Duellens taper er på ingen måte garantert noen stortingshverdag. Da Melby, Elvestuen og Almeland alle sammen kom inn på tinget i 2021, var det første gang partiet fikk inn tre fra Oslo siden 1906.

Altså første valg etter unionsoppløsningen. Det var et utjevningsmandat som gjorde at tredjeplassen Almeland kom inn.

Og gode meningsmålinger til tross – Venstre-politikeren som blir nummer tre på lista denne gangen lever svært utrygt med tanke på fire nye år på tinget.

Nå kan Avisa Oslo erfare at det ligger an til en duell mellom to av partiets mest sentrale politikere: Den tidligere klima- og miljøministeren Ola Elvestuen (56) og Oslo Venstres nylige avgåtte leder Grunde Almeland (33).

Elvestuen har følgende kommentar når Avisa Oslo spør ham om situasjonen:

– Jeg har meldt til nominasjonskomiteen at jeg er klar for å stille til valg for Oslo Venstre også ved stortingsvalget til neste år. Motivasjonen er først og fremst å fortsette kampen for klima og natur både i Oslo, nasjonalt og internasjonalt. Sterke miljøtiltak i neste stortingsperiode blir avgjørende for å nå klimamålene vi har forpliktet oss til og sørge for mer natur, som å bedre miljøtilstanden i Oslofjorden og stoppe nedbyggingen av natur i Norge.

– Hva tenker du om en utfordring om plassen fra Almeland?

– Jeg har stilt til valg på 2.plassen for Oslo Venstre flere ganger og kan gjøre det igjen, men det er det den vanlige nominasjonsprosessen som skal avgjøre.

Les også

Først: «The Comeback Kid». Nå: «The Kid». Hva i all verden er det som skjer?

Ønsker gjenvalg

Der Elvestuen er partiets fremste miljø- og klimapolitiker, ble Almeland en nasjonal profil da han ledet kontroll- og konstitusjonskomiteens arbeid med Stortingets mange habilitetssaker.

Kilder opplyser til Avisa Oslo at Almeland ønsker seg andreplassen Elvestuen hadde sist valg.

– Det tenker jeg at jeg skal ta med partiet, svarer lederen for Stortingets familie- og kulturkomité da Avisa Oslo ber han kommentere opplysningene.

Almeland legger imidlertid ikke skjul på at han ønsker gjenvalg.

– Det er utrolig mye som skal gjøres for Oslo de fire neste årene. Og de politiske sakene Venstre kjemper for, sier Almeland.

Storbyutfordringer og klimatiltak

– Hva tenker du særlig på da?

– Selv om vi står overfor store levekårsutfordringer, ser vi en byfiendtlig regjering, som trekker midler fra byene. Stikk i strid med anbefalingene fra levekårsutvalget. Vi må sørge for at Oslo og andre byer får en ordentlig kompensasjon for utfordringene de har, slik at de blir i stand til å løse dem, innleder Almeland.

Deretter peker han på Venstres ønske om å gi kommunene selv makt til å innføre klimatiltak. Slik som nullutslippssoner, som byrådet i Oslo ønsker, men hindres av en manglende lovhjemmel regjeringen ikke vil gi dem.

– Staten kan ikke fortsette å stikke kjepper i hjulet for det arbeidet, sier Grunde Almeland til Avisa Oslo.