Da Norge gikk til valgurnene i 2013, hadde Norge en populær statsminister. Folk hadde tillit til Jens Stoltenberg og de mente at han gjorde en god jobb. Likevel ønsket velgerne et skifte etter åtte år med rødgrønn regjering. Jens tapte valget klart til Erna Solberg og borgerlig side.

Etter åtte år som statsminister led Erna en påfallende lik skjebne i 2021. Til tross for at hun var en respektert og godt likt leder for landet på valgdagen. Det hjalp bare ikke. Folket stemte fram Jonas Gahr Støre og hans rødgrønne venner, som fikk 100 av Stortingets 169 mandater.

Kan bli et offer

Kan Raymond bli et offer for den samme dynamikken den 11. september?

At velgerne vil gi sjansen til noen andre. At det kan være sunt med et skifte.

Det kan vi ikke lenger se bort ifra.

Ifølge en fersk prognose utarbeidet av TV 2s erfarne valganalytiker Terje Sørensen ligger Raymond Johansen an til å miste makten. De borgerlige partiene Høyre, Venstre, Frp og KrF ligger ifølge Sørensen an til å kapre 31 av de 59 taburettene i bystyresalen.

Tallene for hvert parti viser at Ap ligger an til å få elendige 17 prosent, mens de rødgrønne samarbeidspartiene bortsett fra SV også ligger dårlig an: MDG får svake 9,5 prosent, Rødt har tilbakegang med 6,5 prosent og SV får gode 11,5 prosent.

Høyres knalltall

Høyre har knalltall: 34,7 prosent. Dobbelt så store som Ap! Venstre får 7,9 prosent, Frp 6,9 prosent og KrF 1,1 prosent.

Hvis dette skulle bli valgresultatet, blir Høyres Eirik Lae Solberg og Anne Lindboe henholdsvis ny byrådsleder og ordfører i Oslo.

Torsdag i forrige uke fikk Robert Steen sparken som Oslos helsebyråd. Raymond rydder i rekkene. Spørsmålet er om det kan være for sent.

Byrådslederen kunne ikke lenger sitte stille å se på at Aps troverdighet innen helse og eldreomsorg eroderte mer og mer, og at Høyre tilsynelatende ganske lett fikk inn det ene harde slaget etter det andre på saksfelter der Ap vanligvis nyter betydelig tillit.

Fullstendig dominert

Helt siden Avisa Oslo i oktober i fjor avslørte hvilken behandling demente Frode Holst fikk ved Ullern helsehus, har eldreomsorg funnet veien helt til topps på dagsordenen i politikken i Oslo. Temaet har fullstendig dominert i bystyret. Hele opposisjonen har meldt seg på. Spørsmålene har haglet mot Robert Steen. Til nå har det vært én offentlig høring om helsehusene i bystyret. Alt tyder på at det blir en til.

Det er et enestående press som nå er lagt på den flunkende nye helsebyråden, Marthe Scharning Lund.

Det meste tyder på at eldreomsorg går rett på bunnlinjen i maktpolitikken i Oslo, altså at det er et tema som er så følsomt at det kan avgjøre valg.

I sju og et halvt år har den profilerte byrådslederens rødgrønne koalisjon fått flertall ved begge valgene og praktisk talt alle meningsmålinger til denne dag. Vedvarende bråk i Høyre og bruduljene rundt Lan Marie Berg om ny vannforsyning har i liten grad påvirket meningsmålingene. Å vinne det tredje valget på rad i Oslo, altså at det rødgrønne flertallet består, virket inntil nylig ikke bare som det klart mest sannsynlige utfallet, men nesten uunngåelig.

Hjalp det?

Til og med blant de mest optimistiske Høyre-folkene jeg har snakket med har dette vært virkelighetsoppfatningen i de drøyt to årene jeg har hatt som jobb å følge med på dette.

Så, vil det hjelpe Raymond å bli kvitt Robert?

Det er for tidlig å si, men det viser i det minst at han mener alvor med å få en fresh start på dette feltet. Det kan vise seg å være av stor betydning på valgdagen.

Var det rettferdig at Robert Steen måtte gå?

Nei, det vet jeg ikke, men det er heller ikke poenget med politikk på dette nivået. Det er hvorvidt du kan være effektiv i jobben som er avgjørende, og det uavhengig av om det er din egen eller andres (eller en blanding) skyld at du ikke kan være effektiv.

Jeg har grunn til å mistenke at toppkandidatene i de borgerlige partiene følte seg temmelig tatt på senga da nyheten om sparkingen av Steen slo ned som en bombe i Rådhuset i forrige uke. For det gjorde den. Jeg tror de bannet i sitt indre, og kanskje til nære medarbeidere. Kanskje ble det også felt en tåre eller to.

Feilberegnet fullstendig

På mange måter var det Robert Steens manglende politiske erfaring som ble hans bane. Da han meldte seg på nominasjonskampen i Oslo Ap beveget han seg ut på tynn is. Han utfordret skjebnen, og feilberegnet fullstendig.

Dersom Oslo Ap ikke hadde vraket Robert Steen, som var det de gjorde, men plassert ham på en av de øverste plassene, hadde det vært svært vanskelig for Raymond Johansen å fjerne ham som helsebyråd. Men det at Robert Steen kom til sine egne, og de ikke ville vite av ham, reduserer ikke bare hans autoritet i eget parti og eget byråd. Det gjør ham også langt mer sårbar for angrep fra andre partier. Og da blir han automatisk til en mindre effektiv helsebyråd. Han blir fort en hoggestabbe.

Jeg synes at Robert Steen greide seg ganske bra i den åpne høringen om helsehusene. Han har fått byrådet med seg på en ekstrabevilgning på 20,8 millioner kroner til akutte tiltak for å øke bemanningen ved sykehusene. Og innholdet i mandatet han har utarbeidet til en «ekstern gjennomgang» fremstår temmelig kirurgisk på hva som kan være et hovedproblem:

Hvor godt og treffsikkert er Oslos system for å avgjøre hvor pasienter som skrives ut fra sykehus skal plasseres? Og hvordan fungerer kvalitetssikringen av dette?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Robert er Raymonds perfekte syndebukk

Les også

Kampanjen var en kjempesuksess. Hvorfor varte den bare i en måned?

Les også

Billigere billettpriser er ikke noe MDG bestemmer over alene

Les også

Disse områdene i Oslo gjør folk lykkeligst