Det var TV2 som først meldte at den siktede er 45 år gamle Arfan Bhatti. Avisa Oslo får disse opplysningene bekreftet av egne kilder.

På en pressekonferanse fredag opplyser politiet at de har siktet en norsk mannlig statsborger i 40-årene for medvirkning til terror etter masseskytingen natt til 25. juni.

Det dreier seg altså om Bhatti, får Avisa Oslo opplyst. Fredag ettermiddag bekrefter Oslo-politiet at Arfan Bhatti er etterlyst internasjonalt.

– Mannen som er siktet befinner seg i utlandet og er fortatt på frifot. Politiet samarbeider godt med aktuelt land og dets politimyndigheter hvor mannen befinner seg, sier politiadvokat Børge Enoksen på en pressekonferanse på politihuset i Oslo fredag formiddag.

Oslo tingrett har gitt politiet rettslig kjennelse på at han kan pågripes. Tingretten har avslått innsyn i kjennelsen av hensyn til etterforskningen.

Bhatti er for tiden i Pakistan, uten at politiet vil bekrefte hvilket land den siktede mannen befinner seg i. Ifølge NRK har norsk politi over tid forsøkt å få sine pakistanske kolleger til å pågripe ham, uten hell.

Underlagt tvangsobservasjon

Bhatti har en relasjon til 43 år gamle Zaniar Matapour, som er siktet for drap og terror etter at han løsnet en rekke skudd utenfor utestedene Per På Hjørnet og London Pub.

To mennesker ble drept og 21 skadet – ti av dem alvorlig. Til sammen har 260 personer nå status som fornærmet i saken, opplyser Børge Enoksen.

Matapour har sittet i varetekt siden han ble pågrepet like etter skytingen. Varetektsperioden ble mandag forlenget med nye fire uker.

Han har foreløpig ikke ønsket å forklare seg til politiet.

Den 43 år gamle norskiraneren ble overført fra Halden til Bergen fengsel 31. august, der han nå er underlagt tvangsobservasjon som følge av at han ikke har ønsket å samarbeide med de rettsoppnevnte sakkyndige. Observasjonen har som mål å avdekke hvorvidt Matapour var tilregnelig da han løsnet skuddene i sentrum.

Vil ikke bekrefte

På spørsmål om hvorfor det har tatt politiet tre måneder å sikte ytterligere én person i saken, svarer Enoksen:

– Vi er kommet til det stadiet nå, internasjonal etterlysning er sendt ut og Oslo tingrett har gitt oss beslutning om pågripelse.

– Er dette en person politiet har hatt i kikkerten en stund?

– Det er en person som er kjent for politiet fra tidligere.

Bhatti ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skytingen mot synagogen i Oslo.

– Er han kjent for politiet fra lignende saker som den han nå er siktet i?

– Det vil jeg ikke kommentere, svarer Enoksen.

Politiadvokaten opplyser videre at siktede ble etterlyst via Interpol fredag, og at de samarbeider med utenlandsk politi.

I samme gruppechat

På spørsmål om hvorfor ikke politiet identifiserer mannen de nå har etterlyst, svarer Enoksen at de i utgangspunktet har taushetsplikt og at de overholder den.

Som Avisa Oslo har omtalt ved flere tidligere anledninger, har det vært en relasjon mellom Matapour og Arfan Bhatti.

Forsvarer John Christian Elden har også bekreftet at de kjenner hverandre.

I vår ble de stanset av politiet i en bil på Stovner i forbindelse med at Stopp islamiseringen av Norge skulle holde en markering. I bilen skal det ha blitt funnet minst én kniv.

Avisa Oslo har også omtalt at begge to har deltatt i samme gruppechat på den krypterte appen WhatsApp. Avisa Oslo og Nettavisen kjenner til at deler av kommunikasjonen på WhatsApp skal ha blitt slettet, eller fjernet via «flyktige meldinger»-funksjonen.

Jakter motiv

Et helt sentralt tema i politiets etterforskning har vært å avdekke hva som motiverte ham til å gjennomføre angrepene: Var angrepet islamistisk terror, hatkriminalitet mot skeive, eller finnes forklaringen i 43-åringens psykiske helse?

Politiet har gjentatte ganger uttalt at de fremdeles etterforsker saken etter disse tre hovedhypotesene.

Som Avisa Oslo omtalte i forrige uke, har det vært aktuelt for politiet med såkalte rettslige avhør av personer i Matapours omgangskrets. Årsaken er at enkelte har nektet å forklare seg.

– Noen kan ha en rett til å nekte å avgi forklaring, for eksempel fordi de er nærstående familiemedlemmer. For andre kan det være grunnlag for rettslige avhør, men per nå er det ikke gjennomført noen slike, sa politiadvokat Ingvild Myrold i forrige uke.