– Jeg er topp motivert til å fortsette å legge inn en innsats for partiet. Jeg stiller meg til disposisjon der partiet vil ha meg, og gjerne på førsteplassen, sier Sirin Stav (MDG).

Hun tok i fjor over som byråd for miljø og samferdsel etter at Lan Marie Berg trakk seg fra vervet som følge av et mistillitsforslag. Under valget i 2019 sto hun på fjerdeplass for partiet.

Tidligere i dag lanserte hun sitt kandidatur overfor Dagsavisen.

Hun er imidlertid ikke alene om å ønske seg førsteplassen på lista. Overfor Aftenposten bekrefter også Oslos finansbyråd at han er interessert i å stå på toppen av MDGs liste under valget neste år.

«Vi er Oslos tredje største parti, og gjennom de seks åra vi har vært med på å styre har Oslo blitt en enda bedre by å bo i. Jeg er utrolig stolt av alt vi har fått til, og har veldig lyst til å fortsette den jobben vi er godt i gang med. Som finansbyråd og nestleder i byrådet nå er det naturlig for meg å stille meg til disposisjon for partiet høyt opp på listen», skriver han i en tekstmelding til avisen.

Flere interessert i topplasseringer

Ved forrige kommunestyrevalg i 2019, endte MDG med en oppslutning på 15,3 prosent, som ga dem ni mandater i bystyret.

Skulle de gjenta et tilsvarende resultat neste år, er det altså plass til langt flere enn bare Stav og Wilhelmsen i bystyret.

Aftenposten har snakket med flere av dagens bystyrerepresentanter som bekrefter at de stiller seg til disposisjon for høye listeplasseringer. Blant dem er MDG-nestleder Arild Hermstad, gruppeleder Eivind Trædal og bystyrerepresentantene Arne Olav Haabeth, Rauand Ismail og Sigrid Heiberg.

Avisen skriver at Oslo MDG har laget en ny ordning for nominasjonsprosessen der potensielle kandidater må oppgi hvorvidt de ønsker å kjempe om de tre øverste plassene, de påfølgende tre plassene, eller på de øvrige plassene på lista. Dette skal deretter stemmes over av partiet.

Har mål om 20 prosent oppslutning

Byråd Stav, som altså ønsker å kjempe om førsteplassen, har troen på at MDG skal gjøre nok et brakvalg neste år. Partiets oppslutning i hovedstaden har økt kraftig for hvert valg siden 2011:

  • Den gangen fikk MDG 2,5 prosent av stemmene, og ett mandat til bystyret.
  • Det påfølgende valget i 2015 fikk partiet 8,1 prosent av stemmene, fem mandater og gikk inn i byråd sammen med Arbeiderpartiet og SV.
  • Ved det forrige valget i 2019 fikk partiet 15,3 prosent og ni mandater.

– Jeg mener at vi bør ha som mål å få 20 prosent oppslutning i lokalvalget. Det er ambisiøst, men jeg er helt trygg på at det er mulig, sier hun til Avisa Oslo.

Hun har klare ambisjoner for byen, dersom hun blir gjenvalgt til bystyret.

– Oslo skal bli verdens første utslippsfrie storby og den beste byen å bo i for alle, uavhengig av alder, lommeboka eller funksjonsevne. Jeg vil fortsette å kjempe for at Oslo skal være en by der det er trygt for barna i byen å gå til skolen, der vi kan puste frisk luft, gå tur i frodig natur, bade i en ren fjord, og der det er mer plass til sykkelveier, lekeplasser og et yrende kulturliv.