke fastsatt noen «frist» for det målet.

– Jeg begynte i dette programmet for bare noen måneder siden, så jeg har ikke satt meg noe mål om det ennå. Jeg er bare glad for å ha kommet i gang, sier Hervik.

Første samling var i september, men i likhet med så mange andre ting har også den måttet tilpasses den nye koronahverdagen.

– Det har vært veldig rart å ha alt over Zoom; det er litt annerledes skole enn det man er vant til. Når man begynner på skole igjen etter å ha jobba noen år, er det veldig uvant å begynne med fjernundervisning. Men det har gått fint hittil, bedyrer hun.

  • KART: Her holder Circle K på Storo til, rett ved T-banestoppet.

Koronatilpasninger er hun også vant til fra jobben, som hun fortsetter i parallelt med undervisningsopplegget.

– Vi må passe ekstra på alt som har med vasking å gjøre, spesielt her i Oslo. Men det går overraskende fint. Jeg er bare glad jeg har en jobb, konkluderer hun.

Flere har talentprogrammer

Siden 2004 har Circle K hatt dette talentprogrammet, med rundt ti deltakere i hvert kull. Det foreløpig siste kullet ble uteksaminert tidligere i år, og da var man oppe i nærmere 150 deltakere totalt.

– Av disse er det fortsatt 65 prosent som fortsatt jobber i Circle K. Cirka 80 prosent av disse er i dag enten franchisetaker, daglig leder på en av våre stasjoner eller assisterende daglig leder.

Det sier Lene Foldvik, opplæringsansvarlig i kjeden.

Kiwi arrangerer også et eget trainee-program hvert år, med tre grupper à 15 personer. Denne opplæringa tar sikte på å utdanne fullverdige butikksjefer.

– Fra kull nummer én i 1996 har det totalt vært over 630 personer som har gjennomført trainee-kurset på Kiwi-skolen. Totalt er mer enn 400 av disse fremdeles i Kiwi, hvor rundt 300 av dem er butikksjef, distriktssjef eller regionsjef, opplyser Nora Mile Helgesen, kommunikasjonsrådgiver i dagligvarekjeden.

Ifølge Helgesen er nesten 70 prosent av butikksjefene i Oslo-regionen utdannet via dette trainee-programmet.

Også Reitan-gruppen har et talentprogram. Avisa Oslo har forsøkt å komme i kontakt med Berit Hvalryg, rektor for Verdiskolen, men har ikke lyktes.