Det har kokt rundt Obos i år. Debatten rundt boligkjempen tok for alvor fyr da NRK avdekket at Obos hadde solgt leiligheter på Ulven til et kommersielt utleieselskap.

182 av de 2500 boligene Obos skal bygge på Ulven, ble solgt til eiendomsselskapet Quality Living Residential for 936 millioner kroner.

Flere av medlemmene mente dette var i strid med Obos' vedtekter. I tillegg ble det stilt spørsmål om alt hadde gått riktig for seg, fordi det var en familierelasjon mellom konserndirektør for boligutvikling og investorfamilien.

– Ingen interessekonflikt

Obos-styret ba KPMG granske salget. Første del av rapporten ble offentliggjort tidligere i sommer. Den konkluderte med at salget var i tråd med vedtektene.

Nå er resten av rapporten klar. KPMG-rapporten frikjenner Obos på så godt som alle punkter:

  • Salgsprisen er markedspris og ble profesjonelt satt.
  • Transaksjonen var tilstrekkelig forankret i Obos' kompetente organer.
  • Konsernsjefen hadde ingen interessekonflikt.
  • Konserndirektøren behandlet ikke saken etter at familiemedlemmer investerte.

Styreleder Roar Engeland i Obos mener rapporten viser at prosessen har handlet om Obos' beste, og at medlemmenes interesser har stått sentralt.

– Granskerne avviser alle beskyldninger om inhabilitet, interessekonflikt, kameraderi eller korrupsjon. Og de dokumenterer at prisnivået er satt riktig og fornuftig. Så skal vi naturligvis ikke rote med registrering av styreskifter i Brønnøysund, som vi har fulgt opp, rettet og skjerpet rutinene rundt, sier styrelederen i en pressemelding.

Generalforsamling i morgen

Rapporten ble mandag sendt ut til alle delegatene til Obos generalforsamling. Generalforsamlingen finner sted i morgen ettermiddag.

Obos skal bygge 2500 boliger på Ulven, i tillegg til å utvikle næringseiendom. 700 boliger er påbegynt til nå, i tillegg til de 182 boligene som ble solgt til en utleieaktør.