Nå har han vunnet søksmålet som skulle fastsette om kommunen er erstatningsansvarlig, men kommunen vurderer nå om dommen skal ankes.

– Dommen er gledelig for Nyland, og retten er kommet til at kommunen handlet uaktsomt, og at den burde sikret stedet bedre, sier advokat Christian Lundin, som sier til AO at et erstatningssøksmål vil dreie seg om «godt over ti millioner kroner».

Motsetter seg anke

– Men før vi fremmer noe krav, må vi se om kommunen anker dommen. Gjør den det, vil vi motsette oss dette, sier Lundin til AO.

– Nyland bør skånes for ytterligere runder i rettsapparatet. Han håper at kommunen aksepterer denne dommen. Hvis den ikke blir anket, utarbeides et erstatningskrav i saken, sier han

Lundin har foreløpig ikke regnet nøyaktig hvilken erstatningssum det eventuelt vil dreie seg om.

– Det er snakk om godt over ti millioner kroner, og viser hvilket enormt tap Nyland har blitt påført.

Avviste ansvar

Nyland saksøkte kommunen og mente den er erstatningsansvarlig etter stupeulykken 30. mai 2021. Kommunen avviste erstatningsansvar i saken, men vil kreve at hele erstatningssummen avkortes dersom den likevel skulle bli dømt.

Nylands utgifter til saken så langt, 780.000 kroner, får han nå dekket.

Nyland traff et betongrør på elvebunnen da han foretok et såkalt militærstup, med begge hendene langs siden.

– Alt ble hvitt, forklarte Nyland til politiet etterpå. Han var sikker på at det hvite lyset var opplevelsen av å dø.

Se video av stupet her.

– Det ble deretter mørkt, men så kom et lysglimt, sa den veltrente kampsportutøveren i avhøret etter den tragiske ulykken på Munchbrygga.

Les saken her:

Ikke ansvarlig

– Kommunen bestrider at det foreligger høy skadeevne på ulykkesstedet. Det er sentralt i en vurdering av skadeevne å ta høyde for de forventninger som må kunne stilles til besøkende, og det må antas at personer gjør rimelige anstrengelser for å verne seg selv mot skade, var kommuneadvokat Henrik Søviks argument i retten.

– Retten er for øvrig enig i at det er god praksis å undersøke bunnforholdene før man stuper og/eller hopper ut i vannet. Det er likevel formildende at det var andre som badet på stedet og på tilsvarende områder, noe som tilsa at det var trygt å bade i området, skriver dommeren.

– For øvrig mener retten [ ...] at risikoen for skade ved hopping og stuping er betraktelig større ved å treffe vann- og fjernvarmerør som også er dekket av betongelementer som ligger 1,30 til 1,40 meter under vannoverflaten, enn ved å treffeelvebunnen på 2 – 2,30 meters dybde, heter det.

Aksept av risiko

– Etter en samlet vurdering mener retten at til tross for at det foreligger et visst element av aksept av risiko ved Nylands handling, at han ikke kan anses å ha akseptert risikoen for å brekke ryggen ved å treffe uvarslede, usynlige og upåregnelige rør med betongelementer som var lagt i vannet, da han stupte ut ved Munchs brygge. Det er følgelig ikke grunnlag for bortfall av ansvar for kommunen som følge av aksept av risiko, skriver dommeren.

– Ved ikke å undersøke grunnforholdene før han stupte, mener retten at Nyland brøt alminnelige badevettsregler, tok en bevisst risiko og var uaktsom, skriver retten.

– Hadde han gått ned stigen og svømt utover, ville han sannsynligvis ha oppdaget de betongdekkede rørene, og han han ville unngått å stupe og derved unngått å bli skadet. Han har derved medvirket til skaden ved egen skyld.

Retten finner imidlertid ikke å legge avgjørende vekt på at han ikke så skiltet om grunt vann.

En erstatning i fremtiden skal avkortes med 25 prosent, kom dommeren til, mens kommunen krevde full avkorting av eventuell erstatningssum.

– Vi må først lese dommen, og deretter vurdere om vi skal anke den, sier kommuneadvokat Henrik Søvik til AO.

Ankefristen er en måned fra fredag.

Om en eventuelt anke blir tatt opp i lagmannsretten, skal først gjennom en siling.

– Hvis det er «klart at anken ikke vil føre frem», vil den bli nektet fremmet, sier Lundin, som varsler at han vil motsette seg en anke dersom kommunen velger å gjøre det.

Les også

Drømmen som brast: – Jeg var på et sted i livet der alt falt på plass