(Nettavisen)

Mandag kveld kunne Filter Nyheter avsløre at den omstridte konservative muslimske organisasjonen Islam Net er bak et nytt eiendomskjøp i Groruddalen til 60 millioner kroner.

Det er Islam Net som i stor grad har samlet inn pengene til oppkjøpet under påskudd av at det skulle opprettes en moské og et «dawah-senter». Men selve driften av senteret skal gjøres gjennom stiftelsen «Iman aktivitetssenter».

På eiendommen ligger Oslo skytesenter, store fasiliteter for konferanser og en rekke møterom. Ifølge Islam Net skal eiendommen brukes til å lage aktiviteter for ungdom.

Les mer: Danmark med oppsiktsvekkende grep for å sikre vaksine

Organisasjonens leder Fahad Qureshi har i flere sammenhenger vakt oppsikt med uttalelser om homofili og kvinner. Islam Net har også invitert predikanter senest i 2016 som har vært i politiets søkelys i forbindelse med bombingen av World Trade Center i 1993.

– Ytterliggående

– Dette er en ytterliggående organisasjon. Vi kan ikke sitte stille og se på at de får utvide og etablere seg. Disse må bekjempes, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

Han mener Oslo kommune må bruke både plan- og bygningslov og andre midler for å stanse mulighetene for Islam Net.

– Vi må ha samme tilnærming til en slik ytterliggående gruppering som man jobbet mot uønskede MC-klubber tidligere. Sørge for at de ikke får etablere seg på nye områder, bruke regelverket og hindre at de får utfolde seg som de vil, sier han til Nettavisen.

– Men det er vel religionsfrihet og ytringsfrihet i Norge. De må vel få lov til å mene hva de vil?

– Folk får tro hva de vil. Men de får ikke gjøre hva de vil. Vi er ikke forpliktet til å tilrettelegge for alt mulig. Man trenger ikke lete lenge for å finne elementer ved denne organisasjonen som bryter sterkt med både integreringsarbeid og våre vestlige verdier, sier Helgheim.

Leder av Islam Net, Fahad Qureshi, avviser kritikken mot organisasjonen og slår hardt tilbake. Les svarene hans lenger ned i saken.

Les også: Ble for dyrt å åpne Oslo-bekk - nå vurderer MDG-byråden å åpne 30 andre bekker

Frp-politikeren frykter at det vil bli lignende tilstander i Norge som det er i Frankrike, om ikke foten settes ned for organisasjoner som Islam Net.

– Der har slike organisasjoner fått utfolde seg fritt og uten kontroll. Nå har de en fryktelig stor ryddesjau foran seg, hvor de er nødt til å stenge ned både moskeer og trossamfunn som har hatt en slik tiltrekningskraft på ekstremister, sier han og viser til store antall fremmedkrigere og radikalisering i Frankrike.

Qureshi benekter overfor Nettavisen at det har vært noen form for utenlandske penger involvert i eiendomskjøpet. Det har imidlertid Helgheim liten tro på.

– Jeg tror ingenting på dem. Det er noe som burde vært forbudt, og vi har foreslått det flere ganger uten å få flertall. Vi vet at det er flere islamistiske stater som finansierer ulike moskeer og samfunn for å spre deres verdensbilde.

Les mer: Kjetil Rolness langer ut etter kortspill på Grønland

– Hvor er pengene fra?

Høyre-politiker og samfunnsdebattant Mahmoud Farahmand har også liten tro på at pengene bare er samlet inn i Norge.

– Hvor har disse pengene kommet fra? Vi vet at andre stater som Tyrkia, Saudi-Arabia og Iran sponser diverse organisasjoner.

Det han imidlertid er mest bekymret for er at Islam Net skal bidra til å radikalisere muslimsk ungdom.

– Den ene av søstrene fra Bærum som dro til Syria var i kontakt med Islam Net. Det samme gjelder IS-kvinnen som nå står tiltalt i Oslo tingrett. Jeg er fryktelig bekymret for denne utviklingen, sier Farahmand.

Les også: Frp raser etter IS-kvinnen løslates: – Akkurat det vi fryktet

– Hva er du konkret bekymret for?

– Ytterligere radikalisering. Det er ikke norske verdier som står i sentrum. Man bruker demokrati og ytringsfrihet til å redusere likestilling og snakke ned homofiles rettigheter. Det er sårbare unge som finner løsningene i slike organisasjoner. Det bør bekymre oss alle.

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Også Rødt-politiker Eivor Evenrud stiller skarpe spørsmål til Islam Net, og mener byrådet må komme på banen for å stoppe aktiviteten deres.

Les mer: Blir bevis i rettssaken: PST telefonavlyttet IS-kvinnens ektemann

– Enten har de rundlurt folk de har samlet inn penger fra til å finansiere en moské, eller så lyver de til mediene om at de ikke kommer noen moské. Det er livsfarlig. Å lokke til seg ungdom med koselige aktiviteter som biljard og dataspill er en oppskrift på radikalisering, sier Evenrud og legger til:

– Jeg forventer at et flertall av politikerne i Oslo vil ta grep for å stoppe etableringen av et sånt sted.

Islam Net slår kraftig tilbake

Qureshi reagerer kraftig på Evenrud sin uttalelse.

