Karen-Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele, som gjennom store deler av sitt liv kjempet for homofiles rettigheter, er død. Hun ble 86 år gammel.

– Homodronninga

Leder for Homonettverket i Arbeiderpartiet Jon Reidar Øyan takker hennes arbeid.

– Ingen har betydd mer for homokampen enn henne! Hun var en ener. Rappkjefta, kompromissløs og morsom. En helt egen formidlingsevne, sier han til Avisa Oslo.

Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride sier det er trist at Kim Friele ikke får deltatt i 50 årsjubileet for avkriminaliseringen neste år.

– Uten henne hadde vi ikke vunnet denne kampen allerede i 1972. Kim Friele gikk tydelig i spissen, var stolt av den hun var og inspirerte tusenvis av skeive til å tørre det samme. I dag sørger vi, men til neste år skal vi feire deg skikkelig! Takk for alt du har gjort for oss, sier Haugsevje til Avisa Oslo.

Høyre-leder Erna Solberg sier Kim Friele var en modig, tydelig og utålmodig stemme i homokampen i 60 år.

– Friele har inspirert mange og gikk først i kampen som har gjort det mye lettere for generasjoner å leve åpne og frie liv, sier Solberg til NTB.

Jonas Gahr Støre minnes Kim Friele med dyp takknemlighet. – Hun gikk foran i kampen for homofiles rettigheter og gjorde samfunnet rausere og mer inkluderende.

– Med mot, kraft og varme sto hun på barrikadene for rettferdighet og vant fram, blant annet da seksuell omgang mellom menn ble avkriminalisert i 1972, skriver statsministeren (Ap) i en uttalelse til NTB.

Homokamp siden 1948

Hun sto offentlig fram som homofil i 1963 som den første i Norge. Samme år meldte hun seg inn i homoorganisasjonen Det norske forbundet av 1948, som den gang var svært lukket.

Hun var leder i organisasjonen fra 1966 til 1971 og generalsekretær fra 1971 til 1989. Friele sto i spissen for forbundets kamp mot straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte homofili, og loven ble avskaffet i 1972.

Hun var dessuten sterkt medvirkende til at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1977, og at straffelovens paragrafer mot rasisme, inkludert diskriminering basert på seksuell legning, ble innført.

– Uendelig trist

Guri Melby mener Kim Friele brakte norske skeive ut av skyggen og inn i det regnbuefargede lyset. – For det skylder vi henne en stor takk, sier Venstre-lederen til NTB.

– Få menneskers liv gjør utgjør en så stor forskjell for et helt samfunn, og for et helt menneskesyn. Det var uendelig trist å høre at Kim Friele nå har gått bort. Men hennes virke har satt varige, viktige spor, som ingen skal få viske bort.

– En bauta

Inge Alexander Gjestvang, leder for FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, omtaler Kim Friele som en bauta og pioner i norsk homobevegelse.

– Det var med stor sorg vi mottok dødsbudskapet mandag kveld, sier Inge Alexander Gjestvang til NTB.

Han omtaler Kim Friele som en pioner i norsk homobevegelse i en årrekke.

– Hun var en av de første som var åpen om hvem hun var med bilde og navn i en periode der mange var anonyme og brukte pseudonymer i offentligheten.