Det ble stor ståhei da Plan- og bygningsetaten (PBE) i april i fjor varslet et midlertidig forbud mot tiltak for store deler av Oslos småhusområder.

I alt ble nesten 30.000 boliger omfattet av bestemmelsen, og klagene var mange og høylytte. Utbyggere og privatpersoner var enige om at dette kom alt for brått på, og var altfor inngripende, skrev Avisa Oslo den gang.

I juni ble forbudet formelt vedtatt, men etter at byrådspartiene gikk inn for opposisjonens forslag om å oppheve det midlertidige byggeforbudet ble det innført et åtte ukers amnesti 15. februar i år.

Politikerne anmodet samtidig byråden om å legge fram forslag om et nytt midlertidig forbud med virkning fra 12. april.

Nytt midlertidig forbud

Tirsdag 11. april har PBE sendt ut brev til beboere innenfor småhusplanen der de varsler at de ønsker å legge ned forbud mot tiltak innenfor småhussonen.

Etaten opplyser videre at alle byggesaker som sendes inn fra og med 12. april klokken 00.00, og som ikke er eksplisitt unntatt (se under), vil være omfattet av forbudet.

Ifølge brevet sendte PBE et nytt revidert planforslag til politisk behandling før påske. I dette forslaget er det gjort en rekke endringer basert på høringen og fra flere interessenter.

– I utgangspunktet gjelder et midlertidig forbud mot tiltak for absolutt alle former for tiltak, inkludert tiltak som ikke er søknadspliktige. Siden dette forbudet vil gjelder for et så stort område vil vi unnta enkelte typer tiltak, som i begrenset grad vil påvirke de forholdene som revisjonen skal ivareta, skriver etaten i brevet som er sendt ut.

Unntak

I det nye forslaget gis det unntak for tiltak som oppfyller samtlige punkter:

  • Det gis unntak for tiltak som, inkludert utført tiltak, gir en utnyttelse på maksimalt 22 prosent bebygd areal (BYA) per tomt. For områder som er markert som A- og B-områder i plankartet for S-4220 gis det unntak for tiltak, som inkludert utført tiltak, gir en utnyttelse på maksimalt 16 prosent BYA per tomt. Tidligere parkeringsnorm vedtatt av bystyret den 27. november 2002 gjelder ved beregning av parkering.
  • Det gis unntak for ene-, tomanns- og tremannsboliger.
    – For eneboliger gis det kun unntak dersom tomtestørrelsen er minimum 600 kvadratmeter per hovedboenhet. I eneboliger kan det også etableres én sekundærleilighet i tillegg. For to- og tremannsboliger gis det kun unntak dersom tomtestørrelsen er minimum 450 kvadratmeter per boenhet.
    – En sekundærleilighet må i tillegg ligge i samme bygning som hovedboenheten, ha maksimalt 55 kvadratmeter BRA og ikke overstige 50 prosent av hovedboenhetens BRA.
  • Det gis unntak dersom minimum 60 prosent av tomtens areal holdes fri for terrenginngrep.
    Terrenginngrep er endringer av terreng, inkludert terrengendringer unntatt søknadsplikt og midlertidige terrengendringer. Endringer av terreng som har minimal innvirkning på tomtens topografi, jordsmonn og vekstforhold, som for eksempel utrulling av ferdigplen eller etablering av kjøkkenhage, anses ikke som terrenginngrep. Reetablering av terreng ved riving av eksisterende bygninger anses heller ikke som terrenginngrep.

Forbudet omfatter, uavhengig av unntakene over, alle former for parkering undereksisterende terreng, felling av trær med stammeomkrets over 90 cm, målt 1 meter overterreng, deling av eiendommer og tiltak som kan virke inn på automatisk fredede kulturminner.

Forbudet vil gjelde for rundt 28.000 eiendommer i bydelene Alna, Bjerke, Frogner, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Nordre Aker, Nordstrand, Stovner, Søndre Nordstrand, Ullern, Vestre Aker og Østensjø.

13 søknader om nye boliger

Avisa Oslo har vært i kontakt med Plan- og bygningsetaten som opplyser at det i en opptelling 20. mars var registrert 13 søknader om nye boliger siden forbudet ble opphevet 15. februar.

Etter at forbudet ble innført i fjor kom det 143 søknader som etaten startet på behandlingen av 15. februar i år.

– Det totale antallet søknader i amnestiperioden, som løper ut ved midnatt, vil vi ikke ha klart før tidligst om et par dager, sier Rolf Rolid i PBE.