Det kommer fram på en hasteinnkalt pressekonferanse på Statsministerens kontor klokken 20 tirsdag kveld.

Bakteppet for pressekonferansen er konflikten som har oppstått etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kom med krass kritikk av byrådet i Oslo i et intervju med VG søndag.

Mandag kunne NRK avsløre at Dahl var i kontakt med Peder W. Egseth, statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK), i forkant av VG-intervjuet.

– Dette burde han ikke ha gjort

Kontakten mellom Dahl og Egseth dreier seg om fire telefonsamtaler på til sammen 28 minutter lørdag og søndag, skriver NTB.

– Det er ikke unaturlig at Peder har kontakt med Høyres lokalpolitikere. Det er én av hans arbeidsoppgaver, sier Erna Solberg på pressekonferansen.

Saken fortsetter under bildet.

– Men å bidra til utspill som skaper konflikt mellom ulike kommuners håndtering, er ikke en oppgave for Statsministerens kontor. På bakgrunn av saken i VG har jeg i dag hatt en lengre samtale med Peder Egseth og gått gjennom hvilke lokalpolitikere han har vært i kontakt med, sier statsministeren videre.

– Peder har i flere tilfeller formidlet kontakt mellom lokalpolitikere og media om denne saken. I noen tilfeller var det lokalpolitikere som tok kontakt med Peder, i noen tilfeller var det Peder som tok kontakt med dem. Dette burde han ikke ha gjort. Det har jeg vært tydelig på overfor ham. Det er i strid med hele tilnærmingen regjeringen har hatt, sier Solberg.

På pressekonferansen gjentar hun også at er uenig i utspillet fra sin partikollega i Molde, Torgeir Dahl.

– Jeg har sagt det tidligere og sier det igjen: Utspill som setter by og land opp mot hverandre, er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg at utspillet fra Dahl er et unødvendig sidespor, sier Solberg.

– Alle kan gjøre feil

Hun poengterer videre at utspillet ikke samsvarer med diskusjonen i regjeringens koronautvalg om justering i vaksinestrategien.

Hun forteller videre at hun har ringt Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, for å beklage saken.

– Jeg beklager at SMK har vært involvert i et utspill som strider mot regjeringens arbeid. Jeg har derfor i kveld ringt Raymond Johansen og beklaget SMKs involvering, sier Solberg.

Saken får ingen følger for Egseths rolle som statssekretær ved SMK.

– Alle kan gjøre feil og de fortjener å få nye sjanser, sier Solberg på spørsmål om hun har tillit til Egseth.

– Vi har ingen ukultur på Statsministerens kontor, men det gjøres feil også på Statsministerens kontor, sier hun videre.

Saken fortsetter under bildet.


Raymond: «Angrep» på Oslo

Johansen reagerte kraftig på NRKs avsløring om SMKs rolle i utspillet fra Dahl. I et intervju med Avisa Oslo tirsdag omtalte han utspillet fra Dahl som «et angrep» på hovedstaden.

Solberg er ikke enig i den beskrivelsen.

– Jeg har sagt at vi har gjort en feil og nå har vi beklaget det, svarer hun på spørsmål fra Avisa Oslo.

Les også

En stygg ripe i Ernas lakk

– Hva tenker du om at ditt kontor var involvert i en kritikk som gikk rett mot Oslos befolkning?

– Det vil si at Torgeir Dahl rettet opp allerede på søndag, da han var tydelig på at han ikke mente det som en kritikk av befolkningen, selv om det i det første intervjuet var formulert av ham på en slik måte. Jeg er uansett uenig og mener at dette er et sidespor, men han har selv justert akkurat det, svarer statsministeren.

– Påvirker dette stemningen i Oslo og forholdet til SMK og regjeringen?

– Jeg tenker at det aller viktigste vi gjør for befolkningen er i Oslo er å sørge for at vi får nok vaksiner, god informasjon ut i bydelene med størst smitte, at flest mulig tester seg og at vi følger opp dette, svarer Solberg og legger til:

– Jeg tror at dette går fint over. Vi har vært tydelige og klare på at dette var et utspill vi ikke burde ha vært delaktige i.