Jeg sitter ofte på Deichman og skriver. Der reflekterer jeg over de som sørger over sine døde, især mine palestinske medborgere i verden.

Jeg møter opp på Eidsvolls plass i regnet, og vifter kanskje det eneste flagget jeg noensinne vil vifte, til støtte for et folkeslag som i 75 år har blitt frarøvet grunnleggende rettigheter.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Gråtende barn i Gaza graver gjennom ruinene etter foreldrene. Fedre og brødre faster slik at de overlevende skal få nok næring. Og vi skal late som om okkupasjonen ikke strekker seg 5000 km nordover til Stortinget og utover sitt territoriet, der dehumaniserende retorikk regjerer.

Når jeg ser tusenvis marsjere ned Karl Johan forstår jeg at politikk hører ikke bare hjemme i stemmelokalet annethvert år. Politikken ligger hos våre medborgere og hos dem som har minst. Grunnen til at vi har sett så mye solidaritet blomstre i Oslo er fordi det haster.

Flere land, inkludert Bolivia, har brutt diplomatiske forbindelser med Netanyahu-regimet. I Europa jobber Belgia med å innføre sanksjoner mot Israel. Denne strategien var helt avgjørende for å legge globalt press på apartheidregimet i Sør Afrika i fortiden.

Statsminister Støre kommenterte nylig at han «går lenger enn de fleste i kritikken av Israel.» Men jeg skal fortelle deg Jonas Gahr Støre, du som er født i Oslo, om hvorfor du kan gå enda lenger.

Rasismens stygge ansikt på nært hold

Jeg er ikke født i Norge. Jeg flyttet hit sammen med min mor og søster fra Texas i USA like etter 11. september-angrepene. Jeg, som mange andre, husker konsekvensene av skremselspropagandaen og fordommene som sirkulerte. Der vokste jeg opp med et familiemedlem som kunne rope ut hatefulle ytringer mot muslimer, mens vedkommende hørte på radioen.

Amerikanske medier spant historier om terrorister som levde blant oss. Det ble reklamert for påstander om masseødeleggelsesvåpen, som sammen med mange andre stråmannargumenter la grunnlag for å invadere Irak.

Senere vokste jeg opp i Norge, blant andre utenlandske barn. Det ble tydelig at de vrangforestillingene som ble tilskrevet muslimer var ideologisk preget. Så skjedde 22. juli-angrepene i Oslo i 2011, der dyp stigmatisering kom til overflaten før hudfargen til gjerningsmannen ble kjent.

Brenner seg fast i minnet

I løpet av studiene mine fikk jeg besøke de okkuperte palestinske områdene. Virkeligheten der er verre enn det som blir fortalt, sier de. For første gang, fikk jeg erfare rasismens stygge ansikt på nært hold. Likevel kan jeg bare oppleve denne rasismen på samme måte som en passiv røyker opplever røyking.

Jeg møtte familier som ble tvunget ut av sine hjem av hvite bosettere fra New York. Jeg møtte palestinske butikkeiere i Hebron som daglig måtte tåle knust glass, brennende objekter og avføring kastet av israelske bosettere. Disse hendelsene brenner seg fast i minnet.

Les også

«To jøder, tre meninger»

Jeg og venner i USA avviser Israel

1100 palestinske politiske fanger holdes av Israel uten tiltale eller rettssak, opplyste FNs menneskerettighetsråd i juli 2023. Kan det være at flesteparten ikke vil skjemme forestillingen av Israel som et uskyldig demokrati? FN bemerket også utbredte tilfeller av krenkende kroppsvisitasjoner, seksuelt misbruk og trusler, spesielt mot palestinske kvinner.

Samme måned vedtok Knesset et lovforslag om kontraterrorisme. Loven fastslo at enhver som uttrykker solidaritet med mistenkte terrorister, også vanlige sivile, kan straffes med fem års fengsel. Den israelske advokaten Ayman Odeh, lederen for Hadash-partiet, kritiserte lovendringen foran Knesset før han ble fjernet fra salen.

USA betaler årlig 3.8 milliarder dollar i skattepenger til Israel, som finansierer de gratis helsetjenestene og militære operasjonene til israelere. Denne giftige kolonialismen og nasjonalismen er en av mange grunner til at jeg og mine jødiske-amerikanske venner i USA avviser Israel.

Norge, mitt andre hjemland, er også medskyldige. Det palestinske folket, som lever på feil side av et statssanksjonert folkemord, har en dypere forståelse for politiske prosesser enn våre stortingsrepresentanter. Derfor skylder vår egen statsminister å følge Belgias eksempel.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Det er for stille i Akersgata. Det er for stille i Bjørvika. Det er for stille på LinkedIn

Les også

Et skjult, magisk sted på Carl Berner: Her er det umulig å hate hverandre

Les også

Polakkarbeid. Det var et begrep ingen slapp unna

Les også

Nabolaget er ikke ofret en tanke. Dette er en dårlig løsning