Mandag foreslo Marianne Borgen og SV-partifelle Sunniva Holmås Eidsvoll en vesentlig lønnsnedgang for toppolitikere. De ønsker at lederlønningene i hele offentlig sektor skal gjennomgås, og vil ha lønnsnedgang for å minske avstanden i lønn mellom de folkevalgte og velgerne.

Det var VG som omtalte saken først.

Avisen skriver at Borgen og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er de best betalte politikerne i Kommune-Norge med over 1,4 millioner kroner i årslønn. Borgen og Eidsvoll foreslår en ny lønn for byrådsleder og ordfører som vil innebære 1,7 ganger snittinntekten for norske lønnsmottakere.

En som ikke støtter forslaget, er Fremskrittspartiets gruppeleder Camilla Wilhelmsen.

– Vi har et system som skal gi forutsigbarhet. Systemet vi har i dag gjør at vi reguleres i henhold til stortingslønninger. Vi skal også kunne rekruttere politikere fra alle yrkesgrupper, og da må det være et visst nivå på politikerlønningene, sier Wilhelmsen.

Hun mener dagens nivå på politikerlønningene er fornuftig.

– Jeg synes ikke det er urimelig, men heller fornuftig, og jeg mener vi bør fortsette å holde det nivået.

Mener forslaget kom på et rart tidspunkt

Hun viser også til et forslag som ble fremmet i fjor hvor SV stemte mot et forslag fra Rødt om å kutte politikerlønningene.

I mai ble det vedtatt å fryse lønn- og godtgjøring til politikere i Oslo frem til en ny vurdering gjøres, etter at Stortingets utvalg har lagt frem sin utredning.

Wilhelmsen sier de fortsatt venter på utredningen.

– Gitt SV og Marianne Borgens forslag i forretningsutvalget i fjor, er det merkelig at SV fremmer et slikt forslag før bystyret har mottatt Stortingets utredning, sier hun.

Men forslaget faller i smak hos Bjørn Revil, gruppeleder for Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB).

– Jeg synes at vi politikere skal ha normale lønninger, sier han.

Han mener det er for mange ledere med for høye lønninger i Oslo kommune.

– Vi er enige på det punktet om at ordføreren bør ha lavere lønn. Dette har vi nevnt før.

Han legger til:

– Jeg leste at SVs gruppeleder hadde 600.000 kroner i lønn. Det er litt over gjennomsnittet i Norge, og det synes jeg er helt ålreit.

– Politikere har ofte en del erfaring og kompetanse, i tillegg til at de har lederstillinger, så jeg synes man bør ha en rimelig lønn med tanke på det.

– Vi må slutte å følge lønningene til politikerne på Stortinget

Oslo Rødt-leder Siavash Mobasheri synes det er bra at ordføreren ønsker å redusere lønnen sin, men setter spørsmålstegn ved hvor mye hun reduserer lønnen sin.

– Dette provoserer meg voldsomt fordi ordføreren og SV hvert år har stemt mot forslag om å redusere politikerlønnen, sist i budsjettbehandlingen for Oslo i 2021 da SVs gruppe stemte mot å redusere politikerlønningene med 30 prosent og å ha lønnsfrys for direktørene, sier han.

– Jeg synes det er ganske flaut at de kommer med et så lite progressivt forslag etter å ha brukt nesten fem år på å lande på dette. Ut ifra det jeg skjønner så skal ordføreren fortsatt tjene 1 million kroner, det er altfor mye. De nevner heller ikke direktørlønninger med et ord, sier Mobasheri.

Rødt mener at politikere og direktørene i Oslo skal speile befolkningen og at lønningene skal følge de gjennomsnittlige lønningene i hovedstaden.

– Vi må slutte å følge lønningene til politikerne på Stortinget. Vi må ha en lønninger som gjenspeiler det vi ønsker å ha i Oslo: mindre forskjeller.

– Vi vil tro at de færreste innbyggerne har forståelse for at fellesskapets penger skal gå til å berike 254 direktører, og skape enda større forskjeller i en allerede klassedelt by. Ekstra ille er det når sparekniven i barnehager, sykehjem og på skolene gjør at de ansatte føler at de ikke strekker til.

Marianne Borgen har foreløpig ikke besvart Avisa Oslos henvendelser.