Møtet fant sted på Rådhuset klokka 17.30 og varte i tre kvarter. Flere av politikerne deltok imidlertid digitalt, deriblant justisministeren, fikk Avisa Oslo opplyst.

– Det har vært en fin samtale med de folkevalgte i Oslo, skriver justisministeren i en e-post til AO.

– PST vurderer at vi har en høy terrortrussel nasjonalt, og angrepet på lørdag har fått konsekvenser for mange i byen. Det er forståelig at en slik situasjon utløser mange spørsmål, og det er godt å snakke sammen, fortsetter Mehl.

Hun skriver at politiet har gitt råd om å leve som normalt, men å samtidig være årvåken og ha en lav terskel for å ta kontakt med politiet.

– Akkurat nå er det mange folk i politiet og PST som legger ned en enorm innsats for å skape trygghet og ta vare på folk, sier Mehl.

Justisministeren kalte inn til møte med politimester Beate Gangås og fungerende ekspedisjonssjef i politiavdelingen Steffen Evju

Dette skjer i kjølvannet av at flere Oslo-politikere har bedt om å få møte justisministeren, som følge av at to separate Pride-arrangementer ble avlyst etter skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag.

Har fått kritikk

Flere Oslo-politikere har vært svært kritiske til politiets kommunikasjon, etter at det først ble gitt grønt lys til en større markering utenfor Rådhuset mandag, før denne senere ble avlyst som følge av råd fra politiet.

Senterpartiets Morten Edvardsen er blant de som har reagert.

– I helga da veldig mange av oss skeive var redde og utrygge med et sterkt behov for å samles og ikke å vike for en terrorhandling som ser ut til å ha vært retta mot Pride og skeive, kommer det tvetyrighet i budsjakpet fra politiet og PST som skaper mer frykt, mer usikkerhet, mer sinne, sier han til Avisa Oslo.

– Det burde ikke kommet som en overraskelse på politiet. Vi lever i et åpent demokrati der folk forventer åpenhet fra politiet om hvorfor de gjør sine vurderinger.

– Hva kommer du til å ta opp i møtet med justisministeren?

– Vi ser rundt oss på resten av samfunnet som er åpent som vanlig, Tons of Rock-festivalen, fotball og barer og restauranter. Men det steder der vi kunne vært og møtt hverandre, Pride Park, anbefalte politiet at måtte stenge. Hvorfor kunne de ikke beskytte et avgrensa, lukka område? Det er det mange som har stilt spørsmål ved. Det er jo ikke sånn at politiet ikke har erfaring med å sikre Oslo. Det er mange spørsmål om politiets håndtering som må evalueres og besvares.

Vil finne ut mest mulig

For Arbeiderpartiet stiller gruppeleder i bystyret Andreas Halse.

– Jeg er ute etter å finne ut mest mulig om hvordan de vurderer situasjonen, og hva vi kan gjøre for at Oslo skal være en by der folk kan demonstrere og samles trygt, sier han til Avisa Oslo.

– Er du enig i kritikken knyttet til politiets kommunikasjon?

– Det er åpenbart at når du ser hvor mange forskjellige ting som har blitt sagt og hvor mye budskapet har variert fra politiets side, så har det vært et problem. Det har jeg inntrykk av at de skjønner selv også.

– Det viktigste er å lære av det, og så raskt som mulig komme tilbake til en trygg hverdag.

Mener kritikken er urimelig

Mehmet Kaan Inan fra Oslo Høyre berømmer politiet for jobben de har gjort i en meget alvorlig og uoversiktlig situasjon.

– Ytringsfriheten er et av borgernes viktigste rettigheter som politiet er nødt til å beskytte. Likevel mener jeg kritikken politiet har fått har vært urimelig. Siden ingen visste om det var snakk om en enkelt person, eller om en gruppe planla noe større under paraden hadde politiet ikke noe annet valg enn å avlyse, uansett hvor mange som ble skuffet og lei seg. Det ble jeg også. Folk har et behov for å samle seg og vise styrke sammen etter slike grusomme handlinger. Alle er enig i det, men truslene mot vårt åpne samfunn må tas på alvor, sier Kaan Inan som er skolepolitisk talsperson for Høyre i Oslo.

Kaan Inan mener det åpne samfunnet er sårbart.

– Vi har vi sett alt for mange tragiske eksempler på fra mange andre steder, blant annet i Europa. Vi så hvordan nasjonaldagsfeiringen i Frankrike ble til en grusom tragedie og hvordan et hyggelig julemarked i Berlin ble forvandlet til et mareritt. Jeg opplever at anbefalingene og rådene fra politiet er for å beskytte liv og helse. Så er jeg glad for at politiet har tatt selvkritikk på kommunikasjonen i forkant av markeringen som skulle vært på Rådhusplassen, og for at de nå jobber både grundig og bredt for å kartlegge hva som har skjedd og hvorfor. Politiet er avhengig av at alle gode krefter nå samarbeider, og det opplever jeg at de aller fleste forstår, sier han.

– Hva kom fram på møtet?

– Unntatt offentlighet, men det handler om politiets vurderinger som ble gjort de hektiske dagene, svarer Kaan Inan på tekstmelding.