Det er påstanden fra aktor Mona Byrkjedal i straffesaken mot tre menn som har stått tiltalt etter en skrekknatt på Grefsen 11. juli 2022.

De to andre, en mann på 30 år, bør dømmes til fengsel i to år og seks måneder, mens den tredje (23) bør dømmes til to års fengsel.

Straffesaken mot de tre mennene, to på 23 år og en på 30 år, ble avsluttet mandag med prosedyrer i Oslo tingrett.

– Mishandling

Da offeret i slutten av 20-årene kom til Grefsen-boligen denne natten, ble han av de tre mennene konfrontert med at han skulle ha solgt narkotika til mindreårige.

Offeret hadde solgt narkotika for 30-åringen, men nekter for salg til mindreårige jenter.

Stemningen blant de tre i huset ble raskt amper – og ting eskalerte raskt. Alle tre var ruset.

– Mannen ble i flere timer holdt tilbake, utsatt for grov vold og voldtatt, sa politiadvokat Mona Byrkjedal i sin prosedyre Oslo tingrett mandag.

Hun mener volden bar preg av mishandling.

– Det var en grov, smertefull og nedverdigende handling overfor fornærmede, sa hun.

Den ene voldtok

– Påtalemyndigheten mener det er bevist ut over enhver rimelig tvil at de tre tiltalte har utsatt offeret for grov vold, grove trusler og frihetsberøvelse, eller medvirket til dette, sa Byrkjedal.

– Det er også bevist at [den ene 23-åringen, journ.anm.] voldtok mannen, sa hun.

LES OFFERETS FORKLARING HER:

Offeret ble tvangsbarbert og fikk hodet presset ned i vann mens han var i huset. tillegg fikk han boret to hull i kroppen med en drill og slått flere ganger samt bundet fast til en stol.

Han ble deretter dratt naken ut av boligen og dumpet i en busk.

Den hovedtiltalte 23-åringen sa i retten at hånda hans var «helt knust» etter slagene han påførte offeret.

LES HOVEDTILTALTES FORKLARING HER:

Erkjente skyld

Hovedtiltalt 23-åring: Sa seg skyldig i alle tiltalepunkter, inkludert voldtekt. Mente handlingene skyldtes rusutløst psykose, noe rettsoppnevnt sakkyndig ikke støtter. Aktor mener han skal ha 20–25 prosent fradrag i straff fordi han tidlig tilsto.

30-åring: Sa seg delvis skyldig i grov vold, frihetsberøvelse og grove trusler, samt tilsto narkotikaoppbevaring.

23-åring: Sa seg delvis skyldig i frihetsberøvelse og skyldig i narkotikaoppbevaring, men nektet for grov vold og grove trusler. Aktor mener han medvirket og at han støttet at volden og truslene fant sted. Det var han som hentet drillen som ble brukt til å bore to hull i offerets kropp.

23-åringen har ikke utført vold eller fremsatt trusler, understreket aktor.

– Han hadde derimot handleplikt, ved at han ikke gjorde noe for å hindre videre eskalering. Han hadde mulighet til å gripe inn, men han valgte ikke å gjøre noe., sa Mona Byrkjedal.

Krever erstatning

Offerets bistandsadvokat Bjørn Ove Blomholm Engelstad sa mandag at klienten ble utnyttet på verst tenkelige vis.

– Han sa i vitneboksen at han ble behandlet som søppel, sa bistandsadvokaten, som minnet retten om at klienten trodde han skulle dø under det langvarige overgrepet.

Engelstad la ned påstand om at den hovedtiltalte 23-åringen skal betale offeret oppreisning på 200.000 kroner for voldtekten, samt sammen med de to andre betale oppreisning for vold, trusler og frihetsberøvelse.

I tillegg ba advokaten retten dømme alle tre til å erstatte utgifter offeret har hatt.