Byrådsleder Raymond Johansen fortsetter å argumentere for lokale forskrifter for tiltakene i Oslo – og ikke nasjonale.

– Dette har en prinsipiell side, sier Johansen, som viser til at kommunen selv har ansvar for å sikre Oslo-folk nødvendig smittevernhjelp, som testing, behandling og smitteoppsporing.

Dette er et ansvar Oslo ønsker å ta, understreker Johansen.

– Samtidig er det jo vi som kjenner innbyggerne våre og situasjonen i byen vår best, og derfor tror vi at vi også er best til å fatte beslutninger som angår dem – selvsagt i nær dialog med nasjonale myndigheter, argumenterer han.

Unge har livet på vent

Overfor Avisa Oslo omtaler Johansen omtalen av uenighetene mellom Høie og seg selv som «en kunstig konflikt». Han sier at Oslo kommune samarbeider godt med regjeringen og helsemyndighetene, samt nabokommuner for å sikre koordinerte tiltak.

Da byrådslederen blir spurt om hva han egentlig legger i at folk i Oslo er på bristepunktet, viser han til utallige tilbakemeldinger fra beboere.

Næringslivet sliter. Samtidig kommer blant annet meldinger fra skoler, barnehager, fritidsklubber, idretten og ungdommer.

– Unge mennesker har fått satt livet på vent og har ikke noe sted å gjøre seg. Vi får også mange meldinger fra studenter uten noe nettverk, som har blitt henvist til å sitte alene foran PC-en på hybelen, sier Johansen.

Byrådslederen mener at kommunen selv tar ansvar for beslutningene også har en praktisk side.

Viser til forvirring i forrige uke

Her viser han til forrige ukes pressekonferanse der regjeringen åpnet for at videregående skoler kunne gå til gult nivå, mens fritidsaktiviteter kunne åpne for alle under 20 år gamle.

– Regjeringen baserte seg på faglige råd fra de nasjonale helsemyndigheten i denne beslutningen. Samtidig sier FHI og Helsedirektoratet til Oslo kommune, dagen etter at regjeringens lettelser har trådd i kraft, at det ville være uforsvarlig å gå til gult nivå. Vi lytter selvfølgelig til rådene vi får, men det blir her uklart hvem som skal fatte beslutningen, hvem som står ansvarlig for den, og hva som egentlig er de faglige rådene, sier Raymond Johansen.

Han mener at forrige ukes situasjon skapte forvirring og usikkerhet.

– At det er kommunen som tydelig er ansvarlig for å fatte beslutninger, basert på faglige råd, mener jeg er langt mer ryddig, konkluderer byrådslederen.

En grense for hvor stor belastning

– Situasjonen er kritisk og mange opplever at de er på bristepunktet. Vi skal gjøre alt vi kan for å ha en gradvis, kontrollert åpning.

Det sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Avisa Oslo i går. Uttalelsen kom på samme korona-pressekonferanse der Raymond Johansen ble sitert av VG på kraftig misnøye med at hovedstaden var en del av regjeringens nasjonale tiltakssystem.

– Det går en grense for hvor stor belastning folk kan bære, mente Johansen.

Byrådslederen ønsker derfor at kommunen igjen får kontroll over tiltaksnivået. Kommunen skal ikke lenger være del av den nasjonale tiltaksordninger av tiltak, om Johansen får viljen sin.

Kaller konflikt kunstig

På spørsmål om hva Oslos byråd i praksis ønsker å gjøre, viser Johansen til at de vil fortsette å åpne mer opp for barn og unge, gå over til gult nivå på videregående skoler og deretter følge opp med å tillate organisert aktivitet innendørs for personer under 20 år.

– Vi følger smitteutviklingen hver dag, og tilpasser tiltakene til utviklingen. Vi har også verktøy for å følge med på mobiliteten innad i bydelene, noe som er gode verktøy for å treffe tiltak, sier Johansen.

Gårsdagens pressekonferanse resulterte i en Dagbladet-sak der helseminister Bent Høie (H) kalte Johansen «konfronterende i stilen», samtidig som han understreket viktigheten av å ha koordinerte tiltak i Oslo og nabokommunene.

– Jeg oppfatter at vi er enige om at Oslo skal være inne i disse nasjonale tiltakene ei uke til, og det har også Oslo bedt om. Det har jeg avklart med Raymond Johansen før regjeringen konkluderte, så dette er noe Oslo selv har bedt om – å være en del av de nasjonale tiltakene ei uke til, sa helseministeren også til Dagbladet.

Kan bli verre

Byrådslederens beskrivelse at et Oslo på bristepunktet kommer på et tidspunkt der både engelske og sørafrikanske varianter av koronaviruset har blitt påvist i hovedstaden.

Der det engelske er mer smittsomt enn normalvarianten, har FHI uttalt til Avisa Oslo at de har grunn til å tro at vaksiner ikke er like effektive mot den sørafrikanske varianten.

Under en pressekonferanse onsdag understreket helsemyndighetene at det er usikkerhet rundt dette.

– Hvor klokt er det å si at befolkningen nå er på bristepunktet når det er oppdaget et sørafrikansk virus, som i teorien kan gjøre mye hardere tiltak nødvendig?

– Det har ikke noe med saken å gjøre. Oslo er på bristepunktet i den forstand (situasjonen Raymond Johansen omtaler lenger opp i denne saken. red.anm.), men man å kunne ta tiltak opp og ned raskt. Strenge tiltak kan vare over korte perioder for å få kontroll, svarer byrådsleder Raymond Johansen.

Kan ikke ha mildere tiltak enn de nasjonale

På spørsmål fra TV 2 adresserte Bent Høie ønsket om større lokal selvkontroll fra Raymond Johansens side.

– Det er sant at Oslo og en del omkringliggende kommuner er inne i en ordning der man nasjonalt bestemmer regler. På bakgrunn av ønske fra Oslo, er de inne i ordningen en uke til. Det er vi helt enige om at er nødvendig, sa Høie.

– Jeg håper, som byrådslederen at smittesituasjonen gjør at dette ikke er nødvendig lenger i neste uke, understreket han.

Helseministeren understreket at regjeringen kommer til å legge vekt på hva kommunene ønsker. Hvis Oslo kommune går ut av Ring 1-ordningen, kan de bestemme tiltak lokalt, men de kan ikke ha mildere tiltak enn de som gjelder for landsbasis.

Bent Høie brukte også pressekonferansen til å understreke konsekvensene av å ha for milde tiltak.

– Vi ser at en del land ikke har lykkes i å få ned smitten. Det har gjort veldig mye strengere tiltak nødvendig enn de vi har i Norge.