– Det er hårreisende å høre en Rødt-politier si at det er livsfarlig at en moské skulle bli opprettet, og at det er ungdomsaktiviteter som biljard og dataspill som er oppskriften på radikalisering. Det er nettopp slike aktiviteter som øker samfunnsdeltagelse, og forbygger kriminalitet og radikalisering.

Han avviser på det sterkeste at de har lurt giverne på noen måte med å love at det skal bygges en moské.

– Eivor Evenrud vet ingenting om hvilken kommunikasjon vi har med våre givere. Vi har regelmessig kontakt med våre givere hvor vi oppdaterer dem om prosjektet. Så ingen har blitt lurt.

Ifølge Islam Net-lederen var det snakk om opprettelse av en moské, men at de senere ikke ser behovet for det. Dermed har de skrinlagt moské-planene, og skal heller opprette et aktivitetssenter for ungdom.

Les mer: - Islam Net er en farlig organisasjon som bør legges ned

– Det er ment å være et aktivitetssenter med treningssenter, ungdomsklubb, Playstation og Xbox, biljard, bordtennis og studio som ungdom kan bruke til å produsere video og lyd, sier Islam Net-leder Fahad Qureshi til Nettavisen.

Han presiserer veldig sterkt at det er Iman Aktivitetssenter som skal drifte senteret, og ikke Islam Net.

– Det er litt trist med slike negative reaksjoner. Den opprinnelige planen var å opprette en moské. Men det er nok moskeer i Oslo. Ungdom i Groruddalen trenger fritidsaktiviteter. Jeg kan betrygge alle med negative holdninger overfor Islam Net med at det er ikke vi som skal drifte senteret, sier han.

Qureshi har tidligere vært i tøffe debatter om homofili og om kvinners stilling i samfunnet. Han presiserer at han har ingenting imot at kvinner jobber, og sier de har et «standard kristenkonservativt syn på homofili».

– Jeg har i mine tidligere år sagt enkelte ting som har blitt oppfattet kontroversielt, som jeg i ettertid har gått vekk fra. Mye av kritikken er basert på lite innsikt i hva vi egentlig står for og gjør. Vi har i alle år jobbet aktivt for integrering og å styrke samfunnsdeltagelse blant muslimer. Vi er ingen motstandere av norske verdier, kvinners rettigheter eller homofile. De fleste av våre medlemmer er nok kvinner og det er også homofile som støtter oss, sier Qureshi og henviser til en kronikk skrevet av en homofil muslim.

– Krigsretorikk

Han reagerer sterkest på Frp-politiker Jon Helgheims uttalelse om at organisasjonen hans «må bekjempes».

– Det er nærmest krigsretorikk. Vi er en lovlig norsk frivillig organisasjon som jobber innenfor demokratiske retningslinjer. Å bekjempe Islam Net slik man har bekjempet kriminelle MC-klubber som driver med narkotika, utpressing, vold og drap. Det er virkelighetsfjernt og ikke en politiker verdig. Det er hårreisende, sier Qureshi.

– Helgheim er redd for at vi skal få franske tilstander i Norge, hva tenker du om det?

– Å bruke Frankrikes behandling av muslimer som rettesnor er uheldig. Frankrike har mottatt massiv internasjonal kritikk av bl.a. Human Rights Watch og Amnesty for å ha tvangsnedlagt muslimske organisasjoner. Frankrike er på ingen måte et forbilde i hvordan de har behandlet den muslimske befolkningen sin.

– Flere påpeker at dere har vært i kontakt med mange av dem som har blitt fremmedkrigere. Det er vel neppe et godt tegn?

– Her er det viktig med presisjon og litt bakgrunnshistorie. I 2012 var det borgerkrig i Syria og Bashar Al-Asad massakrerte kvinner og barn. Det florerte bilder av tortur og vold mot kvinner og barn på sosiale medier, noe som vakte sterke følelser hos mange muslimer, sier han og legger til:

– Et par personer som hadde engasjert seg hos oss kom på eget initiativ i kontakt med det ekstreme miljøet rundt Profetens Ummah. Vi så radikaliseringen på nært hold og jobbet iherdig med å motbevise denne ideologien som forherliget terror. De aller, aller, fleste av de som var i vår krets tok avstand fra IS etter en rekke konferanser og kurs vi arrangerte for å hindre spredningen av denne hatefulle ideologien.

Han mener deres arbeid mot radikalisering har vært viktig for å stoppe folk fra å tilslutte seg terrororganisasjoner.

– Dere kan helt og holdent garantere at det er ingen utenlandske penger involvert?

– Vi har ikke mottatt en eneste krone fra utenlandske statlige aktører, organisasjoner eller individer. Vi er imot all form for utenlandsfinansiering fra totalitære regimer som ikke respekterer trosfrihet eller menneskerettigheter.

– Dere skal ha invitert predikanter som har vært i politiets søkelys i forbindelse med bombongen av World Trade Center i 1993?

– Det er mange som blir undersøkt av amerikanske myndigheter når et terrorangrep skjer. Vedkommende det er snakk om her ble kanskje undersøkt, men fordi han ikke hadde noe å gjøre med angrepet ble han ikke fulgt opp videre og har siden vært imam i sin moské. Amerikanske myndigheter ville aldri tillatt en person de mistenker for terror fortsette å forkynne som imam. De hadde trolig sendt han til Guantánamo. Og hadde det faktisk vært en slik kobling ville vi aldri invitert en slik person. Det går imot alt vi står for. Vi tar fullstendig avstand fra terror, sier Qureshi.