(Oslodebatten)

I en kronikk i Aftenposten med tittelen: «Jeg er lei av Raymond Johansens snikksnakk. Nå er det blodig alvor», går Christian Tybring-Gjedde knallhardt ut mot den sittende byrådslederen. Han mener blant annet det er galt av Johansen å kalle Oslo en trygg by. Jeg blir i likhet med Tybring-Gjedde provosert av debatten.

Men det som gir meg høy puls er ikke Johansens ord og lederskap. Derimot er det Tybring Gjeddes svartmaling av Oslo som gjør meg sint.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

En by nærmest ute av kontroll?

Tybring-Gjedde forsøker å tegne opp et bilde av et Oslo som en by nærmest ute av kontroll med store mengder gjengopprør og knivstikkinger. Problemet for FrPs stortingsrepresentant er at disse påstandene ikke har rot i virkeligheten. I sterk kontrast til det virkelighetsfjerne bildet Tybring-Gjedde klamrer seg fast til, så er faktisk ungdomskriminaliteten i Oslo på vei ned. Det er også mindre fysisk vold og ran med stikkvåpen enn tidligere.

Flere av påstandene er rett og slett direkte feil. Innlegget fremstår først og fremst som en billig måte å fremme FrPs asyl- og innvandringspolitikk på, gjennom å angripe Raymond Johansen og byrådet på feilaktig grunnlag. Selvsagt må vi gjøre så godt vi kan i kampen mot ungdomskriminalitet, men Tybring Gjedde burde erkjenne at hans måte ikke er den eneste. Det er i alle partienes interesse å lykkes i denne kampen.

LES OGSÅ: Tar grep etter voldsbølge: – Mange lurer på om det nå er trygt i Oslo

Elendige forslag

I sitt innlegg kommer Tybring-Gjedde med flere forslag han mener vil hjelpe på situasjonen: Han vil ha full pause i innvandringen til Norge, og svekke asylsøkeres rettigheter på flere punkter. I tillegg oppfordrer Tybring Gjedde byrådsleder Johansen til å gå ut og fremheve «at det ikke er en rettighet å kunne bo i Oslo.» Ingen av disse forslagene ville løst noe som helst, det eneste Tybring Gjedde oppnår her er ytterligere polarisering.

Det er ikke etnisk klassejustis eller innvandringsstopp som forebygger ungdomskriminalitet. Politiinspektør i Oslo politidistrikt, Rune Solberg Swahn, trekker i et intervju med Aftenposten frem flere tiltak han mener har hjulpet på forebyggingen.

Ingen av Tybrings-Gjedde punkter er nevnt, derimot løfter Swahn frem jobbsatsinger, miljøarbeidere, mentorer og et godt samarbeid mellom kommunen og politiet som noe av det aller viktigste.

Bekjempe utenforskapet

I tillegg trenger vi ytterligere tiltak og en kraftsatsing i kampen mot utenforskap. Flere ungdomsklubber og gode fritidstilbud, offensiv sosialpolitikk og konkrete tiltak for å bekjempe rasismen i byen vår er noen av de aller viktigste tingene å prioritere.

FrP ser ut til å mene innvandring er problemet, mens vi i Partiet Sentrum mener det er det samfunnsskapte utenforskapet som er problemet. Altså at folk blir dyttet ut av samfunnet blant annet på grunn av rasisme, diskriminering og mangel på trygge, lokale tilbud. Det kan vi gjøre noe med.

Oslo er en trygg by, uavhengig av hva slags virkelighetsbilde Tybring-Gjedde lever i. Kun to prosent oppgir at de føler seg utrygge i Oslo. Mangfoldet vi har er faktisk en styrke for byen vår. Vi må være fornøyd med det vi har fått til, og jeg mener Johansen og byrådet fortjener anerkjennelse for den jobben de har gjort. Samtidig må vi fortsette det viktige arbeidet mot utenforskap. Det gjør vi best uten å svartmale Oslo.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Var Young Guns-medlem: Den nye gjengkriminaliteten er knyttet til bydel

Les også

Knivstikkingene: Politiet kan ikke være ungdomsarbeidere

Les også

Scener fra en terrornatt