– Vi ser at ledigheten i Oslo øker i mai, sier Thone M. Nordlund, direktør i NAV Oslo.

Tallene deres viser at 2,1 prosent av arbeidsstyrken i Oslo er helt arbeidsledige ved utgangen av mai. Det tilsvarer 8588 personer. Det er en økning på 7 prosent, eller 533 personer, sammenlignet med samme tid i fjor.

– Vi ser at ledigheten i Oslo øker i mai. En del av økningen skyldes økt ledighet innen bygg- og anleggsbransjen, samt yrker innen ingeniør- og IKT-fag som jobber med bolig- og leilighetsbygg, sier Thone M. Nordlund, direktør i NAV Oslo.

Også antallet permitterte har økt, og det er færre utlyste stillinger.

Høyest i landet

Nordlund presiserer at ledigheten fortsatt er lav og stabil i Oslo. Det er likevel den høyeste ledigheten i landet, som i helhet ligger på 1,7 prosent.

Ledigheten for landet er på 1,7 prosent. Oslo er fylket med den høyeste ledigheten, etterfulgt av Viken samt Vestfold og Telemark, begge med 2 prosent.

Arbeidsledigheten er høyest i bydel Søndre Nordstrand hvor 3,4 prosent av arbeidsstyrken er helt ledige. Deretter følger bydel Stovner med 2,9 prosent, etterfulgt av Alna med 2,8 prosent. Bydelene Nordstrand og Nordre Aker har den laveste registrerte arbeidsledigheten, begge med 1,4 prosent. Deretter følger bydel Vestre Aker med 1,5 prosent.

1100 personer er permittert

Ved utgangen av mai var 1 072 personer helt eller delvis permittert fra sin arbeidsgiver. Det utgjør 0,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo. Sammenlignet med mai 2022 er dette en økning på 332 personer.

– Vi ser med bekymring på antallet permitterte som har økt siden nyttår i samme bransjer, og som også øker i mai, sier Nordlund.

Størst økning i ledighet i bygg- og anlegg

Yrkesgruppene i Oslo som har størst økning i ledigheten i mai sammenlignet med samme tid i fjor er ingeniør- og ikt-fag og bygg og anlegg. Det er størst ledighet innenfor serviceyrker, men økningen i antall ledige er mindre i denne yrkesgruppen.

– Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke noe ut over året, og inn i 2024. Det er i tråd med NAVs siste arbeidsmarkedsprognose for landet. Samtidig viser NAVs bedriftsundersøkelse at flere bedrifter i Oslo har utfordringer med rekrutteringen, som først og fremst handler om at de ikke får nok søkere med ønskede kvalifikasjoner, opplyser Nordlund og kommer med en oppfordring:

Jeg oppfordrer arbeidsgivere til å samarbeide med oss i NAV Oslo ved ansettelser. Vi kan bidra med gode, motiverte jobbkandidater, også personer med høyere utdanning. Ved behov kan vi også samarbeide om kvalifisering og oppfølging i arbeidsforholdet. Målet er en fast jobb den enkelte kan leve av, sier Nordlund.

Det er også disse bransjene som har størst økning i antallet permitterte:

Det er flest permitterte innen yrkesgruppene ingeniør- og ikt-fag med 253 personer, fulgt av bygg og anlegg med 224 personer.

Les også

Joachims familie har bodd i huset i sju generasjoner. Bli med til gata ingen flytter ifra