Oslos nye hovedbibliotek ble i dag tildelt den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLAs pris for Årets folkebibliotek 2021.

– Dette er enormt. Denne prisen er det endelige beviset på at Oslo har gitt sine innbyggere et hovedbibliotek i verdensklasse, sier biblioteksjef Knut Skansen i en pressemelding.

Skansen mener prisen er en anerkjennelse av arbeidet de ansatte sammen med politikere og Oslo kommune har gjort for folk i hovedstaden.

– Deichman Bjørvika er kronen på et omfattende og langsiktig arbeid med bibliotekutvikling i Oslo, og i dag vil jeg spesielt takke alle mine kollegaer som har jobbet så hardt og så lenge for dette og alle politikere i Oslo kommune som har forstått betydningen av biblioteket og satset på det.

– Både som biblioteksjef og som osloborger gjør dette meg veldig stolt.

Prisen Årets folkebibliotek går hvert år til verdens beste nybygde folkebibliotek. Blant kriteriene er funksjonell arkitektur, kreative IKT-løsninger og digital utvikling i samspill med lokal kultur.

– Jeg er utrolig stolt

I en Facebook-post gratulerer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) Deichmann med prisen.

– Jeg er utrolig stolt over å ha åpna et nytt folkebibliotek på en av de fineste tomtene i byen vår. På kort tid har biblioteket blitt en ny port til litterære opplevelser, en møteplass for befolkninga og en attraksjon i verdensklasse.

Byrådslederen skriver videre at han håper biblioteket vil gjøre at befolkningen leser mer og at enda flere får oppleve litteraturens fantastiske verden.

– Selv om vi går rundt med all verdens informasjon i lomma, skal bibliotekene i Oslo fortsette å være relevante og viktige i folks liv. Et langsomt sted – midt i den travle hovedstaden.

– Gratulerer til Deichmann – og takk til ledelse og medarbeidere for den viktige jobben dere gjør!, avslutter han.

Også byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal roser prisen.

– Jeg er veldig stolt av biblioteket vårt og at vi kåres til verdens beste. Å ha gode bibliotek er noe av det viktigste vi kan gjøre for å utjevne forskjeller og inspirere folk til å leve gode liv.

– Vi vil at enda flere skal oppdage hvor bra det er å bruke bibliotekene og jeg vil si takk til Deichman for at dere vinner både priser og folks hjerter, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, avslutter Gamal.