– Det vi opplever nå er svært alvorlig og dette viser at vi er ekstremt sårbare for koronaviruset. For både bedriftene og samfunnet for øvrig er smittevern viktigst, sier regiondirektør Nina Solli innledningsvis til Avisa Oslo.

Hun fortsetter med å understreke følgende:

– Mange må snu seg raskt om og stenge på veldig kort varsel. Det gjelder også restauranter som nylig åpnet opp igjen og hadde kostnader i forbindelse med det.

Ber om kompensasjon

Solli mener at det er rimelig at regjeringen dekker kostnadene for nedstengningen av alle butikker utenom dagligvarebutikker, bensinstasjoner og apoteker. De strenge tiltakene kommer på et tidspunkt der næringslivet allerede er hardt rammet. I årets første rapport meldte en femtedel av NHOs medlemsbedrifter om fare for nedleggelse.

Særlig hardt rammet var ute- og reiselivet. Nå får mange ekstrautgifter med å vaske ned og innkjøpte varer som går til spille. Solli understreker viktigheten av at regjering og Stortinget handler raskt for å skape økonomisk trygghet i lys av den siste nedstigningen.

– Jo raskere, jo bedre, sier Solli til Avisa Oslo.

– Viktig med rask og tydelig kommunikasjon

NHOs regionale direktør ber også Oslos byrådsleder Raymond Johansen, samt lederne i de andre kommunene påvirket av de siste tiltakene, om å være ekstremt tydelige.

– Det er veldig viktig med rask og tydelig kommunikasjon om hvordan nedstengningen vil fungere.

Uttalelsen fra Solli kom før byrådets pressekonferanse klokka 12.30 lørdag. Les mer om den her:

Om selve situasjonen, sier Nina Solli følgende:

– Dette er svært alvorlig for mange, også for næringslivet i Oslo-regionen. Dette er mer inngripende enn nedstengingen i mars og vil få store konsekvenser.

Vil unngå kjemperegning til næringslivet

Avisa Oslo har også tatt kontakt med administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Hva bør regjering og Storting foreta seg nå for å sikre arbeidslivet?

– Stengingen av butikker og virksomheter i Oslo-regionen vil føre til en stor økning i permitterte. Når det er behov for smitteverntiltak, må også kompensasjonstiltakene være på plass. Da må regjeringen snarest mulig redusere virksomheters ansvar for permitteringsperioden fra ti til to dager, for å unngå en kjemperegning til virksomhetene, svarer Kristensen i en e-post.

Viktig med forutsigbarhet

– Hvilke forventninger har dere til lokale myndigheter?

– Lokale politikere må vise stor grad av åpenhet rundt tiltakene, og mest mulig forutsigbarhet. Det er svært krevende for virksomheter å stenge ned på kort varsel med de økonomiske og personalmessige konsekvensene det medfører, sier Virke-sjefen.

På spørsmål om hvor alvorlig situasjonen er, er Kristensen tydelig. Det muterte viruset er oppdaget i Oslo og flere andre kommuner, og myndighetene kjenner ikke til hvor smitten kommer fra i flere tilfeller.

– Det er derfor helt riktig å ta kraftfulle grep for å hindre smittespredning. Vårt håp er at stengingen varer kortest mulig, fordi virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har vist at de er gode på smittevern, og ser fram til å starte opp igjen så raskt som mulig med trygge smitteverntiltak, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Les mer om tiltakene her: