Mandag formiddag 20. november publiserte NRK en sak med tittelen «Casher ut maks etterlønn.» Raymond Johansen kan få nesten 400.000 kroner.

Den nyss avgåtte politiske sjefen i Oslo svarer dette til NRK: «Du stiller meg spørsmål om jeg, etter åtte år som byrådsleder, bør få penger... fy faen. Fy faen.»

NRK gjør oppmerksom på at Johansen er «tydelig opprørt.» Raymonds følelsesutbrudd stopper ikke med dette. Følgende skjer når NRK spør slik:

– Du hadde en god inntekt som byrådsleder. Trenger du egentlig de 400.000 kronene?

– Mener du i fullt alvor at du skal spørre meg om det?!?

– Det er frekt. Et uanstendig spørsmål, fortsetter en sint Johansen.

Har Raymond noen grunn til å bli så sinna på NRK som han blir her?

Nei, det har han ikke.

Etter de siste års konstante strøm av avsløringer av pendlerboliger og inhabilitet og fandens oldemor, burde han innta en helt annen tone enn den han legger seg på her. Det er ikke byen som har vært så heldig som har fått ha Raymond som byrådsleder. Det er Raymond som har vært heldig.

Men har NRK en sterk sak mot Raymond Johansen?

Nei, det har de ikke.

Dette er ingen avsløring av skandaløse forhold.

Raymond Johansen benytter seg av retten til å søke etterlønn for de tre første månedene etter at han ikke lenger mottar lønn som byrådsleder. Han utelukker ikke at han kan begynne i sin nye jobb som generalsekretær i Norsk Folkehjelp før den tid. Da stopper også utbetalingene av etterlønn.

Tre måneders lønn i «oppsigelsestiden» er helt normal prosedyre i norsk arbeidsliv.

I åtte sammenhengende år har han jobbet døgnet rundt som byrådsleder. Gud vet hva han hadde «til gode» i ferie og fri? Jeg vet ikke, men det virker det heller ikke som NRK gjør.

«Problemet» her er at han fikk ny jobb kort tid etter valgnederlaget. Men er det et stort problem? Jeg synes ikke det. Tre måneder, så lenge det er maksimal tid, synes jeg balanserer situasjonen godt.

NRK har en helt grei sak, som det er helt legitimt å publisere, og som Johansen burde svart ut på en grei måte, ikke ved å hisse seg opp og spille medieoffer.

Det er Oslos innbyggere som bestemmer hvem som skal styre byen. Den 11. september bestemte Oslo at åtte år med Raymond Johansens rødgrønne koalisjon av Ap, MDG og SV var nok.

På sivilisert vis dannet det nye borgerlige flertallet et mindretallsbyråd bestående av Høyre og Venstre, med Frp og KrF som støttepartier, og på onsdag er første bystyremøte. Det er demokratiet som fungerer som det skal.

Vi skal ha strenge regler for ytelsene til våre folkevalgte politikere. Det har vi også fått, etter hvert. Det har vært mange innstramminger de senere år.

Og det som kanskje kan bli lønn i «oppsigelsestiden» i inntil tre måneder for Raymond, er innenfor etter min mening, med helt grei margin.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Støre har ledet Ap ned i et synkehull. Der sitter også partiets nye sjef i Oslo

Les også

Ikke plass til Oslos mest populære politiker i Støres regjering

Les også

Sykkelen vant. Bilen tapte. Sånn er det og sånn blir det

Les også

Sympatisk, ambisiøst, svindyrt – og altfor lite penger