Egon, Zara, Hennes & Mauritz. Morten Krogvold har sett seg lei på at Oslos hovedgate mister særpreget.

– Det er ikke slik at jeg mener at alt var bedre nå. Men noe var bedre før, og det gjelder særlig Karl Johan, understreker den anerkjente fotografen.

– Jeg ville aldri anbefalt en turist å gå i Karl Johan. Du må gjerne se på slottet, men utover det er ikke Karl Johan noe sted å være.

Han gremmes over synet som møter hovedstadens turister når de trer ut av Oslo sentralstasjon.

– Det som møter besøkende til byen vår er tiggere, kjedebutikker og dårlige restauranter. Står du ved slottet og ser nedover, er det Norges kanskje dårligste restaurant, Egon, som breier seg ut over fortauet.

-Theatercaféen er 100 meter unna- heldigvis våger de å tro på tradisjon. Nationaltheatret og Stortinget er praktfulle bygg, men de er jo gamle- en tid hvor vi hadde råd til estetikk.

Preges av kjedebutikker

De store kjedene, og frafallet av småbutikker og restauranter med egenart, fortviler Krogvold.

– Før var det jo slik at Karl Johan var en gate der man hadde et forhold til butikkene, forteller han.

– Det genuine blir borte. Vi har Theatercaféen igjen, og Grand har en uteservering. Det er positivt. Men puben Tre Brødre, som lå i et verneverdig bygg som er fredet fra riksantikvaren, er nå overtatt av en klesbutikk, en kjedebutikk selvfølgelig.

– Tanum Bokhandel i Karl Johan, Norges eldste bokhandel, er lagt ned. De hadde ikke råd til husleien lenger. Det har jo vært en kjent bokhandel, bemannet av folk med peiling på litteratur og kunst, men selv om den gikk bra hadde de ikke lenger sjanse til å betale husleien.

Eksemplene er mange. Selv føler han det ikke lenger er noen vits i å gå ned Karl Johan.

Grådigheten styrer

– Det er noen pene bygninger der, men du får ikke noe mer genuine varer på Karl Johan enn det du får på Strømmen Storsenter. Du kan like gjerne dra dit.

Han tror utviklingen i Karl Johan er et symptom på den nyrike grådigheten.

– Vi har jo så mye bra i Oslo, masse gode restauranter, men de har ikke samme pengene som disse store kjedene.

Og det er ikke bare Karl Johan Krogvold reagerer på. Han syns bebyggelsen i Oslo generelt er en skandale.

– I dag tok jeg T-banen, Ringen. Det eneste som skiller utsikten i Nydalen og oppover hele den linja der fra gamle Sovjet er at blokkene mer moderne, men ikke vakrere.

Selv bor han på Bøler, der noen av de første blokkområdene i Oslo ligger. Ifølge Krogvold er det god plass mellom blokkene på Bøler, og rikelig tilgang på grøntarealer.

– Den gang de bygget på Bøler hadde de en humanistisk tankegangen. At naturen ikke skulle raseres. Der de bygger blokker i dag er det jo ingen grøntarealer igjen, forklarer fotografen.

Arve Tellefsen protesterer mot at gata han bor i blir sykkeltrasé: – Politikerne bringer vanære over byens kulturelle tradisjoner

Generisk og kaldt

Han syns bebyggelsen i dag er kald, tett og fullstendig fargeløs.

– Når man ser hva som bygges på Skøyen, Hasle, Nydalen og Kværnerbyen, så er alt tett og grått. Iskaldt. Jeg hadde aldri klart å bo i Kværnerbyen om jeg hadde små barn. Hvor skal de leke?

-Når grådigheten får råde, blir det ikke plass til mellomrom mellom høyhusene. Tenk å sitte på terrassen en sommerettermiddag med en gin tonic- den strålende solen ikke inn til deg og du stirrer inn i en grå, livløs vegg, legger han til.

Et av de verste eksemplene på feilslått bebyggelse mener han er Sørenga.

– Sørenga er en stor tragedie. Kanskje Oslos beste tomt, men trang og mørk bebyggelse. Barcode er i det minste litt bedre. Litt.

Han sammenligner bebyggelsen i Oslo med byrom i andre europeiske storbyer.

– Tenk hva du møter i Italia, Spania og Frankrike. Vi kommer helt til kort.

Elsker byen sin

Krogvold understreker at dette er et hjertesukk fra ham, fordi han er glad i byen sin.

– Man blir kun forrådt av den man elsker, og jeg elsker Oslo, men nå er jeg skuffet.

Men ikke alt er bekmørkt. Fotografen trekker frem Deichman, Munch-museet, operaen og Nasjonalmuseet som fine bygg.

– Det er kanskje ingen store bygg utenfor, men det er veldig fint inni.

Også har vi så klart marka, og Oslofjorden.

– Det fineste med Oslo er at du kan komme ut av den fort, avslutter han.