– Det var en sånn kveld da alt klaffet, sier Haakon «Hawk» Lund til Avisa Oslo om innspillingen av «East Of Oslo», åpningslåten på hip hop-pionérene Warlocks’ fjerde album, «Afterlife».

– Jeg kan fremdeles få frysninger når jeg tenker på det: Vi var ferdige i firetiden om morgenen, og satt og hørte på den ferdige låten på full guffe på de største monitorene i studioet.

Les også

Tidenes Oslo-sang skal kåres

I 2001 mer eller mindre bodde Hawk og de to bandkollegaene hans, rapperne – og tvillingbrødrene – André «Tech-Rock» Eriksen og Kevin «Karma» Eriksen, i studioet Hawk og den norske hip hop-mogulen Tommy Tee eide sammen i Calmeyers gate 15B (tidligere en jødisk synagoge, i dag Jødisk Museum Oslo).

Det var så vidt at musikken i «East Of Oslo» ikke endte opp hos – en svenske …

– Jeg hadde egentlig laget den beat-en for en annen artist. Han prøvde seg på den først, men rotet seg helt bort – det funka ikke i det hele tatt. I ettertid takker jeg høyere makter for det: At vi kunne beholde den for oss selv!

Lund kaller «East Of Oslo» en anthem – en signaturlåt. Musikken låter som en revelje, en fanfare – perfekt til å åpne et album med.

– Den er veldig stemningsfull. Jeg skal være forsiktig med å uttale meg på vegne av dem som skrev teksten, André og Kevin, men jeg tenker jo at den handler om oss tre. Det som synges, kommer rett fra hjertet.

Hvilken låt er den beste som finnes om byen vår?

Hvilken sang, hvilket stykke musikk, er det som fanger og formidler følelsen av Oslo best?

Dette spørsmålet skal vi i Avisa Oslo avgjøre én gang for alle.

Vi har kranglet oss frem til en liste på totalt 50 Oslo-sanger av det mest umistelige slaget. Ved hjelp av leserne våre skar vi ned utvalget til 30 sanger, og i tida framover vil vi daglig presentere låtene – fra plass 30 og fram til vi har kåret «Tidenes Oslo-låt».

2001 var en brytningstid i norsk hip hop. Tungtvann hadde albumdebutert med «Nord og ned» året før, og med ett skulle alle rappe på norsk.

Førstegenerasjons B-boyene i Warlocks tviholdt på at språket måtte være engelsk, men at dét selvsagt ikke var noen hindring for å rappe om hvor man kom fra.

Den åpenbare, ganske aggressive Oslo øst-identiteten til tross: «East Of Oslo» er blitt en allsang-hit over alt.

– Ja, folk synger minst like mye med på den på vestkanten. I Trondheim og Stavanger også. «East Of Oslo» ble aldri gitt ut på singel, faktisk – det var «Rapgame» som skulle lansere albumet. Den spiller vi ikke lenger på konsertene våre. Men «East Of Oslo» kommer til å bli stående, sier Lund.