(Nettavisen)

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Da rettssaken mot IS-kvinnen startet mandag morgen nektet IS-kvinnen straffskyld. 30-åringen kom til Norge som fireåring fra Pakistan og har vokst opp i Oslo øst.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener hun har deltatt i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS) i perioden juni 2013 til mars 2019. Hun reiste ned allerede i februar samme år, men det ble ikke straffbart i Norge å delta i terrororganisasjon før i juni 2013.

Les også: Dette er bevisene mot IS-kvinnen - PST avlyttet ektemannen

Les også: PST: IS-kvinnen mottok penger fra terrororganisasjon

Støttet voldelig jihadisme

Kvinnen startet kort med å forklare seg om hvordan hun gikk fra å være en vanlig ung kvinne på Høyskolen i Oslo til å bli radikalisert gjennom Islam Net og deretter ytterligere i voldelig retning i den nå oppløste organisasjonen Profetens Ummah.

- Jeg lærte mye om hvordan man skulle oppføre seg innen den retningen av islam da jeg deltok på fredagsmøtene i Islam Net. De ville også at jeg skulle bruke hijab, noe jeg ikke gjorde på den tiden, sa IS-kvinnen fra vitneboksen.

Av andre rystende opplysninger om kom frem var at hun i en av de daglige samtalene hun hadde med ektemannen, IS-krigeren, Bastian Vasquez, ble fortalt at han hadde vært med på å halshugge en general.

- På den tiden støttet jeg det han gjorde. Jeg kunne finne på å si til ham at det var noe jeg kunne gjort selv.

I retten fortalte kvinnen også at hun mistet mange venner etter at hun begynte å gå med hijab.

Kvinnen fortalte også om oppveksten sin og at hun ble mobbet. På et tidspunkt brast hun i gråt og måtte avbryte sin egen forklaring. Mobbingen ble for tungt å snakke om. Etter en pause på 13 minutter fortsatte hun.

Sommeren 2010 ble hun kjent med det som senere skulle bli hennes første ektemann, IS-krigeren og Skiens-mannen, Bastian Vasquez.

- Jeg ble kjent med Bastian sommeren 2012. På den tiden hadde jeg en ganske radikal tankegang over var positiv til det Profetens Ummah stod for.

Profetens Ummah forfektet voldelig jihadisme.

- Du støttet bevegelsen og deres voldsorientering? spurte rettens dommer.

- Ja.

- Jeg ble kjent med Bastian på Facebook. Vi begynte å møtes og å gå turer parker. Etter en og en halv måned spurte han om å gifte seg med meg. Min far ville ikke det, men møtte Vasquez. Men han ville fortsatt ikke, sa kvinnen i retten.

Ifølge den tiltalte 30-åringen dro Vasquez til Syria 1. oktober 2012.

- Etter hvert snakket vi ganske mye å telefon. Han fortalte om hva han drev på med der nede og det var mye krigføring og legge bomber på veien. Jeg reagerte ikke negativt på det. Jeg var så forelsket. Det han stod for følte jeg at jeg stod for. Jeg bare lo og fniste av det han sa.

Mandag morgen omtalte Nettavisen nyheten om at Vasquez ble telefonavlyttet av PST. Samtaler mellom ham og IS-kvinnen blir spilt av i retten på et senere tidspunkt.

Giftet seg på videolink

Kvinnen giftet seg på videolink med beryktede Vasquez et sted mellom 4. og 7. januar 2013. Hun giftet seg senere med to andre IS-krigere etter at Vasquez døde da han sammenstilte bomber for IS i april 2015.

Kvinnen bestemte seg for å reise til Syria i desember 2012.

- Hvilke tanker hadde du om oppholdet i Syria? Hva skulle du gjøre der? spurte dommeren.

- Jeg savnet ham (Vasquez, red. anm.) mye. Så jeg ville bare være med ham og passe på ham. Jeg hadde ikke satt en grense på hvor lenge jeg skulle være der, jeg ville bare være med ham, forklarte IS-kvinnen.

- Jeg tenkte ikke så mye over om det ville bli problematisk med tanke på at det var borgerkrig.

Som forberedelser til Syria-reisen kjøpte hun inn klær til seg selv og til IS-krigeren Vasquez. Hun kjøpte blant annet to bukser, sokker, en jakke og noen belter til ham.

- Jeg fortalte ingenting til familien. Hvis jeg hadde sagt noe ville de nekte meg å reise.

- Tenkte du at det kunne være straffbart, det du planla å gjøre? spurte dommeren.

- Jeg er usikker. Jeg husker ikke.

Hun skaffet også penger til reisen. Da hun forlot Norge hadde hun 40-60.000 kroner disponibelt på konto. Reisen til Syria gikk med tog fra Oslo til Gøteborg, derfra med fly til Istanbul før hun og en annen kvinne til slutt ble hentet i en taxi på grensen til Syria.

- På den tiden var jeg ganske radikal, jeg tenkte ikke klart i det hele tatt. Jeg tenkte ikke over at det jeg bega meg ut på var farlig.

Telefonkontakt

Rettssaken ble rutinemessig ved at aktor, statsadvokat Geir Evanger, gjorde rede for hovedtrekkene i saken, også radikaliseringsprosessen.

- Hun kom i kontakt med Profetens Ummah (en tidligere ekstrem islamistisk organisasjon på Østlandet, red. anm.) sommeren 2012. Ifølge hennes forklaring var Bastian Vasquez interessert i henne. Tre uker før han reiste til Syria, i november 2012, fridde han til henne. 40-45 dager etter at han hadde ankommet Syria tok Vasquez kontakt med IS-kvinnen og ytret ønske om at hun skulle komme, sa statsadvokat Geir Evanger.

- De giftet seg på islamsk vis på internett, han var i Syria hun var i Norge, like før hun reiste ned til Syria i februar 2013.

Rundt klokken 08.35 ankom kvinnen rettssalen med sine forsvarere, Nils Christian Nordhus og Ann Helen Aarø.

IS-kvinnen var iført beige bukse og matchende jakke. Skjerfet var også i samme farge. Hun har også på seg en hvit bluse. Kvinnen var åpenbart ukomfortabel og så ned på gulvet nesten hele veien fra presseområdet til hun gikk inn i sal 250 i Oslo tingrett.

Det er ikke lov for pressen å ta bilder av tiltalte i en straffesak dersom hun ikke samtykker til dette.

Frp reagerte på løslatelse

Det såkalte Kalifatet okkuperte områder i Syria og Nord-Irak og nådde sin høyde rundt 2014. Etter at det falt ble IS-kvinnen overført til Al Hol-leiren i mars 2019. Året etter, i januar 2020, ble hun fraktet til Norge etter å ha påberopt helseproblemer for hennes nå seks år gamle sønn.

Regjeringen, som bestod av Høyre, Frp, KrF og Venstre, bistod kvinnen med returen til Norge. IS-kvinnens retur til Norge var årsaken at Frp trakk seg fra regjeringen.

Hun har sittet varetektsfengslet i Norge siden hun kom tilbake, men ble løslatt forrige mandag kveld, noe som fikk Frp til å rase.

Øvre strafferamme for terrordeltakelse er seks års fengsel.