– Jeg er glad for at vi flytter tidspunktet for når kino, teater og konsertsteder kan åpne til trinn 2, sier byråd Omar Samy Gamal (Sv) for kultur Idrett og frivillighet i en e-post til Avisa Oslo.

Onsdag la byrådet fram justeringer og flere detaljer om gjenåpningsplanen for Oslo. Blant nyhetene ble det klart at Oslo åpner for å ha arrangementer på et tidligere tidspunkt enn før. Kultur flyttes fra trinn 3 til trinn 2 i gjenåpningsplanen.

– Kulturlivet i Oslo er en sentral del av næringslivet i byen, og gir oss god livskvalitet og viktige felles opplevelser. I lang tid har dette vært stengt ned, og det er et viktig signal at vi nå ganske snart skal begynne å åpne opp kulturstedene igjen, fortsetter Gamal.

Her er det som står om trinn 2 i justert plan:

Trinn 2:

  • Åpne butikker, kjøpesentre, varehus og lignende. (Vedtatt av byrådet 05.05.2021)
  • Åpne kafeer og restauranter.
  • Skjenking til kl. 22.00
  • Åpne treningssentre og lignende.
  • Vurdere breddeidrett for voksne (sammenheng med treningssentre og nasjonal gjenåpning).
  • Åpne idrettshaller og andre innendørs idrettsanlegg, og tillate inntil 20 personer på innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge til og med vgs-alder.
  • Åpne museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder, og gallerier og annen utsalg av kunst.
  • Åpne for arrangementer innendørs for inntil 20 personer når det er faste, tilviste plasser. Dette gjelder ikke private sammenkomster på offentlig sted innendørs. Dette inkluderer åpning for gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.
  • Øke antallet for arrangementer utendørs.
  • Tillate forestillinger og lignende i skoletiden for barn og unge på kulturinstitusjoner
  • Åpne fritidsklubber for inntil 20 personer om gangen.

Kilde: Byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet

Deler opp trinn to

Når åpningen av kulturlivet vil finne sted er enda ikke slått fast. På pressekonferansen ble det klart at man deler opp trinn to, og at det blir tatt en ny vurdering om videre gjenåpning rundt 20. mai.

Framover gjelder følgende tiltak i Oslo:

  • Kjøpesentre og butikker kan åpne fra 6. mai
  • Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går til gult nivå fra 10. mai.
  • Oslo kommunes bibliotek Deichman vil gradvis åpne opp flere tjenester.
  • Seniorsentrene vil gradvis åpne opp for normal drift igjen.
  • Kultur flyttes fra trinn 3 til trinn 2 i gjenåpningsplanen.

– Dersom situasjonen med smitte, innleggelser og vaksine fortsetter å ha en positiv utvikling, kan de som driver serveringssteder, restauranter, museer, kinoer, teater og annen kulturvirksomhet begynne å forberede en gradvis og kontrollert gjenåpning om noen uker, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under pressekonferansen onsdag.

–Det er en start

Ifølge Gamal vil byrådet i første omgang åpne for arrangement innendørs for inntil 20 personer med faste tilviste plasser.

– Vi vil også øke antallet gjester på utendørs arrangementer. Jeg vet at flere konsertsaler, kinoer og de store teatrene har programmet nokså klart. Jeg vet også at for deler av bransjen er 20 stykker for få og planleggingshorisonten lengre. Men det er en start, sier Gamal i e-posten til AO.

Etter pressekonferansen onsdag spurte AOs reporter kulturbyråden nærmere om dette:

– For noen er det selvfølgelig en gladnyhet at man fremskynder gjenåpningen av kulturlivet for steder med arrangementer. Men for større og mindre kinoer, teatre og lignende vil det jo ikke vil være like lønnsomt å åpne med kun 20 publikum. Hva har du å si til de som eventuelt må vente enda litt lenger?

– Vi har tett dialog med kulturlivet. Vi har en egen gruppe bestående av forskjellige kulturaktører og den tydelige beskjeden har vært at det er bedre å åpne opp for 20 stykker enn å ikke åpne opp for noen ting. En av de store viktige grunnene til det er at du gjør det mulig å søke på stimuleringsordningene fra regjeringen som gjør at du får økonomisk støtte, svarte Gamal.

