To Oslo-menn er nå under tiltale ved Oslo tingrett for å ha svindlet flere kvinner.

Til sammen skal de ha svindlet for godt over én million, fra fem forskjellige kvinner.

Kvinnene ble lurt av en person som utga seg for å være bankfunksjonær over telefonen. Som følge av dette ga kvinnene ut sin påloggingsinformasjon, og engangskoder til nettbanken. Så ble pengene overført til de tiltaltes bankkonto, ifølge tiltalen.

– Min egen feil

Ved det ene tilfellet 13. mai 2020 skal det ha blitt overført 345.000 kroner fra den første kvinnen sin konto. Deretter ble 151.000 tatt ut i kontant, og gitt videre til en eller flere andre personer.

Avisa Oslo har vært i kontakt med denne kvinnen.

I mai 2020 ble hun ringt av en person som utga seg for å jobbe i Sparebank1. Kvinnen sier at mannen sa at hun hadde søkt om et lån, og at han skulle hjelpe henne med lånet.

Det stemte ikke med realiteten, da kvinnen ikke hadde søkt om noe lån. Mannen sa dermed at noen mest sannsynlig hadde søkt om lån i hennes navn. Dermed trengte han all form for bankinformasjon for å kansellere lånesøknaden.

– I ettertid innser jeg at det bare er min feil. At det er mulig å være så dum. Det er innmari trist at man var så tjukk i hodet. Heldigvis innså jeg etter hvert i telefonsamtalen at dette var svindel, og fikk tatt kontakt med banken min. Vi fikk stoppet noe av pengene, men ikke alt, sier kvinnen som ønsker å holde seg anonym.

I etterkant har det vært masse møter med Sparebank1, og noe av pengene har hun fått tilbake.

– Jeg ble helt svett når jeg fikk beskjeden om at jeg var blitt svindlet. Som pensjonist har jeg ikke ubegrenset med penger. Men sånn var det bare, det er ikke noe å gjøre med det. I dag mangler jeg 163 000 kroner. Det er penger jeg neppe får tilbake. Heldigvis har jeg råd til salt i maten, avslutter kvinnen.

Kvinnen har fulgt nøye med på saken de siste to årene. Hun håper nå at de tiltalte får straffen de fortjener.

– Pengene de stjal fra meg og andre vil henge over dem så lenge de lever. Jeg håper at de straff. Det er masse folk som ikke får igjen pengene sine. De er dessverre tapt.

Samme fremgangsmåte

Bare 12 dager etter svindelen av den første kvinnen var en ny svindel i gang. Ved samme fremgangsmåte skal den andre kvinne ha blitt lurt til å gi ut all informasjon, og 340.000 ble overført til den ene tiltaltes bankkonto. Nesten alle pengene ble tatt ut i kontant, og nok en gang gitt til en eller flere andre personer.

Ved nøyaktig samme fremgangsmåte skal den ene tiltalte ha klart å lure en tredje kvinne 9. juni 2020. Her ble det overført 260.000 kroner. Deretter ble pengene overført til ulike bankkontorer, før de så ble tatt ut i kontant. Også her ble pengene gitt videre til andre personer.

Tatt ut i kontant

Den andre tiltalte skal ha svindlet en fjerde kvinne dagen før den første kvinnen. 12. mai 2020 ble det overført 200.000 kroner til hans konto. Samme dag ble pengene tatt ut og gitt videre til en eller flere personer, ifølge tiltalen.

25. mai 2020 skal han ha tatt ut 25.000 kroner i kontanter fra den andre tiltaltes bankkonto. Pengene skal ha kommet fra den samme kvinnen som ble svindlet av den andre tiltalte samme dag.

Fire dager senere skal en femte kvinne ha blitt svindlet. Det ble overført litt over 240.000 kroner til den tiltaltes bankkonto, som ble tatt ut i kontanter. Som ved alle de andre tilfellene ble pengene gitt videre til en eller flere personer.