(Nettavisen): Inflasjonen falt fra 5,4 til 4,8 prosent i august. Det er et større fall enn forventet.

– I fjor målte vi høy prisvekst på strøm fra juli til august. I år er situasjonen motsatt. Strømprisene falt i de fleste deler av landet fra juli til august. Dette en viktig grunn til at tolvmånedersveksten i KPI går ned, sier Espen Kristiansen i SSB i en melding.

– Overraskende gode nyheter

– Det var en overraskende gode nyheter. Nå har vi hatt to måneder på rad med lavere inflasjon enn ventet. Inflasjonen er fortsatt for høy, men er den laveste siden 2022 og mye lavere enn markedet ventet. Kjerneinflasjonen er noe høyere, men faller også og er lavest siden mars i år. Det beste med dette er at inflasjonen har falt atskillig mer enn Norges Bank har forventet i sine prognoser for tredje kvartal (5,9 prosent), sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank.

– Dette er derfor godt nytt for boliglånsrentene til folk. Det bidrar isolert sett til en lavere rentebane for Norges Bank. De har varslet at renten settes opp i september. Nå er sjansene større for at de avventer dette rentehoppet til oktober, sier han.

Nordea mener nå at neste renteheving blir den siste:

– Dagens inflasjonstall gjør oss trygge på at neste ukens renteheving fra Norges Bank trolig blir den siste, heter det i en kommentar fra Nordea.

Strømprisene har vært viktig

Prisene på strøm inkludert nettleie falt med 10,9 prosent fra juli til august i år. Dette gjør at prisene er 26,1 prosent lavere i august 2023 sammenlignet med august 2022.

– En av grunnene til dette fallet er fyllingsgraden i vannmagasinene i de sørlige prisområdene. Den har vært betydelig høyere gjennom 2023 sammenlignet med 2022 og da særlig i august etter mye nedbør, sier Espen Kristiansen i SSB.

Tolvmånedersveksten i KPI fra august 2022 til august 2023 er den laveste tolvmånedersraten vi har sett siden april i fjor. Til tross for nedgangen i tolvmånedersendringen fra forrige måned, så er prisveksten historisk sett fortsatt på et høyt nivå, påpeker SSB.

Norges Banks mål er en prisvekst på 2 prosent.

Stor spenning rundt matprisene

Det har vært uvanlig stor spenning til hvordan matvareprisene skulle utvikle seg. I august går de normalt noe ned, men endringer i butikkenes prisstrategi har gjort at mange fryktet de ville fortsette å stige.

Prisnedgangen ble 0,8 prosent på mat.

– Vi så en uvanlig jevn og sterk prisvekst på matvarer fra mars til juni i år, en periode av året da prisene gjerne går noe ned. En prisnedgang fra juli til august er derimot mer i tråd med det vi vanligvis ser denne måneden, sier Espen Kristiansen i SSB.

Til tross for fallet fra juli til august var prisene på matvarer i august 9,3 prosent høyere enn de var for ett år siden.

– Matvareprisene er fortsatt den største bidragsyteren til at den samlede prisveksten er så høy som den er, sier Espen Kristiansen i SSB.

Kjerneinflasjonen fortsatt høy

Selv om inflasjonen er på vei nedover, er fortsatt kjerneinflasjonen høy (KPI-JAE). Dette er inflasjonen når man ser bort ifra avgiftsendringer og energivarer.

Det er i stor grad denne Norges Bank ser på når de vurderer renteendringer.

Mye av årsaken til at den ikke faller like mye, er at nedgangen i strømprisen ikke slår inn.

– Husleiene har tikket jevnt oppover de siste 15 månedene, noe som er ganske uvanlig, sier Espen Kristiansen.

I august i år lå betalt husleie 4,0 prosent høyere enn ett år tidligere, og viser med dette tolvmånedersrater som man må mange år tilbake for å finne igjen.

– Det er vanlig at husleiekontraktene justeres etter veksten i KPI. Så når prisveksten er høy over tid, vil dette etter hvert gjenspeiles i økte husleier, sier Espen Kristiansen.