(Avisa Oslo)

Det har vært aktivitet i de 30 lokalene det er mulig å forhåndsstemme i Oslo. Fredag var det siste frist for å forhåndsstemme frem til klokken 21 i Oslo.

Antallet som har forhåndsstemt i forbindelse med årets valg er rekordhøyt. Nasjonalt var det registrert nesten 1,6 millioner forhåndsstemmer fredag ettermiddag, som tilsvarer 40,8 prosent av alle stemmeberettigede, melder NTB.

I Oslo hadde 212.777 mennesker forhåndsstemt fredag klokken 18. Det gir en forhåndsstemming på 43,99 prosent, ifølge oversikt fra valg.no

På Schous plass i Thorvald Meyers gate var det flere som hadde tatt turen.

– Jeg angrer på at jeg ikke har gjort det tidligere, sier Bjørne Skarbøe (33) til AO.

Han bor rett ved valglokalet på Schous plass, og sier han ble litt overrasket over køen. Hver dag i en måned har han kjørt forbi og tenkt: «I dag skal jeg gjøre det».

– Men så har det blitt til at jeg tar det senere, selv om det har vært nærmest tomme valglokaler, humrer han.

Den siste tiden har Skarbøe fulgt med på den voksende køen fra vinduet sitt for å se om den ble «bedre». Det ble den ikke.

– Nå er jeg her for å få det gjort.

– Endringsvillige

At rekordmange osloborgere har valgt å forhåndsstemme ved dette valget, tror 33-åringen muligens kan skyldes koronapandemien eller et engasjement om nytt styre.

– Jeg tipper folk kanskje er keen på endring. Kanskje korona også har fått folk til å tenke litt ekstra over hvordan vi lever og hvordan vi har det, sier han og fortsetter:

– Etter store ting som en krig eller en pandemi er det sikkert større muligheter for å nå igjennom med ny politikk vil jeg anta. Da er nok folk mer endringsvillige også, sier han.

Han mener det er viktig å få stemt.

– Man må jo delta, det er jo det viktigste. Man må bidra med det man kan.

Skarbøe tipper han kommer til å stå i køen i hvert fall i en time, og håper de praktiserer samme køregler som han har opplevd på Vinmonopolet, der de slipper inn alle som har stilt seg i kø før stengetid.

– Hvis du var i køen før det stengte så slipper du inn. Jeg håper de har samme regler. Når det er så lett å få tak i sprit under korona, må det være like lett å få stemt, tenker jeg, smiler han.

– Første gang jeg forhåndsstemmer

En annen som har tatt turen er Fosia (24).

– Det er første gang jeg forhåndsstemmer. Jeg gidder ikke å vente lenger, sier hun til AO.

Fosia stemte selv for kort tid siden ved Stortinget der det var mindre kø. Nå venter hun på sin kusine som hun skal hjelpe med å avlegge stemmeseddelen.

Fosia tror mange har valgt å forhåndsstemme i år for å slippe køene på valgdagen, og at det kan skyldes at folk er ivrige for å bytte ut regjeringen.

– At de vil bli ferdig med det. Også er det kanskje på grunn av korona. Det er litt mer frisk luft her og lettere å holde avstand enn på skolene.

Les også

Jonas Gahr Støre kan bli en stor statsmann – eller en prygelknabe for kommunister og klimapartier på speed (hvis han er heldig)

Søndag og mandag siste sjanse

Har du fortsatt ikke stemt blir neste, og siste, mulighet blir på valgdagene søndag 12. september mellom klokken 13:00 og 18.00, og mandag 13. september mellom klokken 09:00 og 21:00

Det er 103 valglokaler du kan stemme på i Oslo. Se oversikten her. Hvis du er i karantene eller isolasjon på grunn av koronaviruset har kommunen muligheter så du også kan få avgitt din stemme.