– Da jeg startet spleisen, satt jeg mål å samle inn 5000 kroner for å gjøre noe hyggelig for vekterne. Det tar helt av nå, sier initiativtaker Jonas Ali Werket Ghanizadeh (32).

Oppmerksomhet til vekterne

Ghanizadeh delte en video av representanter fra den islamfiendtlige organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (Sian), som demonstrerte utenfor Oslo rådhus på søndag. De tente på fire koraner på Fridtjof Nansens plass, mens to ansatte fra Rådhusets forvaltningstjeneste, som står for sikkerheten på rådhuset, forsøkte å slokke de brennende bøkene med vann i bøtter.

Vaktene blir filmet nærgående av demonstrantene og blir kalt for «svin» og «muslim». En av demonstrantene stiller seg foran den ene vakten for å hindre at han slokker brannen.

Vakten gir så demonstranten et puff i ryggen, hvorpå demonstranten snur seg og sprayer vakten med en rød spray i ansiktet.

  • LES MER HER:

– Etter at jeg la ut videoen på Twitter for å vise hvordan Sian representantene oppfører seg mot folk, var det mange som uttrykte at de ønsket å gi en gave eller oppmerksomhet til vekterne. Det var flere som foreslo å starte en Spleis, sier Ghanizadeh.

Saken ble først omtalt av Vårt Oslo.

– Ikke forventet

32-åringen startet en Spleis kort tid etter hendelsen og vipset selv 100 kroner, i tilfelle det ikke skulle komme inn flere bidrag.

– Jeg har ikke gjort noe for å promotere spleisen. Den har spredd av seg selv. Det er hyggelig at folk har lyst til å gi.

Klokken 17:19 på tirsdag ettermiddag, er det samlet inn 120.885 kroner fra 830 bidragsgivere, og summen fortsetter å stige.

– Jeg hadde ikke forventet at så mange skulle bidra. Folk har lyst til å markere at de tar avstand fra det Sian står for og gi en takk til de som sier opp mot det på en ordentlig måte, sier Ghanizadeh.

Pengene skal gå til alle vekterne på Oslo rådhus og Antirasistisk Senter.