Bare ved UiO og OsloMet har over 20.000 søkere fått tilbud som studieplass fra august, og flere skoler har tatt inn flere søkere enn noen gang. Det har ført til lange køer hos studentsamskipnadene, som blant annet tilbyr studentboliger.

Avisa Oslo omtalte i helgen at det er et vanskelig leiemarked for nye studenter i Oslo denne høsten, slik det også har vært tidligere år. Det er ekstrem mangel på boliger, noe som fører til at prisene presses opp.

Hos Studentskipnaden i Oslo (SiO) er køen lengst i hele Norge. Her har 4.129 fått tilbud om bolig, mens 7.150 nye studenter står på venteliste.

På samme tid i fjor var det rett i overkant av 6.000 på venteliste. Ved studiestart, cirka to uker senere, hadde mange funnet seg et sted å bo. Da var tallet 3.400.

Hos Anker har de nå fylt opp de 1800 boligene, opplyser bomiljøansvarlig Tone Støylen til Avisa Oslo.

I år har de sendt ut 800 tilbud, men har fortsatt cirka 600 studenter på venteliste.

– I år har vi igjen registrert en stor etterspørsel etter studentbolig, og mange studenter har kontaktet oss i løpet av sommeren som har opplevd stor konkurranse på boligmarkedet, både studentbolig og privat, og som står uvitende om de vil ha et bosted i Oslo til skolestart, sier Støylen.

Prisene skyter i været

Mangelen på leieobjekter har ført til at leieprisene i Oslo har skutt i været de siste månedene. Nye tall fra Husleie.no viser at leieprisene hadde en vekst på 17 prosent i juli.

– Juli er vanligvis en sterk måned i leiemarkedet, men nå ser vi en eksepsjonelt kraftig vekst. Juli måned er også preget av at «studentrushet» de siste årene i større grad er flyttet til mai og juni, sier daglig leder i Husleie.no, Kjetil J. Olsen og legger til:

– Jeg synes synd på alle som trer inn i leiemarkedet i disse dager. Samtidig anbefaler vi de som kan det om å bli værende i dagens leieforhold da de maksimalt vil oppleve at husleien øker tilsvarende konsumprisindeksen (6.4 prosent i juli). Det vi ser nå er at leieprisene øker mye høyere enn inflasjonen skulle tilsi.


Over 10.000 for ett rom

I Norge sett under ett ble snittprisen for å leie i juli 11.998 kroner, mens i Oslo ble tilsvarende tall 15.760 kroner.

– For hovedstadens del har vi også målt prisene per rom i juli. Snittprisen på en 1-roms havnet da på 10.790 kroner, en 2-roms kostet 14.552 kroner per måned, mens snittprisen på en 3-roms og 4-roms ble på henholdsvis 18.405 kroner og 21.863 kroner per måned, forteller Olsen.

Tallene bekrefter det Husleie.no, som betjener over 20 prosent av det norske boligutleiemarkedet, har fanget opp fra utleiere som bruker plattformen.

– Det er enorm fart i utleiemarkedet i Oslo, ofte med lange køer på visning. En 3-roms sentralt i hovedstaden, altså en leilighet med to soverom som egner seg fint for to personer som vil dele, passerer nå som oftest 20.000 kroner per måned – i alle fall om den ligger sentralt i byen. Det er fryktelig dyrt, fastslår Olsen.

– Sjekk ut boliger i ytterkantene

Nå oppfordrer han studenter som ser etter bolig til å lete utenfor sentrumskjernen.

– Både for Oslos del og i de andre populære studentbyene i Norge gjelder det å sjekke ut boliger i ytterkantene av byen. Det er for eksempel mye lettere og rimeligere å leie en leilighet i Groruddalen enn på populære Grünerløkka. Men studenter ønsker gangavstand til alt, slik at de er hjemme fra festene på minutter. De som orker å ta en T-banetur på 20 minutter får mye igjen for det, avslutter han.