Lørdag bevæpnet politiet i Oslo seg etter trusler mot moskeer.

Mandag kveld møtte en gruppe uavhengige jøder med base i Norge opp utenfor på Grønland, for å markere sin støtte til moskéen.

Ekstra viktig nå

– Når denne typen trusler kommer mot en annen minoritet mener vi at det er viktig å stå i solidaritet med det muslimske samfunnet i Oslo, sier Mia Habib til Avisa Oslo.

Hun mener at alle må få være trygge når de utøver sin religion og kultur, uavhengig av hvor i verden de er.

– Spesielt i lys av det som nå skjer i Gaza. Derfor synes vi også at det er et ekstra viktig tidspunkt at vi som jøder i Norge stiller opp og gjør dette, sier Habib.

Bryter fasten sammen

– Det er viktig å kunne stå i solidaritet, både med palestinere og det øvrige muslimske samfunnet her i Norge, sier hun.

Solidaritetsmarkeringen mandag er et samarbeid mellom den jødiske gruppen, og ICC-moskeen.

– Vi har blitt godt tatt imot av MDN og ICC-moskeen. De har også invitert oss inn til -måltid etter markeringen, som er veldig fint og symboltungt.

Talsperson for ICC-moskeen, Ayusha Umme Awan, sier til Avisa Oslo at de setter veldig stor pris på at de har kommet for å vise sin støtte.

– Da inviterer vi dem selvfølgelig inn og bryter fasten med dem, sier hun.

Krevende helg

Awan sier at helgen har vært av den krevende sorten etter truslene.

– Det er først og fremst veldig trist at en må føle utrygghet rundt sin egen religionsutøvelse. Vi bor i Norge, et av verdens beste land å bo i. Da skal det være trygt å være seg selv, sier hun.


Hun legger til at de tar alle slike trusler på alvor, og at de kontaktet politiet umiddelbart.

– Så er vår oppgave å forsikre våre medlemmer og brukere om at det skal være trygt å utøve religion, og det skal være trygt å komme hit, sier Awan.

Modige

Awan er rørt over støtten de har fått etter truslene, både fra den jødiske gruppen og andre.

– Jeg synes det er fint at folk støtter oss i dag, og at de gjør det på denne måten. Den jødiske minoriteten er ikke stor, og det er ikke lett å bryte ut av fellesskapet sitt, det anerkjenner vi. De som er her er veldig modige, sier hun og legger til:

– Vi er minoriteter, og vi skal ikke settes opp mot hverandre.


Arshad Jamil, nestleder i det muslimske dialognettverket, sier til Avisa Oslo at markeringen utelukkende var et initiativ fra den uavhengige jødiske gruppen.

– De lurte på om de kunne stå utenfor moskeen og være vakter for at en skal føle seg trygg i moskeen. Jeg synes dette er helt fantastisk, og det er viktig å vise samfunnet at det finnes et mangfold blant den lille jødiske minoriteten også, sier Jamil.


Mandag 8. april opplyste PST in at truslene skal ha kommet fra en mindreårig gutt fra et europeisk land. Gutten har ifølge PST høyreekstreme sympatier.

– I dette tilfellet peker alt mot at det dreier seg om et ønske om å skape frykt, og at det ikke foreligger verken evne eller vilje til å utføre voldelige handlinger her i Norge, skrev sikkerhetstjenesten i en pressemelding.