(Nettavisen) – Nå skal jeg hjem og åpne meg en flaske champagne. Vi føler at dette er et skikkelig gjennombrudd.

Det sier Erlend Munkeby, daglig leder i Kollenhopp, etter å ha vært i møte med Anita Leirvik North (H), byråd for kultur og næring i Oslo.

Munkeby har, sammen med Kollenhopp og Skiforbundet, i en årrekke jobbet for å gjøre Holmenkollbakken om til et helårsanlegg ved å legge plast i bakken.

Nå kan drømmen om å se lange svev i Holmenkollen også om sommeren bli virkelighet.

Nytt steg mot plast i Holmenkollen

Sammen med Arne Baumann, generalsekretær i Norges Skiforbund, fikk Munkeby torsdag redegjøre for arbeidet som så langt er gjort knyttet til prosjektet.

Responsen fra byråd Leirvik North er positiv og byråden vil nå iverksette et forprosjekt.

Det bekrefter hun til Nettavisen.

– I vårt budsjettforslag er det avsatt midler til å utarbeide et forprosjekt om plast i Holmenkollen. Forutsatt at bystyret gir sin tilslutning til dette, vil Bymiljøetaten raskt utarbeide en bestilling på forprosjekt som Oslobygg KF vil igangsette arbeidet med. Dette vil skje i god dialog med Kollenhopp og Skiforbundet.

– Når forprosjektet er ferdig vil vi vurdere kostnadsrammen i forbindelse med budsjett 2025. Dette er et prosjekt byrådet er veldig positiv til og vil jobbe for å gjennomføre, forteller North til Nettavisen.

– Hvorfor er det riktig å prioritere plast i Holmenkollen?

– Holmenkollen er et viktig anlegg for både topp og bredde, og viktig for rekrutteringen. Hvis vi skal fortsette å få fram de beste skihopperne og kombinertløperne i verden, må vi legge til rette for treningsfasiliteter gjennom hele året. Jeg mener det er viktig at et nasjonalanlegg i hovedstaden også muliggjør dette, forklarer byråden.

Hun forklarer at det er for tidlig å anslå hva den endelige prislappen vil bli, men viser til at tidligere kostnadsestimater som Multiconsult har utarbeidet for Kollenhopp, indikerer at prislappen vil ligge på noen titalls millioner.

– Så vil et oppdatert forprosjekt vise hva det konkret lander på, forteller North.

Får kritikk

Denne uken har Byrådet måttet tåle kritikk for ikke å bevilge midler til nye fotballbaner eller vedlikehold av eksisterende fotballbaner i hovedstaden.

– Vil plast i Holmenkollen gå på bekostning av dette? Hvorfor prioriterer man eventuelt plast i Holmenkollen fremfor fotballbaner i hovedstaden?

– Midlene som er foreslått til forprosjekt for plast i kollen er 3 millioner – man får veldig lite fotballbaner for det. Det er først i budsjettet for 2025 at vi får satt et mer helhetlig preg på prioriteringene, og jeg har sagt tydelig fra at jeg vil prioritere barn og unge. Plast i kollen og tak over Valle er veldig etterlengtede prosjekter som vi har lovet å komme i gang med, og som det var fint å kunne svare på med en gang, forteller byråd Leirvik North.

Hun forteller videre at det er satt av 5,5 milliarder til investeringer i idrett de neste fire årene.

– Blant annet bygger vi mange flerbrukshaller.

Samtidig erkjenner hun at situasjonen med manglende midler til fotballen ikke er heldig.

– Det spesielle er det forrige byrådet ikke satte av penger til fotballbaner til neste år, da ligger det bare inne midlertidig bane på Mortensrud. Vi jobber med å finne på en løsning på dette, men lyktes ikke på den korte tida vi har hatt, forteller Leirvik North.

Tidligere byråd Omar Gamal (SV) reagerer på det han oppfatter som en ansvarsfraskrivelse av Leirvik North.

– I budsjettet vi la fram, var det ingen penger fordi det var et stramt budsjett. Så kom det nesten en milliard til i forbindelse med statsbudsjettet som det nye byrådet kunne bruke når de skulle legge fram deres tilleggsinnstilling. De velger da å bruke de friske midlene på å redusere eiendomsskatten, sier Gamal til VG.

Fornøyd Baumann

Det gjenstår å se hvordan fotballen blir prioritert i senere år.

I mellomtiden gleder imidlertid generalsekretær i Norges Skiforbund, Arne Baumann, seg over at byråden vil satse på Holmenkollen.

Han er meget godt fornøyd med torsdagens møte med byråden.

– Det var et fantastisk møte.

– Det var et møte der vi alle var enige om at dette er noe vi skal få til sammen, sier Baumann.

Generalsekretæren bekrefter at byråden ga klarsignal til at kommunen nå skal iverksette et forprosjekt på nyåret som skal redegjøre for kostnader og hvordan man skal sikre etablering av plastdekke i unnarennet med tilhørende tiltak. Dagens tilløp er allerede klart for skihopping på sommeren.

Målet er at man skal igangsette arbeidet med plastdekke i 2025.

– Den innsatsen som har vært nedlagt av Kollenhopp, Norges Skiforbund og fra kommunen har endelig gitt resultater, forteller Baumann.

Generalsekretæren mener plastdekke i Holmenkollen vil være viktig for både hoppsporten og turismen i nasjonalanlegget.

– Det vil gi muligheten til å vise fram hoppsporten for turister også på sommeren. Hoppsporten, lokalt, nasjonalt og internasjonalt ser fram til å ta i bruk Holmenkollbakken i sommerhalvåret, sier Baumann.

FÅ MED DEG DISSE OSLO-SAKENE: