Har det blitt viktigere å kunne vise til fantastiske miljørettede tiltak enn å bruke innbyggernes penger til ansvarlige investeringer? Og ikke nok med det. De problemene som oppstår er ganske betydelig ubehagelige både for unge og eldre som skal på jobb, eller om det er andre viktige avtaler som skal nås.

Det blir venting og atter venting.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening? Send inn ditt debattinnlegg her. For at innlegg skal bli vurdert må de sendes inn med skjema.

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten. Skriv fra hjertet med et tydelig språk, og ha gode budskap.

Vi mottar mange innlegg så beregn 1-3 dager for svar.

Tiltak og tålmodighet holder ikke

Det er åpenbart at når utfordringene først er der og svært mange avganger blir kansellert, snus alle steiner for å bøte på problemene. All ros til aktuelle aktører og tålmodige passasjerer.

Men det er ikke her hunden ligger begravet.

Elbusser skal lade, og ladestasjonen er ikke alltid i umiddelbar nærhet. Det blir mange kilometer med ekstra kjøring. Dette kombinert med nedsatt batterikapasitet på vinterstid gjør aktuelle investeringer tvilsomme.

Hvem har ansvaret?

Vi har et grundig offentlig dokument som har tittel «Beste praksis, – offentlige anskaffelser». I kapittel 4 er det krav til ulike risikoanalyser.

Hvor kan innbyggerne få innsyn? Spørsmålet blir hvor grundig ble de ulike kartlegginger og risikoanalyser gjennomført i forkant av kjøpene? Er de analysene tilgjengelig for innbyggerne? Hvem har ansvaret?

Ruter har bekreftet at årsaken til innstillingene er manglende batterikapasitet, altså de elektriske bussene tåler ikke kulden. De seks første elbussene kom i 2017. Vel vitende om de omfattende problemene, investerte Ruter allikevel totalt i 320 el busser i 2023.

Burde vente på ny teknologi

En kommune har svært mange oppgaver og områder som skal forvaltes med omsorg, stabilitet og klokskap. Her kan nevnes sykehjem, boliger, skole og barnehager, men det kan synes som miljøtiltak troner over alt og alle.

Vi har på langt nær ressurser nok på de andre områdene som her er nevnt. Miljøtiltak er viktig, men politikken og fordeling av ressurser må være balansert og i tråd med de behovene som er grunnleggende hos oss alle.

Kanskje hadde det vært ansvarlig å vente på ny batteriteknologi?

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten.

Les også

Blant de beste i verden, sa du? Det føles ikke sånn

Les også

Marit har sett en forvandling fra førerplass gjennom 37 år: – Folk stolte på bussen før

Les også

Kanskje det er på tide å setje trafikktryggleik føre klima