Hun frykter nedstengningen vil ramme Oslo-folk spesielt hardt, og mener det bør målrettes tiltak mot hovedstadsregionen for å møte problemene.

– Alle i Oslo kjenner på at dette er en dramatisk situasjon. Å i tillegg miste inntekten nå, vil være veldig alvorlig. Hvis ikke regjeringen gjør noe nå, vil det være et stort svik, sier hun.

Regionale tiltak

Arbeidsledigheten i hovedstaden er allerede økende, men vi har foreløpig ikke sett effekten av nedstengningen i Oslo og kommunene rundt hovedstaden. Regjeringen skal legge fram nye krisetiltak fredag.

Aydar mener at det er ulogisk å kun ha nasjonale krisetiltak når smitteverntiltakene er regionale, og krever at regjeringenlegger fram egne tiltak for Oslo og omegn.

Les også

Å true med portforbud skaper ikke tillit

Hun krever tiltak på tre områder: arbeidsledighet, næringsstøtte og velferdsstyrking. Tiltakene er:

  • Full lønnskompensasjon i 20 dager for de som permitteres, lavere inntektsgrense for å ha rett på dagpenger og høyere grense for hvor mye permitterte kan jobbe i perioder, uten å miste retten på dagpenger.

– Ledigheten er høyest i Oslo, og nedstengningen vil skyve flere ut i arbeidsløshet og permisjon. Dette vil gjøre folk fattigere. Å gjøre det mulig å jobbe litt uten å miste trygderettigheter er viktig blant annet for mange i kulturbransjen, sier Aydar.

– De små trenger hjelp

  • Krav om husleiekutt og om målretta ordninger for seriøse bedrifter i utvalgte bransjer som er særskilt rammet av nedstengingene. Dette gjelder spesielt servering, kultur og luftfartens leverandørindustri som blant annet omfatter varehandel og taxfree på og rundt Oslo Lufthavn.

– Det må bli et krav at utleiere som mottar støtte fra staten, og det er det mange som gjør, også innvilger kutt i husleiene. Det er de små bedriftene som trenger hjelp for å overleve.

  • Styrke bemanning i barnehager og skoler for å bøte på utslitt personale og sikre disse tilbudene kan holdes åpne så langt det er forsvarlig.

– Bemanningen burde vært styrket også før koronaviruset, men det må i hvert fall gjøres nå. Det er kommet mange nye arbeidsoppgaver i forbindelse med smitttevernarbeidet, så flere yrkesgrupper kan komme inn for å få det til å gå rundt. Å styrke velferden i en krise er lurt både fordi vi trenger det mer i en krise, men også av hensyn til de som jobber med den. Det er viktig for fremtiden i tillegg til at det er viktig nå, sier Aydar.