De siste ukene har i korte trekk vært preget av kulde, snø og x-antall trafikale utfordringer. Men fortvil ikke: Til helgen kommer plussgradene.

For ser man nemlig på værbildet fra lørdag av, blir det da oppimot sju plussgrader. Og slik forblir det i hvert fall i en uke, skal man tro prognosene.

– Nå blir det , sier Martin Granerød, vakthavende meteorolog i Meteorologisk institutt.

Og til dem som ikke kjenner til uttrykket, kan Granerød meddele at det er en betegnelse for en mildværsperiode før julaften.

– Tidligere ble det sagt at mildværet skyldtes steking av julekaker. Det er fra et gammelt ordtak, sier han og ler.

Vekslende værforhold

Men nok skriveri om kakelinna, nå mer om været. Til tross for at det blir plussgrader, vil fortsatt værforholdene i tiden fremover variere.

– Til helgen kan det komme noen kortere perioder med sol, men det blir også en del skyer, sier meteorologen.

Varierende værforhold fører også til at veiene på flere strekninger kan bli ekstra glatte. Dette gjelder særlig på småveier, forteller han.

– Det kan være kaldt i første omgang og så mildt. Hvis det fryser til på søndag kan det fort bli isete og slapseføre i en periode i helgen.

Han påpeker at temperaturene på nattetid søndag fortsatt er noe usikkert. Bikker gradestokken minusgrader, bør man være ekstra observant, sier han.

Hvit jul?

Er du litt nysgjerrig på hvorfor det nå kommer plussgrader igjen? Det har meteorologen et godt svar på:

– Det er værsituasjonen og hva slags lavtrykk og høytrykk vi ender opp med som avgjør temperaturen. I det siste har vi hatt en periode med mye vær fra øst og nordøst, sier Granerød.

Dette gir en kjølig værtype på denne tiden av året, forklarer han videre.

– I løpet av helgen får vi inn kraftige lavtrykk fra Atlanterhavet. Da kommer det luft fra sør og sørvest i landet med mildere luftmasser og dermed også høyere temperaturer.

Så til det store spørsmålet. Det som alle venter spent på svaret på: Hvordan blir været på julaften?

– Det er fortsatt usikkert. Per nå kan vi ikke fastslå om det blir hvit jul eller ikke.

LES OGSÅ: