Det sier Mehmet Kaan Inan om det som tilsynelatende var hans karrieres største øyeblikk.

I en alder av 24 år fikk han tilbud om å bli Høyres fraksjonsleder i kultur- og utdanningsutvalget – og dermed fronte saksområdet Oslos største parti har som aller første punkt i sitt bystyreprogram.

Omstendighetene rundt utnevnelsen er imidlertid en sentral del i mistillitsforslaget mot Oslo Høyres gruppeleder Øystein Sundelin, som offentlig blir beskyldt for løgn og manglende etterrettelighet, noe han selv nekter for.

Selv har Sundelin gitt uttrykk for at saken egentlig handler om uenighet på politisk veivalg.

Ingen tillit

Selve saken skal avgjøres under det som kan bli et dramatisk gruppemøte mandag kveld. Inan er en av dem som har undertegnet forslaget. For første gang velger den unge politikeren nå å stå frem med sin historie i Avisa Oslo.

– Det skal ikke være sånn at du er trist og lei deg i en måned fordi sjefen plutselig ikke vil ha deg. Og sier én ting til deg og noe annet på møter du ikke er med på, sier han til Avisa Oslo.

Selv har Inan ingen tillit til Sundelin lenger.

– Han har gitt inntrykk til meg hele tiden om at han ville satse på meg som fraksjonsleder, mens jeg i realiteten ble brukt som en brikke i Øystein sitt spill, sier Mehmet Kaan Inan.

Under mandagens avgjørende gruppemøte kommer Sundelin til å legge fram korrespondanse som han sier vil motbevise at han har løyet til Inan.

Les også

«Er byens største parti, Oslo Høyre, i ferd med å begå et spektakulært politisk selvmord i full offentlighet?»

Oppveksten på Mortensrud

Inan vokste opp i en norsk-tyrkisk familie på Mortensrud i Søndre Nordstrand.

Valget av utdanningsfeltet er ikke tilfeldig. For i en bydel med høyere andel barn i lavinntektsfamilier og flere skole-dropouts enn resten av Oslo, så den framtidig bystyrepolitikeren menneskene bak tallene.

24-åringen forteller om barn uten skolesekk og som slet helt fra starten av. Flere endte opp med å bli med i gjenger, ifølge Inan.

– Hvis man ikke starter tidlig med å sørge for at de får en trygg oppvekst, blir det bare verre. Det er vanskeligere å hjelpe noen som har blitt 25 år. Der mener jeg politikerne har sviktet i mange år, sier Inan.

For Inan ble skolepolitikk-orienterte Unge Høyre et naturlig valg. Han meldte seg inn allerede som 12-åring. Da var han en sjenert og taus gutt – fullstendig frelst av nettspillet World of Warcraft.

Men da Inan fikk oppgaver og mer ansvar i ungdomspartiet, ble timene foran skjermen skiftet ut med organisasjonsarbeid, debatter og innlegg i avisene. Det aller første kom i Aftenposten Si ;D da han var 13. Skikkelig stas, husker han selv.

– Mamma hang det opp i stua.

Gledesrus

Det skulle bli flere anledninger til feiring hjemme på Mortensrud. Familiens sønn ble nestleder i Oslo Unge Høyre, fikk jobbe for stortingsgruppa til moderpartiet og ble lokallagsleder i Søndre Nordstrand. I 2019 kjempet han seg inn i bystyret.

Telefonen som betydde aller mest, kom fra gruppeleder Øystein Sundelin den 28. oktober. For Inan opplevdes det også som stort å få fraksjonsleder-tilbudet av den erfarne og profilerte bystyrepolitikeren Sundelin. Dette til tross for betingelsene.

Et dokument Avisa Oslo har fått oversendt viser at Mehmet Kaan Inan skulle få doblet sin godtgjørelse i bystyret – et tillegg som tilsvarer 18 prosent av hva de andre fulltidspolitikerne til Høyre mottar, ifølge mistillitsforslaget mot Sundelin.


Han skulle heller ikke opparbeide seg pensjon.

I tillegg skulle pressesaker og eksterne debatter som hovedregel tas av gruppelederen – ikke Inan. Ekstasen hadde imidlertid ikke lagt seg, forteller Inan, som sier han valgte å takke ja i en e-post sendt til Sundelin.

– Jeg var fortsatt ekstatisk. Jeg tenkte ikke på pengene. Jeg tenkte: Dette er et verv jeg kan bruke til å gjøre noe for de menneskene jeg kjempet for i valgkampen, sier Inan, som heller ikke tenkte på vilkårene med tanke på kommunikasjon utad.

Konflikt i partiet

Det er ikke noe ekstatisk over Mehmet Kaan Inan da han møter Avisa Oslo i et korona-tomt og mørklagt rådhus.

Han tok noen telefoner etter å ha takket ja. Telefonene gikk til andre fraksjonsledere i Høyre, som fortalte om helt andre vilkår for de tidkrevende vervene. De hadde fulltidsstillinger – i motsetning til ham.

– Det var en forventning om at jeg skulle være på jobb 100 prosent, men på en 18 prosents stillingsbrøk, sier Inan om saken som står sentralt i mistillitsforslaget mot Sundelin.

I selve mistillitsforslaget hevdes det også følgende:

«Alle i gruppestyret var enige om hvem som var den beste kandidaten, men da det ikke ble full tilslutning til denne lave godtgjørelsen, sa gruppeleder plutselig at han har sett for seg en annen kandidat».

Tar den politiske rivalen i forsvar: – Denne saken synes jeg er særdeles stygg

Nektet for interesse for vervet

Sundelin blir også beskyldt for å ha løyet om at en annen kandidat var interessert i stillingen om den ble gjort til et heltidsverv. Avisa Oslo kjenner til at denne personen er Pia Farstad von Hall – en av mistillits-fremmerne.

Inan sier imidlertid at han ringte henne tidlig i november og spurte om hun var interessert i vervet, noe Farstad von Hall bekrefter at hun nektet for.

Dette forteller Inan at han opplevde som veldig rart. Han sier også at Sundelin hevdet at det var uenighet om hvem som skulle være fraksjonsleder, mens uenigheten reelt sett skal ha dreid seg om Inan skulle ha 40 eller 100 prosent stilling.

Privat overfor Inan skal Sundelin ha hevdet at en høyere stillingsprosent ville gi Inan konkurranse på gruppemøtet om stillingen.

Ampert møte

Da bystyregruppen møttes den 23. november ble betingelsene et tema, får Avisa Oslo opplyst.

Ifølge Mehmet Kaan Inan var det rekordoppmøte under det aktuelle nettmøtet. Rundt 30 av 33 medlemmer var med, og Inan sier at flere møtte opp på grunn av saken vedrørende fraksjonsledervervet.

Sundelin erklærte under møtet at Inan var innstilt til fraksjonsleder, uten at dette utløste motforestillinger.

– Masse klapping. Masse meldinger med gratulasjoner, sier Inan.

Deretter skal et ikke navngitt medlem ha grepet ordet. Spørsmålet skal ha dreid seg om hvilken prosentstilling Inan skulle ha. Stemningen var amper, ifølge Inan.

– Øystein svarte at jeg skulle innstilles på 40 prosent. Da ble veldig mange sure. Flere tok ordet og fortalte sin mening. Mange mente at fraksjonslederen for utdanning burde ha en 100 prosents stilling – i og med at skole og utdanning er en kjernesak for Høyre, sier Inan.

– Jeg var så kvalm og lei meg under hele møtet

Ifølge Høyre-politikeren skal mange ha ytret et ønske om en avstemning, hvorpå Sundelin skal ha forsøkt å utsette saken til desember. Det ønsket ikke gruppen. Inan sier også at gruppen sa nei til et forslag om å gi Sundelin forslag om å diskutere prosentstillingen på et senere tidspunkt.

Avstemningen endte med at Inan fikk 100 prosen stilling. I ettertid følte han at gruppelederen han hadde stolt på nå var alene om å motarbeide ham.

At Sundelin aldri hadde ment at han var god nok, og at han i realiteten bare ble brukt som en mulighet til å spare penger.

– Jeg var kvalm, utrolig lei meg og på gråten underveis i hele møtet, fordi det var så mye drama rundt min stilling. Det eneste jeg ville var å gjøre en god jobb som fraksjonsleder, men innså senere at jeg var blitt brukt som en brikke i et spill arrangert av gruppelederen, sier Mehmet Kaan Inan.

Vil legge fram korrespondanse

Mistillitsfremmerne har blitt kritisert av blant annet Sundelin selv og tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland for sine offentlige karakteristikker av gruppelederen, blant annet omtalt av Avisa Oslo og VG. Da Avisa Oslo spør Inan om hva han mener om framgangsmåten, har han ingen kommentar.

Øystein Sundelin sier at han ikke tror det er riktig å svare på interne drøftinger i Oslo Høyre overfor pressen. Her viser han til lokallagets regler i forbindelse med nominasjoner og valg.

«Det er en demokratisk rett å kjempe for eget eller andres kandidatur. Negativ omtale av kandidater på Høyres liste for å fremme eget eller andres kandidatur aksepteres ikke i Oslo Høyre», heter det der.

– Jeg ønsker ikke å ta denne diskusjonen offentlig, men hvis Mehmet ønsker det, blir det opp til ham. Jeg vil legge frem korrespondansen for gruppen siden det nå tas opp,sier Sundelin.

Viser til Lae Solbergs ansettelse

Da Avisa Oslo leser opp de konkrete påstandene fra Inan, har Sundelin behov for å si at det ikke stemmer at Mehmet Kaan Inan ikke var ønsket av ham som fraksjonsleder.

– Det er en overraskende konklusjon – i og med at det var enstemmighet under gruppemøtet der han ble valgt.

På spørsmål om den lave stillingsbrøken, sier han følgende:

– Jeg brukte den samme modellen for stillingen til Mehmet, som Eirik Lae Solberg brukte som gruppeleder og medlem av forhandlingsutvalget da han utnevnte Silje Lutro som fraksjonsleder i samme komité oktober 2019. Jeg antok at siden Eirik Lae Solberg hadde foreslått og fått vedtatt en helt identisk stillingsbrøk og lønn, så var det en grei måte å løse det på.

Lutro bekrefter overfor Avisa Oslo at hun hadde en stilling på 18 prosent fram til august 2020 - fordi hun var student og ønsket det.

Skryter av Inan

Mehmet Kaan Inan har sagt til Avisa Oslo at forskjellen på ham og Lutro er at han ikke ønsket det.

Sundelin ønsker ikke å kommentere forskjellen på hva Lutro og Inan ønsket seg, utover at han ga Inan et tilbud fordi han ønsket seg ham som fraksjonsleder og at Inan svarte på e-post der han svarte ja.

For øvrig beskriver han sin partikollega som en utmerket ung politiker.

– Mehmet kommer til å gjøre veldig mye bra for Høyre og derfor har fått tillit som fraksjonsleder i en ung alder. Den tilliten forteller at han er et talent vi ønsker å satse på.

Ellers kommenterer Sundelin følgende:

– Det er viktig at Høyres prosesser holdes internt og det er leit at dette løftes opp i offentligheten. Jeg ville ha ham som fraksjonsleder fordi han er et ungt talent.