It's the eldreomsorg, stupid!

Hvor har jeg dette tøvet fra?

Fra en av de mest legendariske valgkamper i moderne tid.

I 1992 hadde det demokratiske partiet tapt tre presidentvalg på rad, og man lå godt an til å tape det fjerde. I valgkamporganisasjonen til demokratene erkjente man å ha kommet i utakt med folket. Det republikanske partiet nøt rett og slett større tillit hos velgerne.

Demokratenes sjefsstrateg fant fort ut hva det største problemet var. Republikanerne hadde større troverdighet enn demokratene når det kom til spørsmål om jobb, inntekt og skatter. Tykkelsen på lommeboken. Den økonomiske politikken.

Aller øverst på den store tavlen i valgkamphovedkvarteret sto det:

«It's the economy, stupid».

Jerndisiplin på budskapet

Slagordet var ikke rettet mot velgerne. Slagordet var utelukkende rettet mot egne valgkampmedarbeidere i krigsrommet. Og til presidentkandidaten selv. Ha jerndisiplin på budskapet. Aldri glem hva som er aller viktigst. Velgerne fikk ikke vite om slagordet før etter valget. Men til gjengjeld gikk det inn i amerikansk dagligtale, og har forblitt der, og det gikk inn i alle valgkamphovedkvarterer over hele verden.

Også i Arbeiderpartiet. Valgkamphovedkvarteret på Youngstorget foran stortingsvalget i 2017 var satt opp etter modell av dokumentaren som ble laget om den amerikanske valgkampen i 1992. Utrolig nok.

Jeg har ikke lyktes med å få bekreftet at det interne slagordet som stresses på alle valgmedarbeiderne i Ap og Høyre rent bokstavelig er «It's about the eldreomsorg, stupid» denne gangen. Det kan hende det ikke er det. Men for alle praktiske formål er ordren den samme.

Så langt i denne valgkampen har jeg ledet en debatt mellom byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H), har overvært ytterligere tre dueller og har gjennomført lange intervjuer for Avisa Oslo med dem.

Det viktigste de to vil fortelle velgerne: Eldreomsorgen er vår hovedsak.

En vesentlig årsak er selvsagt at eldreomsorg er en kommunal oppgave, og at kommunene faktisk har en viss selvbestemmelse over eldreomsorgen, i motsetning til på mange andre sektorer, der Staten bestemmer mer eller alt.

Den aller viktigste årsaken til at eldreomsorg har havnet øverst på tavla i 2023, handler om politisk makt.

Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe sa i sitt første medieutspill at eldreomsorg var Høyres viktigste sak, og mye viktigere enn eiendomsskatten!

I de drøye sju første av de åtte årene de rødgrønne har styrt byen, var meningsmålingene for Oslo forbausende stabile. De rødgrønne beholdt et knapt flertall. Riktig nok gikk partier litt fram og tilbake både på rødgrønn og borgerlig side. Når MDG gikk tilbake, gikk gjerne SV og Rødt tilsvarende fram. Dermed påvirket endringene i liten grad styrkeforholdet mellom de to alternativene.

Ullern helsehus-avsløringene

I november i fjor kunne Avisa Oslo avsløre uverdige forhold ved Ullern helsehus. NRK og andre medier fulgte opp med andre avsløringer. I løpet av en snau uke var eldreomsorgen i Oslo blitt en nasjonal nyhetssak. De borgerlige partiene i Oslo bystyre grep muligheten. Kjøret mot det sittende byrådet var i gang.

Og nå skjedde det plutselig noe med stabiliteten på meningsmålingene:

Rødgrønn side tapte terreng. Trenden var svak, men etter hvert begynte det å komme en og annen måling med borgerlig flertall. Rødgrønn side var ikke immune likevel!

Jeg kan ikke garantere at det var situasjonen ved sykehjemmene og helsehusene som førte til at det politiske tyngdepunktet flyttet seg til høyre i denne perioden. Det kan jo være at velgerne mener at åtte år med rødgrønt er nok? Men det er svært sannsynlig at eldreomsorg om ikke annet er den viktigste grunnen.

