Det begynte med Olsenbanden junior. «Olsenbandens første kupp» gikk som julekalender på TV 2 i 2001, og ga da seks år gamle Johannes Slettedal blod på tann.

På kort tid hadde han sett alle de originale filmene, og i dag kan han telle sju år som ivrig samler av Olsenbanden-effekter.

– Olsenbanden-filmene har alltid fascinert meg. Da jeg ble eldre begynte jeg å samle på effekter fra filmene, forteller Johannes.

Den hellige gral blant hatter

Hjemme har Johannes flere originale kostymer, plakater, filmruller og manuskripter fra filmene. Rekvisitter og klenodium samlet opp gjennom sju år. Men bowleren, den har alltid hengt høyest:

– Egon Olsens bowlerhatt er liksom «the holy grail», forteller han.

Og i høst fikk han fatt i den. Den signerte hatten ble kjøpt fra en eldre Olsenbanden-entusiast i Oslo, som hadde kjøpt den på Se og hørs kjendisauksjon til inntekt for Røde kors' arbeid for flyktningene i Kosovo i 1999. Hatten ble donert av Egon Olsen-skuespilleren selv, Arve Opsahl, som selv brukte bowleren i de fire siste Olsenbanden-filmene og har signert hatten.

– Jakten er moroa

Knappe et halvår etter at han kjøpte den, har Johannes besluttet å selge hatten. Ikke helt uten kvaler:

– Det er definitivt litt trist å skille seg med den, men bowleren er for unik til å bare la den ligge på hattehylla.

En hatt til 140.000 kronerer kanskje ikke noe man slenger på hodet før man drar på byen. Dessuten er den liten:

– Arve Opsahl hadde et ganske lite hode, så jeg får den nok ikke på meg, sier Johannes og smiler.

Dessuten har han erfart at som samler, så er det ikke det å eie som er målet:

– Jeg har vel lært at jakten er moroa, sier han og tilføyer:

– Det er den som gir kicket.

Vi møter Johannes og den famøse hatten utenfor «Botsen», Botsfengselet på Grønland i Oslo, som spiller en sentral rolle i Olsenbanden-filmene. Det er utenfor disse dørene karakteren Egon Olsen blir møtt av resten av banden med veivende flagg i åpningsscenene i de folkekjære filmene.

Selger ikke til hvem som helst

I dag står det gamle fengselet tomt.

Da Johannes arbeidet med 50-årsjubileet til den første Olsenbanden-filmen i 2019, hadde de håpet å kunne ha en utstilling i det ikoniske bygget, men slik gikk det ikke. Nå håper Johannes på en kjøper som likevel skal få vist fram den famøse hatten på en eller annen måte.

– Olsenbanden-filmene er jo nærmest blitt allemannseie i Norge, og kanskje særlig for oslofolk, sier han

Responsen på annonsen tyder iallfall på det. I løpet av kort tid fikk Finn-annonsen over 20.000 visninger, og Johannes har blitt kontaktet av flere som er interessert. Prisantydningen på 140.000 kroner ser heller ikke ut til å avskrekke folk.

– Men jeg kan jo ikke selge til hvem som helst! Jeg gjør ikke dette for å tjene penger, sier han

Selv om han innrømmer at han ikke ønsker å tape penger på salget, er det viktig å finne rett kjøper.

– Jeg vil helst at hatten kommer til noen som vil stille den ut, slik at andre entusiaster også kan få glede av den, sier Johannes.