Han frykter at syke elever eller elever i karantene vil møte opp på eksamensdagen.

– Jeg er redd muntlig eksamen vil bidra til en økning i smittetallene, sier han.

For selv om man er syk eller i karantene, slipper man ikke eksamen. Da må man ta den til høsten. Fjeldstad sier dette betyr at noen av årets avgangselever må pugge flere fag fra videregående, samtidig som de studerer.

– Selv om jeg blir trukket opp i matte nå på våren, kan jeg bli trukket opp i norsk på høsten, sier elevrådslederen og viser til Oslo kommunes hjemmeside.

Jobber dobbelt så mye

Han mener dette bidrar til et enormt press for avgangselevene. En undersøkelse fra 2020 viser at flertallet av elevene mener de har lært mindre under koronapandemien.

Selv får Fjeldstad fortsatt toppkarakterer, men han påpeker at dette ikke kommer av seg selv.

– Jeg jobber dobbelt så mye nå sammenliknet med tidligere. Jeg har ikke tid til noe annet enn skole og elevrådsarbeid, sier han.

– Er det ikke normalt å være bekymret før en eksamen?

– Jo, men dette er ikke et vanlig år. Jeg har ikke hørt noen andre enn regjeringen som mener at det er en god idé å gjennomføre muntlig eksamen, sier han og påpeker at 72.000 elever, Barneombudet og Utdanningsdirektoratet mener muntlig eksamen bør avlyses.

– Jeg lurer derfor på: Hvem hører Guri Melby og regjeringen på? spør Fjeldstad retorisk.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) har tidligere sagt at muntlig eksamen er lokalgitt.

– Det betyr at det ofte lages oppgaver av de enkelte lærerne ved en skole, og kan de ta hensyn til temaer som ikke har blitt gjennomgått. Da kan man i mye større grad ta hensyn til den undervisningssituasjonen som har vært, både når man lager oppgavene og når man gjennomfører vurdering, sa Melby i et intervju med Avisa Oslo for et par uker siden.

– Skyver problemene over på elevene

Skolepolitisk talsperson for Oslo Arbeiderparti, Line Oma, er uenig med Melby. Hun mener muntlig eksamen bør avlyses.

– Det er stor risiko for at elevene ikke får utnyttet sitt fulle potensial og at de derfor må ta opp eksamen som privatist. Elevene bør slippe å ta konsekvensene av koronapandemien, sier Oma.

Hun påpeker at noen bydeler er hardt rammet av koronasmitte.

– Her bor det elever som ikke har råd til å ta opp fag som privatist eller gå på dyre privatskoler. Å gjennomføre eksamen kan derfor bidra til økte forskjeller, sier hun.

– Guri Melby har tidligere forklart at oppgavene i muntlige eksamener lages ved den enkelte skole og at lærerne derfor kan ta hensyn til temaer som ikke er gjennomgått. Hva tenker du om det?

– Eksamenskarakterene vil bli urettferdige i år. Det er ikke sikkert lærerne har full oversikt over hva hver enkelt elev har lært. Noen har kanskje bare sett elevene sine digitalt, uten bilde. Det er også mange elever som har vært i karantene eller har vært syke på ulike tidspunkt og da vet ikke lærerne hva elevene har lært, sier hun.

Hun mener elevene bør få bruke de neste ukene på å lære nye ting, framfor å pugge.

– Det har vært et ekstremt belastende år og jeg skjønner ikke hvilken prestisje Guri Melby og regjeringen har i forhold til dette. Hvorfor ikke bare avlyse muntlig eksamen? Det hadde ikke vært krise å gjøre det i et ekstraordinært år, mener hun.