I hvert fall ble Raymond Johansen overbevist om at det var sånn det hang sammen. Det ble hett rundt øra på rørleggeren fra Tveita. Han ble bekymret. Opposisjonen raslet med sablene. De kalte inn til høringer og det som skumlere var.

Minefelt for Ap

10. januar i år skrev jeg en kommentar i Avisa Oslo under tittelen «Krisen ved helsehusene er et minefelt for Ap». Det sto blant annet:

«Tilstanden ved de fire helsehusene og 41 sykehjemmene i Oslo er avgjørende for hvordan velgerne oppfatter at det sosiale sikkerhetsnettet i velferdssamfunnet fungerer. Slike spørsmål er så brennbare at de kan avgjøre valg. Det handler om tilliten til systemet. Ap er sårbare hvis velgerne setter spørsmålstegn ved kvaliteten på offentlige ytelser».

Jeg skrev også om helsebyråd Robert Steen: " ... det er også mulig å se for seg at Steen kan være en god syndebukk hvis de tilsynelatende spesielle problemene ved helsehusene vedvarer».

En måned senere, den 9. februar, ble Steen kastet ut av byrådet på dramatisk vis. Steen ble syndebukken. Raymond Johansen satte inn sin tidligere stabssjef – og byråd – Marthe Scharning Lund i denne uriasposten.

Har dette grepet vært vellykket? Det vet vi kanskje ikke før vi får se valgresultatet, men det har i det minste gjort det vanskeligere for Høyre å spekkhogge like effektivt mot byrådet på eldreomsorgen. Den nye helsebyråden kan tross alt i liten grad lastes for det som skjedde før hennes tid.

Så der sto vi da sommerferien kom og valget fortsatt var noen uker unna.

Les også

Rolf døde underernært med åtte dype liggesår på sykehjem: – Råtnet bort i levende live

Valgkampens heteste fase

Nå går valgkampen inn i sin heteste fase. Hvor hett tema er eldreomsorgen nå? Det har jeg ærlig talt litt vondt for å vurdere. Også dermed også hvor avgjørende den blir for hva folk gjør på valgdagen 11. september.

Både Ap og Høyre ønsker å diskutere mest mulig eldreomsorg i valgkampen.

Men hvor stor er egentlig den politiske forskjellen mellom de to alternativene?

Det er ingen avgrunn, for å si det sånn.

Begge sier de vil bruke mer penger på eldreomsorgen. Aps hovedsak i denne valgkampen er å bruke 400 millioner kroner på etterutdanning av de som jobber der nå. Det mangler arbeidskraft i denne sektoren, det finnes ikke folk å ansette. Etterutdanning er viktig og riktig, men er det sexy som valgkampsak? Ikke veldig, vel?

Bruke mer penger

Høyre lovte tidlig i valgkampen at de skulle bruke mer penger på eldreomsorg enn det dagens regime har gjort. Greit nok. De vil også organisere eldreomsorgen bedre, uten at jeg har skjønt hvor stor forskjell det vil utgjøre. I tillegg kjører de på mot Ap fordi de har «rekommunalisert» flere sykehjem. De mener det vil være bra å ha enkelte private, kommersielle aktører i eldreomsorgen, men går ikke inn for noen storstilt privatisering av sektoren.

Og heller ikke Ap har gått inn for å holde kommersielle aktører ute av hjemmehjelpen, selv om mange av de private aktørene mener at dagens byråd stikker kjepper i hjulene for dem.

Helsebyråd Marthe Scharning Lund kjemper nå for å skape inntrykk av at situasjonen har bedret seg, i hvert fall sammenlignet med situasjonen i fjor høst. Det er bare å lese intervjuet med henne i Avisa Oslo, der hun viser til en undersøkelse blant pårørende som forteller at de er blitt mer positive til helsehusene.

Først på valgdagen får vi vite hvordan alt dette slår ut. Men at eldreomsorg som tema kan avgjøre valg, tror jeg er ganske sikkert, dumming.