– Vi må ta tilbake Oslo som det tryggeste og fineste stedet å være skeiv. Byen ble utsatt for et brutalt angrep i sommer, som jeg og mange andre kjente veldig på. Det påvirket manges liv. Vi må gjøre byen vår trygg igjen for menneskene som fortsatt kjenner seg utrygge i hverdagen.

Det sier den nyvalgte ordførerkandidaten til Avisa Oslo.

Ismail snakker om dem som ble truffet av skuddene mot utestedene London og Per på Hjørnet.

Og han snakker om dem som holdt rundt hverandre utenfor politisperringene etterpå, dem som kjente noen som ble skutt etter og alle som fortsatt kjenner på uro etter terroren.

– Hvordan opplevde du den dagen selv?

– Jeg tror det var blant de aller verste dagene av mitt liv. De påfølgende ukene var også blant de verste jeg har opplevd. Tankene på hvordan angrepet påvirket dem som var enda nærmere på det som skjedde, enten fordi de var der selv eller hadde kjærester eller familie som var der, rører meg veldig også i dag.

Deretter stadfester MDG-politikeren det som blir en av hans fremste fanesaker om han blir ordfører.

– Vi trenger et fokus og en satsing på den skeive bevegelsen.


Stillheten etter sommerferien

Angrepet som Zaniar Matapour er tiltalt for å ha utført fikk store mengder medieoppmerksomhet i de påfølgende dagene. Men etter hvert stilnet det. Medienes søkelys i større og større grad videre til andre problemstillinger, og Ismails partikollega Eivind Trædal kritiserte hvor fort offentligheten gikk videre.

Ismail deler den oppfatningen.

– Jeg kom tilbake fra sommerferien og på jobb, også snakket alle om hvor fin sommeren hadde vært. Jeg var litt stille. Da jeg ble spurt om hvorfor jeg var det, følte jeg at jeg måtte minne om at det hadde vært et terrorangrep. Jeg tror mange har følt på det samme, sier Ismail.

– Mange har nok kjent på at samfunnet ikke har stilt opp like mye som det burde ha gjort. Jeg er også i tvil om at alle som ble berørt direkte har fått den oppfølgingen de trenger, og er ikke sikker på om samfunnet reagerte slik som det burde, sier den 23 år gamle MDG-politikeren.

– Har vi gjort nok?

Rauand Ismail viser til at veldig mange reaksjoner i etterkant av angrepet kom fra grasrota i de skeive bevegelsene. Dette mener han det norske samfunnet bør merke seg.

– Minoriteter i minoriteten forsøkte å gripe dagen etter tilbake. De gikk i tog og ga folk steder å være, minnes politikeren.

– Er det noe konkret du mener burde gjøres nå?

– Mye må gjøres. Et slikt terrorangrep påvirker samfunnet vårt på så mange måter over så lang tid at arbeidet for å støtte opp om Oslos skeive miljø er et langsiktig arbeid. Jeg tror at kommunen må spørre seg selv: Har vi gjort nok?


Kan bli historisk – på flere måter

Under onsdagens nominasjonsmøte i Oslo MDG ble stortingsvaraen og bystyrepolitikeren Rauand Ismail valgt på sjetteplass og som Oslo MDGs ordførerkandidat.

Partiet stiller med en egen kandidat på et tidspunkt der Marianne Borgen (SV) har varslet at hun gir seg etter 2023-valget.

Om MDG vinner byrådsmakt på nytt og får ordførervervet, blir Ismail historisk på flere måter.

Som 23-åring er han en svært ung ordførerkandidat. Oslo har heller ikke hatt en ordfører med minoritetsbakgrunn eller som er åpent homofil. Det er Rauand Ismail lite opptatt av. Han er mer opptatt av hva han kan få til som politiker og håper folk stemmer på han og hans parti av denne årsaken.

– Som parti er vi best når de som påvirkes av politikken vår kjemper med oss. Når vi tar kampene deres. Studenter, klimastreikere, småbarnsforeldre, den skeive bevegelsen og antirasister, sa Ismail fra talerstolen på Chateau Neuf onsdag.

– Vi må kjempe mot urettferdighet og diskriminering. Uavhengig av om det handler om hudfarge, funksjonsvariasjon eller hvilken generasjon du tilhører. Og det gjennom konkret politisk handling som merkes i Oslo-folks hverdag, sa Rauand Ismail også.

Under kan du lese mer om MDGs nominasjonsmøte: