For nesten to uker siden reagerte Anne Schatten søppelet som var dumpet ved Fretex sine tøybokser ved Edvard Munchs vei på Ellingsrud.

Nå er søppelhaugen bare blitt enda større og det er tydelig at det kastes avfall som åpenbart ikke er av interesse for Fretex å samle inn.

– Det er klart at folk tror det er en søppelplass og det eskalerer. Jeg gikk forbi der med bikkja og det ser ikke ut, beskriver Kristine Ødegaard som har observert den siste utviklingen.

Mandag formiddag var Avisa Oslo på stedet hvor flere forbipasserende ytret sin misnøye med utviklingen.

– Jeg tenker at det er så uforsvarlig og ikke gjennomtenkt. Etter at den første starter, tenker folk at de kan følge etter og dessverre er det en smitteeffekt på sånne ting. Det er helt uforsvarlig og helt hårreisende, sier Aud Sandnes.

Roar Lervik opplever at det er et økende problem med forsøpling i området.

– Jeg håper at man får opp noe informasjon om at det er forbudt. At det ikke skal kastes søppel over alt og at man får ut informasjon om det til dem som bor her og andre. Hvis man ser sånt, skulle det vært bøtelagt med kraftige bøter, mener Lervik.

Vil vurdere å flytte

Kristin Ødegård påpeker at søppellasset ved Fretex-boksene ligger ved siden av hovedveien til mange boliger på Ellingsrud.

– Det gir et forferdelig dårlig inntrykk av området.

Hun er fortvilet over å se utviklingen i nabolaget hvor hun har bodd i halvannet år. Ødegård har også merket seg andre tilfeller av at folk ikke kaster avfallet sitt på riktig måte og ikke viser hensyn.

– Det er noen som overhodet ikke greier å innrette seg og kaster all verdens ting i husholdningsavfall og legger igjen flyttelass med emballasje og ting, sier hun lettere fortvilet.

– Jeg må innrømme at det som har skjedd den siste tiden: å se hvordan folk også lever med mye støy og ikke klarer å vise hensyn. Det gjør at jeg vil vurdere om jeg vil flytte tilbake til Romerike igjen. Jeg synes det rett og slett er ekkelt.

Avisa Oslo har tidligere snakket med Fretex om saken. Slik svarte de:

Lover å rydde

Hun stiller spørsmål om hvem som har ansvar for å rydde området og hvorfor det ikke er gjort noe med søppellasset på mange dager.

Avisa Oslo har vært i kontakt med Bymiljøetaten som henviser til at ansvaret om å rydde opp faller på Fretex eller Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG). Fretex har tidligere formidlet til at slik forsøpling ikke er deres ansvar, men at det hender at deres sjåfører tar det med seg om de har kapasitet.

Renovasjons- og gjenvinningsetaten svarer mandag ettermiddag at de kommer til å rydde bort avfallet.

– Det er sånn i Oslo at vi i REG har ansvaret for avfall som kastes i en viss omkrets rundt glass- og metallcontainerne våre, mens det er Bymiljøetaten eller bydelene som stort sett rydder andre steder. Men vi er én kommune, og jeg tror ikke vi skal ta med målebåndet til Ellingsrud for å peke på den eller den som må komme og rydde. Nå står denne haugen på kjøreruten til ryddepatruljen vår i morgen slik at vi blir kvitt den. I alle for denne gang, svarer pressekontakt Jørgen Bakke Fredriksen i etaten.

Han påpeker at det skal være et fåtall som synes det er greit å kaste avfallet slik på denne måten.

– Dette er noe vi dessverre har blitt vant til å se i bybildet. Det kan vitne om en holdning om at det er greit å dytte ansvaret for eget avfall over på andre. Men det er det ikke. Undersøkelser vi har gjort viser at ni av ti oslofolk er enige i at dette er uakseptabelt. Det forteller oss at det er noen svært få som gjør dette, men helst skulle vi ikke sett disse bildene i det hele tatt, forteller Bakke Fredriksen.

Avisa Oslo har sendt direkte fra søppellasset. Se videoen nederst, under kartet.