Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Aktiv Eiendomsmegling.

Den viser at de som bor vest i Oslo mener bydelene Grorud, Søndre Nordstrand, og Stovner er minst aktuelle å flytte til.

Samtidig oppgir de som bor sør og øst i Oslo at bydelene Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker er minst aktuelle å flytte til.

– Undersøkelsen viser tydelig at selv om man kan bytte bydeler, så krysser man sjelden den fysiske og psykiske skillelinjen mellom øst og vest, sier administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling Karsten Onsrud.


Skillelinjen mellom øst og vest

Det er stor mobilitet i boligmarkedet i Oslo. Folk flytter gjerne mellom bydeler, men ikke nødvendigvis mellom øst og vest. Det har sosioøkonomiske forklaringer, mener Onsrud.

– Oslo er ikke ett boligmarked, men en delt by med sterk identitet knyttet til hvor i byen man bor. Oslopulsen viser at det kan ha med image og oppfatninger å gjøre. For eksempel er det ikke tvil om at man får mer bolig for pengene øst i byen, likevel er det få som sier det er aktuelt å flytte dit, sier han.

Blir i området man bor i

Dette mener Onsrud bekrefter bildet på at Oslo-folk ikke er villig til å flytte langt.

– De som bor i sentrum, ønsker å flytte til en annen sentrumsbydel til tross for at man betaler mest for kvadratmeterne her.

Hit vil innbyggerne i Oslo flytte 

  • De som bor sør/øst i Oslo, oppgir Nordstrand (39 prosent), Østensjø (37 prosent), Gamle Oslo (20 prosent) som de mest aktuelle bydelene å flytte til, mens minst aktuelt er Vestre Aker (3 prosent), Ullern (4 prosent) og Nordre Aker (5 prosent).
  • For dem som bor vest i Oslo, er Frogner (57 prosent), Ullern (41 prosent) og Vestre Aker (35 prosent) mest aktuelle å flytte til, mens minst aktuelt er Grorud, Søndre Nordstrand og Stovner. Ingen som bor i vest, har svart at det er aktuelt å flytte hit.
  • For dem som bor i sentrum/nord, er de mest aktuelle bydelene å flytte til Sagene (42 %), St.Hanshaugen (40 %) og Grünerløkka (35 %), mens færrest sier de er aktuelt å flytte til Alna (2 %), Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand (alle 3%).
  • Onsrud mener det finnes en god grunn for at vi vil kjøpe bolig i det samme området som vi allerede bor.

    – Folk slår røtter og etablerer seg med skole og barnehage, sier Onsrud.

    Undersøkelsen går ut på bolig, boligsalg og boligkjøp blant Oslos innbyggere og har fordelt bydelene på tre områder:

    I sentrum/nord: Sagene, Gamle Oslo, Grünerløkka, Nordre Aker og St. Hanshaugen

    I vest: Frogner, Ullern og Vestre Aker

    I øst/sør: Alna, Bjerke, Grorud, Nordstrand, Stovner, Søndre Nordstrand og Østensjø

    Fakta fra undersøkelsen

    Undersøkelsen gjennomført av Yougov på vegne av Aktiv Eiendomsmegling viser:

    • 62 prosent av Oslos befolkning er villig til å bo i andre bydeler enn den de bor i nå
    • Flest unge voksne uten barn (73 prosent) kan godt bo i en annen bydel
    • Mens bare 43 prosent av pensjonister/ikke-yrkesaktive voksne uten hjemmeboende barn er villige til å flytte utenfor bydelsgrensen

    Undersøkelsen har 502 respondenter og ble gjennomført i april 2022.


    LES OGSÅ: