Denne uken har Oslo kommune fått over 46.000 oppfriskningsdoser og jobben med å vaksinere de eldste er i full gang. I noen bydeler har man kommet så langt i arbeidet at man nå vaksinerer personer i 40-årene med tredje dose.

– Klar for julen

En av dem som fikk sitt tredje stikk torsdag kveld var Mette Reitan (47). Hun hadde tatt turen til vaksinesenteret på Økern, i bydel Bjerke, få å få boosterdosen.

– Jeg fikk time i går og ble veldig glad for at jeg kunne få den tredje dosen før jul, sier hun til Avisa Oslo på vei ut av vaksinesenteret.

– Jeg er jo bare 47 år, så jeg er imponert over at det allerede var min tur. Nå er jeg klar for julen, legger hun til.

Da Avisa Oslo var innom vaksinesenteret på Økern ved 18.00-tiden torsdag var det en jevn strøm av mennesker, men ingen kø.

Nå har kommunen åpnet for at personer i disse tre gruppene kan komme og få tredje dose, uten å ha time på forhånd, i hele byen:

  • Alle over 65 år
  • 18–64 år med høy risiko for alvorlig sykdom
  • 55–64 år med underliggende sykdom

De fleste har time

Thomas M. Bruvik er teamleder ved vaksinesenteret i bydel Bjerke. Han forteller at flesteparten av de rundt 800 som hadde vært innom da Avisa Oslo var på besøk på Økern torsdag hadde fått time på forhånd.

– I dag har det vært mest 75+ og 65+ som kommer innom for dose tre, men jeg har sett at vi har hatt personer ned i 40-årene som har vært innom for timen sin, sier han og legger til:

Bruvik forteller at det de siste dagene har vært svært travelt på formiddagen, når de eldre kommer for å vaksinen. Så kommer det en liten dupp, før ettermiddagsrushet starter.

– For en halv time siden var det smekk fullt, men vi har god kapasitet så det går veldig effektivt, sier han.

God stemning

Nå for tiden skal de fleste av de som kommer innom ha en oppfriskningsdose, men teamlederen sier at det også er noen som kommer inn for dose en og to.

– Noen har vært forhindret for å ta den første dosen, mens andre har valgt å vente og tatt seg god tid til å bestemme seg. Det er fullt forståelig, og her er alle velkomne, sier han.

Han forteller at stemningen har vært svært god på vaksinesenteret de siste dagene.

De kan også Jarle Aabø, som Avisa Oslo snakket med tidligere denne uken, bekrefte.

– Mange er glad for å få dose tre før jul, og være med på å få ned smittetrykket som har blitt så høyt nå. Vi gjør alle det vi kan, og her har vi blant annet utvidet åpningstid frem til jul, sier Bruvik.

God kapasitet

Han forteller at siden bydel Bjerke har god kapasitet bistår de nærliggende bydeler med å få vaksinert de eldste. Timene for drop-in kan variere, og i de mest hektiske timene på dagene er det ikke sikkert vaksinesenteret har mulighet til å ta imot drop-in. Men de har ett mål:

– Alle som kommer får vaksine, så lenge vi har kapasitet.

Visste ikke om drop-in

På den halve timen Avisa Oslo sto utenfor vaksinesenteret spurte vi alle som kom ut om de hadde vært inne for dose tre. De bekreftet samtlige, men det var ingen som ikke hadde time på forhånd.

Flere var ikke klar over at personer i risikogrupper og de over 65 år nå kan få tredje dose på drop-in.

– Jeg visste ikke at man kunne stikke innom uten time nå, om man er over 65 år, så det skal jeg tipse mannen min om når jeg kommer hjem. Da kan han kanskje få den allerede i kveld, sier en kvinne på farten.

En som hadde time og var veldig fornøyd med gjennomføringen er Camilla Hobd. Hun forteller at hun var imponert over effektiviteten og at det var lett å komme gjennom til vaksinesenteret da det var hennes tur.

– Jeg er kjempefornøyd med å ha fått dose tre. Og ikke nok med det, jeg slapp å vente, og kom til og med inn før jeg hadde time, sier hun på vei ut døren.