Plan Norge delte i kveld ut årets jentepris til gründerbedriften Moving Mamas, en organisasjon som siden oppstart i 2015 har jobbet for at flere innvandrerkvinner skal komme ut i lønnet arbeid.

– De lærer bort søm og kantinedrift, og har et eget utdanningsprogram for introduksjon til arbeidslivet og nettverksbygging. Hittil har de hatt opplæring av rundt 100 førstegenerasjons innvandrerkvinner, skriver Plan i en pressemelding.

Jentedagen

– Det er så fint når noen legger merke til den jobben vi i Moving Mamas gjør og ser hva det gjør for kvinner og jenter. Vi håper at denne prisen vil gjøre oss mer kjent, få nye kunder og samarbeidspartnere sånn at flere Mamas får mulighet til inkludering og inntekt gjennom oss, sier Kirstine Holst, gründer og styreleder i Moving Mamas.

Årlig deler Plan International Norge og Costume ut Jenteprisen på jentedagen 11. oktober. Prisen deles ut til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for likestilling og arbeid med å stoppe diskriminering, vold og overgrep mot jenter.

Jenteprisen deles ut for tiende gang. I år var det rekordmange nominerte til prisen, blant annet utviklingsminister, Dag Inge Ulstein, Kristin Gjelsvik, Maren Lundby og Sigrid Bonde Tusvik.

Vil gjøre kvinner økonomisk selvstendige

– Å få leve frie liv i Norge handler mye om egen inntekt, men også om kunnskap om samfunnet og gode nettverk. Vi tror at alle ønsker å bidra, være en ressurs og delta i det norske arbeidslivet, men at mangelen på jobbferdigheter, støtte og nettverk gjør terskelen høy for å få seg jobb. Det er ikke mangel på vilje, men muligheter, sier Holst.

Hun sier også at bedriften satser på at flere kvinner blir økonomisk selvstendige.

– Å bli økonomisk selvstendig er helt vesentlig for at jenter og kvinner skal kunne ta egne valg for seg selv og sin fremtid. Men koronapandemien har ført til høy arbeidsledighet og tapt skolegang verden over. Dette har enorm innvirkning på jenters liv, både på kort og lang sikt, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

Tidligere vinnere av Jenteprisen:

2020: Stine Sofies Stiftelse, jobber for barn utsatt for vold og overgrep

2019: Papillon, møteplass for flerkulturelle jenter og kvinner i Bergen

2018: Mia Landsem, «Datadetektiv» som kjemper mot ulovlig deling av private bilder på nett

2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner

2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken

2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper

2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer

2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret

2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse

Les også

Flyktet fra Taliban for over 20 år siden. Nå er han Oslos eneste kommunale toppleder med innvandrerbakgrunn

Les også

Moskéleder om muslimhatet: – Norge er egentlig verdens beste land å bo i