Klar oppfordring til kulturministeren

Kulturbyråden sa tidligere på dagen til AO at han nettopp håper stimuleringsordningene er gode nok til at kulturstedene overlever og at Oslos innbyggere kan få byen sin tilbake om en liten stund.

– Min oppfordring til kulturministeren nå er å sørge for at kulturlivet i Oslo blir tatt med som en del av stimuleringsordningen – det har de ikke blitt til nå. Også må vi i dialogen med kulturlivet, som jeg opplever som veldig konstruktiv, se på hvordan vi skal gjøre den videre gjenåpningen på de senere trinnene, sa Gamal til AOs reporter etter pressekonferansen.

– Det har vært mye prat om alkoholsjenk, skoler og butikker og ikke så mye prat om kulturlivet i de tidligere pressekonferansene. Har du vært god nok til å sette det på kartet? Abid Raja var jo ute bad om en tydeligere beskjed for hvordan man skal åpne kulturlivet. Har byrådet i Oslo – og særlig din avdeling vært gode nok til å kommunisere at kulturnæringen er en av de næringene som sliter aller hardest under pandemien?

– Vi diskuterer dette her i hvert eneste byråd og kulturnæringen er en viktig del av de diskusjonene vi har. Men så er det jo krevende vurderinger dette her, og de må vi gjøre også med bakgrunn i faglige råd som vi får fra nasjonale helsemyndigheter – som kulturministeren også er en del av – men også lokale helsemyndigheter.

– Det som er viktig for meg nå er som sagt at Oslo får ordentlig stimuleringsordninger som gjør at disse kulturnæringene overlever. At de kommer på plass og at det åpnes opp for at aktører i Oslo også kan søke på disse ordningene og bli gitt midler. Og det er et tilbakespill til kulturministeren som sier han er så opptatt av kulturlivet i Oslo.

- Ikke avskåret fra å søke

– Jeg er veldig glad for at byrådet tok på alvor min høflige anmodning om å prioritere kulturen i gjenåpningen ved å flytte den fra trinn 3 til trinn 2., sier kulturminister Abid Raja til AO torsdag.

Videre bekrefter han at stimuleringsordningen «selvsagt står klar for arrangører i Oslo» og at Oslo har vært omfattet av denne hele veien.

– Stimuleringsordningen for kultursektoren stimulerer til gjennomføring av kulturarrangementer innenfor smittevernpålegg gitt av offentlige myndigheter som følge av covid-19. Arrangørene i Oslo har hele tiden vært omfattet av ordningen, så lenge de oppfyller øvrige krav i ordningen. De er ikke avskåret fra å søke, og jeg finner det litt rart at kulturbyråden forsøker å insinuere det.

Kultirministeren forklarer at siden Oslo er nedstengt er det imidlertid ikke mulig å gjennomføre arrangementer og at aktørene dermed heller ikke kan motta tilskudd fra stimuleringsordningen til arrangementer som er planlagt i perioder med arrangementsforbud.

– Nedstengingen i Oslo følger av lokalt regelverk som byrådet i Oslo selv, forståelig nok, har vedtatt på grunn av en krevende smittesituasjon, sier Raja og fortsetter:

– Det er uansett ikke slik at regjeringen har glemt arrangørene i Oslo bare fordi kulturlivet i byen er nedstengt. De kan motta tilskudd fra stimuleringsordningen til arrangementer som er planlagt gjennomført fremover i tid så lenge arrangementet er realistisk planlagt. Og mens byen er nedstengt, har vi også en kompensasjonsordning som tar hånd om de avlyste arrangementene.

– Kompensasjonsordningen for kultursektoren er et viktig sikkerhetsnett for kulturlivet i de områdene som har vært nedstengt. Regjeringen bidrar til at vi har et levende og mangfoldig kulturliv mens pandemien pågår, men også når pandemien er over. Dette gjelder selvsagt også i Oslo. Vi jobber nå med å ferdigstille ordningen for første halvår, avslutter Raja.