De siste ukene har Avisa Oslo satt søkelyset på eiendomsselskapet Urban Bolig og eieren Thomas Løvsland.

Gjennom en rekke reportasjer har AO vist hvordan forretningsmannen har bygd seg opp som en av Oslos aller største utleiere – samtidig som han har finansiert mye av virksomheten sin med gunstige husbanklån og lange avtaler med kommunen, verdt flere hundre millioner kroner.

Les også

I flere år bodde vanskeligstilte i de ulovlige leilighetene. Bydelen visste om det - og betalte

Bydel St. Hanshaugen har leid ulovlig bygde leiligheter av Løvsland som har blitt brukt av sårbare personer i samfunnet. Det har vært påvist mangler ved brannsikkerheten og bydelen har tatt Urban bolig i løgn når firmaet har sagt de rettet opp i mangler.

Det ble gjort avtaler langt ut over det bydelen hadde fullmakt til, en internrevisjonsrapport var knusende mot bydelens håndtering og Plan- og bygningsetaten har gitt tvangsmulkter til eiendomsselskapet.

LES MER HER:

Ingen vil ta ansvaret

Men det er ingen som vil ta ansvar for denne utleieskandalen. Nåværende byråd skylder på det gamle borgerlige byrådet. Bydelen skylder på tidligere avtaler. Løvsland og Urban bolig kaller det en misforståelse.

Faktum er at offentligheten aldri hadde fått vite hvor alvorlig denne saken var dersom ikke Avisa Oslo hadde begynt å grave i det.

Bydelene har et stort ansvar i hvordan de bruker våre felles midler. Her har de forsøkt å løse et problem, men uten kompetanse eller nødvendig myndighet – noe som er slått fast av internrevisjonen i kommunen. Det har resultert i en utleieskandale jeg vil påstå er «hemmelig». Omfanget av denne saken har hittil vært ukjent for offentligheten.

Må bruke pengene våre riktig

Og hvorfor kan en bydel operere så totalt utover sine fullmakter, vel vitende om at de ikke følger kommunens regler? Bydelene har fått delegert stor makt innenfor viktige samfunnsområder. Vi må kunne være sikre på at de forvalter dette ansvaret på en god måte.

Rundt omkring i denne byen får boligeiere hver eneste dag pålegg for småting. En pergola i hagen, en terrasse i deres egen hage som er feil, et overbygg over terrassen som ikke skulle vært bygget uten søknad. Det er selvsagt viktig at kommunen sørger for at innbyggerne følger lover og regler – man må kunne forvente at kommunen følger opp de profesjonelle aktørene.

Da leieavtalene i sin tid ble oppdaget var det en sak mellom bydelen og byrådsavdelingen. Men saken ble aldri tatt videre utenfor administrasjonen.

Var virkelig ikke dette nok til å sørge for å informere resten av de folkevalgte? Var de ikke bekymret for at det kunne være lignende tilfeller i andre bydeler? Burde ikke bystyret vært informert i en sak der det er snakk om avtaler verdt flere hundre millioner kroner – og der kommunen fortsatt den dag i dag betaler det samme selskapet leie?

Byråkrati-krøll

Det er i tillegg toppen av kommunalt byråkrati-krøll at kommunen selv ender opp med å finansiere ulovlig virksomhet.

Jeg er derfor glad for at saken nå er løftet til bystyret. Og at byråd for byutvikling Arild Hermstad (MDG) har varslet at han vil undersøke om Urban Boligs bygårder er lovlige.

Plan- og bygningsetaten (PBE) har også varslet at de skal sjekke om en av bygårdene en lovlige.

Husbanken har nå varslet full gjennomgang av lånene de ga til Urban bolig.

At et rødgrønt byråd tillater at eiendomsinvestorer blir rikere samtidig som vanskeligstilte måtte bo i ulovlig og potensielt farlige leiligheter – er uforståelig. Her bør byrådet og bystyret sørge for at lignende saker ikke finnes i de 14 andre bydelene i denne byen.