Forfatter, frilansjournalist og ekspert på konspirasjonsteorier, John Færseth, har fulgt demonstrasjonene som jevnlig foregår utenfor Stortinget nøye gjennom pandemien.

Han forteller at dagens oppmøte er typisk for disse demonstrasjonene.

Færseth kjenner igjen at flere er fra det samme miljøet, som støtter flere ulike konspirasjonsteoretikere. Særlig reagerer han også på at to av appellantene kan knyttes til antisemittiske konspirasjoner.

– Hvorfor tror du dette miljøet er så engasjert i denne saken?

– For mange blir det en bekreftelse på det de allerede formidler: «Nå stenger myndighetene ned samfunnet og innskrenker friheten din ytterligere». Også må jo også konspirasjonsteoretikere holde seg aktuelle. De kaster seg på nye ting som skjer i verden, og baserer seg på det, sier han til Avisa Oslo.

– Akkurat som for alle andre, så baserer de jo det de ser i verden på verdensbildet de allerede har. Så når de opplever disse tiltakene som kjipe, peker de dit de alltid peker for å vise hvem som har skylda: Myndighetene og en maktelite.

Oppfordret til å brenne munnbindene

Under markeringen ble det også delt ut engangsmunnbind. Fra scenen oppfordret Ann Helen Gjermundsen, som arrangerte demonstrasjonen, deltakerne til å brenne disse på bålpannene.

– Munnbindet erstatter ikke holistisk helse, mener Kjetil Andreas Dreyer.

Dreyer er et kjent ansikt i dette miljøet, og deltar aktivt i disse demonstrasjonene og holdt lørdag appell foran Stortinget.

– Jeg vil stå frem for vår felles frihet. Dette handler om barn og unges rettferdighet og vår ytringsfrihet, sier Dreyer til Avisa Oslo.

Han mener tiltakene ikke er forholdsmessige. Som flere andre Avisa Oslo snakket med på stedet tror han ikke på PCR-testen som påviser viruset.

Samtidig innrømmer Dreyer at deltakerne på demonstrasjonen utsetter seg for smitterisiko ved å delta. På spørsmål fra Avisa Oslo om de ikke har et ansvar for å ikke spre smitte, svarer Dreyer:

– Vi er nødt til å ta en smitterisiko for ytringsfriheten. Dette er en del av din personlige frihet. De som føler at de må beskytte seg veldig, de går med maske eller holder seg hjemme. Det handler om viljen til å kunne velge selv.

Arrangerte gruppeklem

På demonstrasjonen ble det også avholdt en gruppeklem hvor flere av demonstrantene deltok.

– En gruppeklem er jo ikke særlig smittevernvennlig?

– Det er klart, men vi gjør jo et stunt, en symbolsk handling. Men jeg har troen på at det vi gjør er bra, sier Gjermundsen, som også er forberedt på å få kritikk etter stuntet.

Se gruppeklemmen her:

Demonstrantene brant munnbind utenfor Stortinget lørdag. Video: Farid Ighoubah

Helsedepartementet oppfordrer deltakerne til å teste seg

Helsedepartementet kommer ikke med en direkte kritikk av koronaskeptikerne, men oppfordrer dem til å teste seg for koronaviruset etter demonstrasjonen. Statssekretær Saliba Andreas Korkunc skriver følgende i en mail til Nettavisen og Avisa Oslo:

«Heldigvis er det stor oppslutning om tiltakene her i Norge. Jeg tror det handler om at vi er et land der vi har stor tillit til hverandre. Vi har sett demonstrasjoner i flere andre europeiske land, og har vært forberedt på at det kan bli motstand mot tiltak her i Norge også. Vi har levd med viruset og strenge tiltak lenge nå, og mange er slitne og leie.

Det er naturlig, og det er naturlig at folk stiller spørsmål ved tiltakene. Pandemien er dessverre ennå ikke slutt, og vi må holde ut en stund til. Men vi er der at regjeringen har lagt fram en gjenåpningsplan, og vi kan begynne å legge planer for tiden etter pandemien. Det er viktig at de som deltok i demonstrasjonen tester seg dersom de skulle få symptomer.»

Gran-saken

På markeringen ble det også holdt ett minutts stillhet for den avdøde Hans Kristian Gaarder, som var redaksjonsmedlem i Nyhetsspeilet og som tidligere denne uken ble funnet død med covid-19. Både appellantene og deltakere som Avisa Oslo snakket med kritiserte medias håndtering av dødsfallet. Dreyer sier til Avisa Oslo at han ikke tror Gaarder døde av viruset. Han tok også opp hendelsen på Gran i sin appell.

Forsker John Færseth tror Gaarder blir en martyr for miljøet:

– Han var en mange visste hvem var, og nå har han blitt en martyr for saken deres. Dreyer var tidlig ute med å snakke om dette, før de store mediene tok tak i dette.