Villa Sorgenfri ligger rett ved Sophies Minde ved Carl Berners plass og har en lang historie. Det har både vært herskapshus, internatskole og barnehage.

I forbindelse med at kommunen skulle sikre seg tilstrekkelig med tomter og bygg for å dekke et stort behov for nye barnehager i området kjøpte Omsorgsbygg, som nå har blitt en del av Oslobygg KF, Villa Sorgenfri i 2007. Bygget ble vernet i 2008, og lite har skjedd siden den gang.

Avisa Oslo har tidligere omtalt bygget som har stått nærmest urørt i flere år.

I april var leder for antikvarisk utvalg i Fortidsminneforeningen, Peder Valle, frustrert over at ingenting hadde skjedd med bygget.

Rives

Nå har han altså fått svar. Bygget skal rives, men bygges opp igjen:

Oslobygg besluttet å gjennomføre en ny befaring av Villa Sorgenfri som et ledd i et pågående regulerings- og planarbeid for Sophies Minde og området rundt. Bygget har over lengre tid vært stengt for bruk grunnet svært dårlig tilstand. Tilstanden viste seg å være ytterligere forverret, og etter endt befaring ble det konkludert med at villaen er i en slik stand at den ikke kan reddes. Derfor søker Oslobygg nå om at å få rive bygget, skriver de i en pressemelding.

Fakta om Villa Sorgenfri

  • Murvilla på Carl Berner fra 1860, som ble kjøpt opp av Omsorgsbygg i 2007 og fredet i 2008.
  • Fra tidlig 1800-tall et løkkehus som i 1860-årene ble erstattet av en herskapelig villa, bygd av statsrådinne Caroline Sørensen, som eide Sorgenfri løkke 1856-1894.
  • Eiendommen ble deretter solgt til major Otto Fougner og rundt århundreskiftet til A/S Nationalbryggeriet.
  • I 1933 flyttet vanførehjemmet Sophies Minde inn i det ombygde bryggeriet. Villa Sorgenfri var, inntil 1960-årene, internatskole for vanføre barn. Deretter barnehage for de ansatte ved Sophies Minde.

Vegger i oppløsning, hussopp og etasjeskiller som gir etter

– Det er både leit og beklagelig at vi er i en situasjon hvor vi ikke lenger har noe valg. Etasjeskillene har gitt etter flere steder, veggene går i oppløsning, og store deler av huset har fått ekte hussopp. Bygget utgjør en fare for sine omgivelser om det blir stående, og rivning er dessverre uunngåelig, sier administrerende direktør i Oslobygg, Eli Grimsby.

Vil unngå lignende tilfeller

Villa Sorgenfri har status som vernet, og står på gul liste hos Byantikvaren i Oslo.

Oslobygg opplyser at de umiddelbart vil iverksette arbeid for å se hvordan villaen best kan gjenreises som et godt tilskudd for nabolaget og Oslo by.

– Oslobygg håper å unngå situasjoner som dette i fremtiden og vil gjennom systematisk porteføljeforvaltning og nødvendig vedlikehold gjøre det vi kan for å sikre god ivaretakelse av alle våre bygg. I dette tilfellet klarer vi dessverre ikke å redde eiendommen, og vi er derfor opptatt av å komme raskt i gang med å planlegge gjenoppbygging av et nytt Villa Sorgenfri i tett dialog med Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren, sier Grimsby.

Hun legger til at den videre bruken av bygget ikke er besluttet, og at det er noe Oslobygg må komme tilbake til.

– Vårt fokus er i nå å sikre området ved å gjennomføre rivingen på en trygg og god måte, avslutter hun.