– Jeg har fått mange henvendelser, men det er vanskelig å skille mellom de seriøse og useriøse. Jeg prøver å spørre litt, og få informasjon. Det er noe med fremmede på internett. Man må være litt varsom, sier hun til Avisa Oslo i novemberkulda på Teaterplassen på Grønland.

Siden mars er det lagt ut 214 Finn-annonser hvor folk tilbyr andre hjelp. 432 har lagt ut annonser hvor de ønsker hjelp, opplyser kommunikasjonsrådgiver Linda Glomlien til Avisa Oslo. Det handler om hjelp til handling, hundelufting og noen å snakke med.

En studie fra Universitetet i Oslo med 10.000 deltagere viste at 55 prosent av deltagerne følte på ensomhet under koronaen.

– Jeg har lyst til å hjelpe andre som har det tøft. Mange er ensomme eller sliter med økonomien, sier 23-åringen.

Hun har startet et samarbeid med en annen kvinne for å hjelpe en alenemamma. De har hjulpet til med julepynt og nye leker.

Uten jobb for øyeblikket

Selv er Riisnæs permittert fra jobben som servitør på gourmetrestauranten Statholdergaarden. Det har hun vært siden Raymond Johansen innførte sosial nedstenging av Oslo i 9. november.

– Så du hjelper andre økonomisk, selv om du selv er permittert?

– Ja, litt. Det er mest snakk om brukte ting, da. I tillegg har jeg spurt venner og familie.

23-åringen har også meldt seg som besøksvenn for Røde Kors. Gjennom ordningen besøker man mennesker som føler seg alene eller ensomme, og som trenger noen å snakke med. På landsbasis har organisasjonen flere tusen frivillige besøksvenner. Da får man en fast besøksvenn som man besøker anslagsvis én gang i uka.

I tillegg kommer den positive effekten av at Riisnæs slipper useriøse henvendelser.

– Der er det ordna forhold, oppsummerer hun.

Kreativiteten blomstrer

Kaia Vedlog Kveen, fagrådgiver på eldrefeltet i Røde Kors, er imponert over hvordan nordmenn har bidratt frivillig på forskjellige måter gjennom koronapandemien.

– Det er veldig gøy å se hvor mye kreativitet som er kommet i kjølvannet av korona. I lokalforeninger rundt om har de lagt hjernen i bløt, og virkelig funnet frem til smutthull og kreative måter for å gjøre aktivitetene smittefrie, sier hun til Avisa Oslo.

Koronaen har, som alle andre, påvirket Røde Kors' aktiviteter. Samtidig har den vist at frivillige organisasjoner er viktigere enn noen gang.

– Rekrutteringen går sin gang. Vi vet at det er et sterkt økende behov, for det humanitære behovet ved ensomhet er enormt, sier Vedlog Kveen.

For øyeblikket er det ventelister i Oslo for å bli «matchet» med en frivillig. I kommunen er det cirka 70 personer som venter på å få seg en besøksvenn.

De frivillige må gjennom et introduksjonskurs, som nå gjennomføres digitalt. Røde Kors skal ivareta smittevernet til både frivillige og dem som får hjelp.

– Hvis man sitter hjemme og føler seg litt alene, er Røde Kors et fint sted å bli aktivert. Nå er behovet større, og da er det enda viktigere med initiativ fra enkeltpersoner som ønsker å gjøre en forskjell.