– Selv når skuddene gjaller gjennom gatene våre, er det som om sosialistene holder seg for ørene, sa Solås om det han kaller for resultatene av «en feilslått integreringspolitikk».

Det sa Solås før han klart vant avstemningen mot Holstad. Han fikk 41 stemmer mot Holstads 20. Også i kampen om andreplassen måtte Holstad se seg slått, denne gangen av Magnus Birkelund. Birkelund fikk 39 av stemmene mot Holstads 22.

– Vi i Frp skal ta tryggheten tilbake. Når alt blir dyrere, trengs det solid og rasjonell styring. Vi har respekt for skattebetalernes penger i ryggraden vi gjør. Det byrådet som sitter nå, har ikke det. Det forvokste byråkratiet må slankes, erklærte Solås.

Før nominasjonsmøtet på Thon-hotellet i Universitetsgata var det to utfordrere til innstilte Lars Petter Solås.

Etter at Solås og Henning Holstad begge hadde fått fire minutter på talerstolen til å presentere og fremme seg selv, var det lokallagsleder for Sagene og St. Hanshaugen Frps Heidi Hanssen (60) sin tur. Hun tok ordet og overrasket med å si:

– Jeg trekker meg fra førsteplassen, og ber dere om å stemme på Henning Holstad.

Dermed kunne delegatene stemme på enten Solås eller Holstad.

– Skyting og knivbruk nesten blitt normalen

– Oslo er den beste byen i Norge. Det er derfor vi vil engasjere oss og gjøre den enda bedre.

Det sa Solås fra talerstolen. Han brukte også deler av sine tilmålte fire minutter på talerstolen før valget på å snakke om et tryggere Oslo.

– Selv når skuddene gjaller gjennom gatene våre, virker det som sosialistene holder seg fra ørene. De nekter å se at mye stammer fra en feilslått integreringspolitikk. Vi i Frp skal ta tryggheten tilbake. Når alt blir dyrere, trengs det solid og rasjonell styring. Vi har respekt for skattebetalernes penger i ryggraden vi gjør. Det byrådet som sitter nå, har ikke det. Det forvokste byråkratiet må slankes.

Sju duellanter om andreplass

Etter Holstads nederlag i avstemningen mot Solås, følger det som i utgangspunktet skulle være en duell mellom hele åtte kandidater:

Den nevnte Holstad, Heidi Hanssen, Resett-redaktør og stortingsvara Maria Zähler, Frp-rådgiver Arne-Rune Gjelsvik, Åge Ingebrigtsen, Ombir Upadhyay og nominasjonskomiteens foretrukne valg Magnus Birkelund (35).

Men Ingebrigtsen og Gjelsvik valgte å trekke seg. Det gjorde ikke eks-Folkets Parti-politiker Børn Revil.

– På tide å sende Raymond Johansen tilbake til rørleggeryrket, utbrøt Revil, som utfordret Virke-bransjedirektør Magnus Birkelund om andreplassen.

– Kriminaliteten har økt ekstremt i det siste. Knivslagsmål, gjengslagsmål, man bruker macheter … Kjenner man til macheter i Norge? Nei. Vi bruker ikke macheter, sa Heidi Hanssen.

Birkelund-seier

Maria Zähler så på sin side at hun var imot at Oslo Frp skal være «så raljerende som overhodet mulig».

– Jeg er opptatt at vi skal være et ansvarlig alternativ som folk er trygge på å stemme på. Vi må selvfølgelig snakke klart og tydelig om Oslos utfordringer, og problemene med integrering. Men det skal gjøres med utgangspunkt i kjærlighet til Oslo, sa Zähler.

Verken Revil, Upadhyay, Hanssen eller Zähler var i nærheten av å nå opp i kampen mot Virke-bransjedirektør Birkelund, som brukte mye av sin tale på å kritisere byrådets økonomiske politikk. Birkelund vant deretter en påfølgende duell mot Henning Holstad.

Birkelund fikk 39 av stemmene mot Holstads 22.

Trakk seg mot Ofstad

Oslo Frps eneste faste stortingspolitiker Tybring-Gjedde fremmet veteranen også som motkandidat mot FpU-sentralstyremedlemmet og stortingsrådgiveren Julianne Ofstad.

Det ville derimot ikke Holstad, som trakk seg fra kampen om tredjeplassen – og stilte heller i kamp om fjerdeplassen. Dermed står tredjeplassen mellom Ofstad og Ombir Upadhyay.

– Jeg vil jobbe for en bedre eldreomsorg med sunn konkurranse med offentlig, privat og ideelle tilbydere. De siste fire årene har jeg bodd her i Oslo. Samtidig som jeg er blitt glad i Oslo, mener jeg byen har større potensial, sa Ofstad – før hun vant duellen mot Upadhyay.

Oslo Frp fikk tre representanter inn i bystyret ved forrige valg. På landsbasis vokser imidlertid Frp i oppslutning. Dermed er også fjerdeplassen en plass som kan gi bystyreplass.

Holstad havnet her i duell med NHO-kommunikasjonsrådgiver Ingeborg Bjørnevik. Det skulle bli høydramatisk. 30 stemte på hver av kandidatene - én stemme ble forkastet.

Etter nok en runde med avstemming tok Bjørnevik en knepen seier med 31 stemmer mot Holstads 29. En stemme var blank.

Holstad tapte dermed kampvotering om både første, andre, tredje- og fjerdeplassen på lista.

De fire første plassene på Frps liste er kumulerte plasser. Det betyr at om partiet får valgt inn fire representanter i Oslo bystyre ved kommunevalget i 2024, er Solås, Birkelund, Ofstad og Bjørnevik sikret plass.

Også på femteplass tapte Holstad kampvoteringen. Denne vant Ombir Upadhyay.